MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Spustili jsme nový MyWebdesign.cz

Webdesign, CMS 26.07.2011

Prázdniny nejsou úplně ideální dobou na spouštění webdesignérských projektů, protože návštěvnost padá dolů o desítky %, nicméně nový MyWebdesign.cz se připravoval dost dlouho a konečně dozrál. Web má i anglickou mutaci MyHTTP.eu.

Jeho odvážný "Metro UI" design spáchal Pavel Kout / Webface a moc mu děkuji za provedenou práci.

MyWebdesign.cz

Osobně jsem zvědav, jak bude toto pojetí fungovat pro klienty přicházející z vyhledávačů, přece jenom je to (na místní poměry) dost nekonformní forma prezentace.

Do Čech přicházejí nové trendy o rok a více později, takže dnes jsme aspoň netradiční, a v budoucnosti budeme trendy.

Nově nabízíme spolupráci formou subdodávek celých projektů pro ostatní velké webdesignérské společnosti. Pokud máte o tento outsourcing projektů zájem, prosím kontaktujte nás.

Na vás je v tomto případě jednání s klientem, vedení projektu, uživatelská analýza a další související aktivity, na nás kompletní provedení technické analýzy, datového modelu a naprogramování projektu na klíč, samozřejmě v předem dohodnutých termínech.

Těšíme se na spolupráci.

Vyzkoušejte si brýle online!

Webdesign, CMS 21.07.2011

V eshopu gemini-optika.cz máme implementován nový zkoušeč brýlí - můžete si nahrát svoji fotku nebo přidat fotku z kamery, zadat rozteč svých zornic a podívat se, jak vám brýle budou nejen slušet, ale i přesně sednou na obličeji.

Vše se dá navíc poslat emailem, uložit na disk anebo sdílet na Twitter či Facebook, kde vaši přátelé mohou snadno okomentovat, které brýle vám nejvíce sluší.

Zkoušeč brýlí

Takže už žádné obavy, zda brýle budou vyhovovat.

Aplikace vyžaduje zdarma dostupný Flash Player 10.

Nyní je řada na klientovi, aby razantně rozšířil portfolio, zejména o sluneční brýle.

Troubové

Máme prázdniny, okurková sezóna v plném proudu, tak zde máme první a také poslední oddechový článek (založený na pospojování pár příspěvků z Google+) o jedné minoritě - troubové.

Lidé inteligentní

Psát blog je přínosné pro vás osobně i pro váš business. Uspořádáte si myšlenky, spoustě lidí pomůžete vašimi články a od některých získáte zakázky.

To je skvělé.

A nemusí to být rozhodně jen lidé, kteří souhlasí s vašimi názory. Třeba kluci z MTBS.cz / KOLO.cz všichni jedou na OS X a iPhonech, zatímco já preferuji Windows. Před pár dny jsme podepsali smlouvu s jedním distributorem z Českých Budějovic na několik eshopů, přičemž při prezentacích všichni majitelé firmy koukali na můj Thinkpad přes své MacBooky Pro, iPhone a Dell Streak s Androidem.

Oboustranná pohoda? Samozřejmě!

Inteligentním lidem nevadí, že někdo má odlišný názor, respektují jej, chápou že každý máme jinak správné potřeby a jsou tolerantní. Vidí úspěšný osobní web, který funguje při 12.000 UIP denně, a kvalitně napsané články, které zaujmou masy.

To je samo o sobě (pro chytré lidi) skvělá reference.

Proč si nekoupím telefon s Androidem

Android 07.07.2011

Chvíli jsem uvažoval o tom, že bych si koupil telefon s Androidem a kriticky zkoumal nabídku na trhu, ale nakonec jsem pochopil, že telefon s Androidem si koupit nechci. Dnešní Android mi až příliš připomíná Windows Mobile 6.5 a ten už mám (HTC HD2).

Zásadní problém Androidu je jeho extrémní rozdrobenost. Před nákupem je zde nutnost dívat se na komunitu pro dané zařízení, na historii podpory výrobce, a pořád doufat, že nabídne novou verzi ROM dříve než vám dojde trpělivost. Je nutné pečlivě zkoumat různé nadstavby Androidu od různých výrobců (HTC Sense a další) a odhadovat, co v nich zprasil a co ještě funguje. Při používání se mixují "nadstavbové" aplikace výrobce i nativní aplikace Androidu se zcela jiným UI. Je nutné věřit, že Exchange a Hotmail podpora bude dobře funkční. Je nutné stále pracovat s xda-developers.com, jen místo sekce [Windows Mobile] se budete dívat kousek vedle do sekce [Android].

Podobná situace byla s Windows Mobile a na tom to i skončilo.

Oproti tomu WP7 zařízení mají striktní HW požadavky a jedna ROM bez úprav běží na všech. Když je člověk závislý na tom, jaké ovladače a služby výrobce ne/zakomponuje do kernelu, není to obecně moc dobrý model pro koncové zákazníky. Je to zajímavé pro výrobce, kteří si mohou rychle ubastlit něco mírně odlišného na koleně, ale pro zákazníky to není výhra.

Apple má podobnou unifikovanou strategii, a kdyby nabídnul více než jeden model (větší displej, dualcore CPU, lepší foťák, naopak zase levnější model), Android těžko poroste jako dosud.

Připomíná mi to neutěšený stav linuxových desktopů, s méně než 1% podílem na trhu. Každý si bastlí co chce a výsledek je, že všichni nakonec kupují unifikované Windows (a menší část OS X).

Microsoft investoval obrovské prostředky do zpětné kompatibility a tak si i dnes spustíte aplikace z Windows 95 na Windows 7 x64. Prostě to funguje.

WP7 dosud nebylo vážnou konkurencí, ale s Mango update budou skvělé, a mobil s iOS je sice zatím stále jen jeden (s malým displejem a předražený), ale obě věci se brzo změní.

V současné době používám jako hlavní telefon Nokii E7. Má nemoderní Symbian^3, ale je to ten nejlepší telefon na psaní emailů a zpráv díky skvělé hardwarové klávesnici, má perfektní off-line i online navigaci zdarma a to nejluxusnější zpracování, co znám. Pokud by E7 měla i fotoaparát z Nokie N8 s autofocusem, vystačila by mi na dalších pár let.

Nicméně nové aplikace pro Symbian^3 budou vznikat méně a méně a proto mám do budoucna v hledáčku dvě platformy - Nokii s WP7 / Mango (velmi pravděpodobné) a iPhone 5 (méně pravděpodobné, hlavní vada jsou iTunes a primitivní home obrazovka). iOS v iPadu má spoustu vad, stejně tak OS X na desktopu, ale na telefonu se jedná o akceptovatelný systém.

Android si nekoupím. Jinak provedené "Windows Mobile" mě osobně nelákají. Je mi jasné, že i v Android telefonech existují povedené kousky, ale já nemám tolik času na zkoumání toho, které kousky s kterou verzí ROM a jako nadstavbou jsou ty použitelné a jak to bude s jejich aktualizacemi vypadat v blízké budoucnosti...

ŠTĚRBA-KOLA - lepší komfort nakupování s panem AJAXem

Webdesign, CMS 27.06.2011

Nedávno spuštěná prezentace sterba-kola.cz byla doplněna o AJAXové načítání a filtrování produktů. Kromě nutného jQuery jsem chtěl minimalizovat množství použitých skriptů. Takže žádné jQuery UI. Nakonec jsem použil následující:

  • RangeInput (jQuery Tools) - 6KB - pro vizuálně přitažlivé slidery ceny či výšky (jen doplněno o setMin a setMax metody)
  • HashChange - 1.5KB - pro práci s hashem v URL a zachování Zpět / Vpřed tlačítek prohlížeče
  • Autocomplete - 13KB - našeptávač produktů při hledání, včetně zobrazení cen
  • plus 6KB vlastního Javascriptového kódu (zmenšeného pomocí jsMin)

Nejlepší příklad nové funkčnosti je asi interaktivní výběr kola.

Našeptávač produktů, včetně cen

našeptávač produktů

Použití Autocomplete je triviální, včetně automatického submitu formuláře při výběru kola ze seznamu:

$("#search").autocomplete('/produkt.php', 
{multiple: false,selectFirst: false}). result( function(e,d) { if (d) $('#search').submit(); });

Samotný produkt.php si převezme $_GET["q"] parametr a vyhledá a vrátí textový soubor s názvy produktů, oddělený znakem \n.

Video: rychlost startu MacBook Pro vs ThinkPad T420s

ThinkPad 26.06.2011

MacBook Pro 13" je svým názvem profesionální notebook prodávaný za stejnou cenu jako opravdový profesionál - ThinkPad T420s 14". V tomto minivideu se podíváme na rychlost startu obou platforem.

MacBook Pro - příklad inženýrské debility

ThinkPad 25.06.2011

Jak asi víte, zkouším používat MacBook Pro 13" vedle profesionálního ThinkPadu T420s. ThinkPad je mnohem lepší pracovní nástroj, ale MBP se zase více leskne.

MacBook Pro má také ty úplně nejvíce krásné konektory co jsem kdy viděl. Posuďte sami:

MBP konektory

Myslíte si, že bude radost zasunovat? Není...

Rychlejší boot s UEFI namísto BIOSu

ThinkPad 15.06.2011

Thinkpad T420s obsahuje UEFI firmware, který díky emulaci umí zpřístupnit i legacy BIOS funkce. Předinstalované Windows 7 ovšem, z poněkud nepochopitelných důvodů, používají MBR rozdělení disku a legacy BIOS pro bootování, nikoliv UEFI. Většina výrobců nakonec tento postup stále upřednostňuje, nejen Lenovo. Už Windows Vista x64 přitom podporovala UEFI a uměla z něj bootovat.

Pokud chcete používat GPT rozdělení disku namísto MBR a bootovat pomocí UEFI namísto BIOSu, nezbývá vám nic jiného než původní instalaci smazat a provést ji od počátku znovu. Teoreticky je sice změna MBR / BIOS na GPT / UEFI bez ztráty dat možná, viz tento článek, ale zrovna standardní a odzkoušená cesta to není.

Jak tedy instalovat Windows 7 pomocí UEFI na ThinkPad T420s?

  1. potřebujete originální instalační DVD Windows 7 x64, ideálně s integrovaným service packem, není možné instalovat z USB flash disku, použít recovery média Lenovo také nejde
  2. ve firmware notebooku nastavte boot na "UEFI only" a restartujte notebook
  3. při startu stiskněte F12 a nabootujte z DVD
  4. při instalaci odstraňte veškeré existující MBR diskové oddíly (přijdete tím o data!) a vytvořte je znovu; Windows 7 automaticky použijí GPT rozdělení disku namísto MBR
  5. nainstalujte ze stránek výrobce veškeré potřebné ovladače

Co bude výsledkem tohoto procesu? Zhruba o 30% rychlejší bootování počítače a pocit, že nepoužíváte 20let starou legacy technologii.

GPT rozdělení disku

Symbian Anna pro Nokia E7

Symbian 09.06.2011

Pokud se vám nechce čekat dva měsíce než bude oficiálně k dispozici Symbian Anna pro Nokii E7, můžete si aspoň stáhnout téma, co vypadá jako Anna a z Nokia Beta Labs poslední verzi Ovi Maps a Nokia Social. Nebude to sice úplně Anna, ale bude jí to hodně podobné.

Jinak v Nokii na Annu prý spoléhají, je to dobrá programátorka. ;)

Symbian Anna / Nokia E7

Lenovo ThinkPad T420s s výdrží přes 8 hodin

ThinkPad 08.06.2011

Protože vypalovačku DVD v mém notebooku moc často nepoužívám, maximálně jednou ročně, zato vyšší kapacitu baterie ocením velice často, koupil jsem k ThinkPadu T420s doplňkový Lenovo UltraBay 42 battery module - je to baterie s kapacitou 32 Wh zasunující se namísto DVD mechaniky. Výrobcem je Sony a jedná se o Li-Pol typ.

V notebooku už je integrovaná jiná (Li-Ion) baterie Panasonic s kapacitou 43 Wh. Systém tedy celkem nabídne kapacitu 75 Wh, aniž přitom z notebooku něco "vylézá" (jak to bývá u baterií vyšších kapacit zvykem).

Lenovo Battery 42druhá baterie místo DVD mechaniky

Při běžném používání (internet s Flashem, Word, OneNote poznámky, UEStudio, správce souborů) je výdrž provozu na baterie kolem 8+ hodin - to je na vysoký výkon Sandy Bridge platformy se zapnutou Wifi a Bluetooth naprosto skvělé. Znamená to také snadný pracovní den s T420s bez napájecího zdroje. Jiné notebooky s váhou pod 2kg a nevyčuhující baterkou budou mít co dělat, aby se k tomuto výkonu vůbec přiblížily na polovinu.

ThinkPad T420s má samozřejmě také výhodu v ukládáních dat - podporuje jak interní Intel 310 80GB SSD kartu pro systém a programy, tak 320GB 7200rpm disk pro data, ten se samozřejmě po minutě uspí pokud pracujete z SSD / RAM, a to vše při zachování všech výhod pevného těla složeného z karbonových a magnéziových kompozitů a možnosti 3leté NBD záruky včetně Protection (třeba náhodný pád notebooku na zem).

reálná výdrž provozu na baterieThinkpad T420s - reálná výdrž provozu na baterie

Ten notebook se mi prostě líbí :-)