MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Google hledání na Vašich stánkách

Google 15.01.2004

Jak jste si asi stačili všimnout, pod každým článkem mám nově nejen relevantní odkazy z mého webu (dělá se to jednoduše fulltextovým prohledáváním celé databáze s vypsáním odkazů na podobné články za pomoci SELECT ... LIKE %), ale taky zobrazuji top 8 výsledků Google hledání pro daný článek. Google zavedl otevřené API, na které je možné se napojit a začlenit tak hledací engine i do Vašich stánek.

Vyzkoušejte si CMS systémy

Technologie 14.01.2004

Na Open Source CMS si můžete nejen stáhnout, ale hlavně vyzkoušet řadu existujících online publikačních systémů (WordPress, Nucleus), fór (phpBB, OpenBB) a e-commerce řešení (například osCommerce) založená na PHP a MySQL. Veškeré systémy je možné volně administrovat a používat, psát tam články, komentáře, atd., aniž by jste to museli instalovat. Vše se po hodině samo smaže a můžete testovat znovu (kopíruje se tam vždy čistá databáze)...

Naleznete tam třeba administraci Nucleusu s jménem/heslem demo/demo, nebo WordPress, s heslem admin/demo.

Problém se spamem je vyřešen!!

Technologie 14.01.2004

Můj kamarád vyřešil problém se spamem. Velice triviálně, ale přitom velice účinně. Poslal jsem mu email, ale odpověděl mi jen automat, takto:

Pokud si opravdu přejete poslat mě email, uveďte do hlavičky slovo NEMAZAT. podepsán XYZ

Dost mě pobavilo do slovo opravdu. Můj email byl tedy vymazán a poslána na něj tato automatizovaná reakce. Hned jsem mu zavolal a pogratuloval ke geniálnímu řešení. Udělám to samé, ale navíc nastavím filtr tak, aby jakýkoliv email, který má ve svém těle slova jako sex, offer, teen, Viagra a další, prostě smazal bez reakce. Jak prosté a jak velmi účinné :)

Desktop Sidebar - mějte Longhorn už dnes

Technologie 13.01.2004

Používám už asi 2 měsíce aplikaci Desktop Sidebar, před nedávnem byla uvolněna její nová verze 1.03 build 57, a je překvapivě stabilní a funkční. Funguje to tak, že se vám v levé liště zobrazí čtečka RSS, Klips a HTML stránek, dále je dostupné hledání v Google, a hlavně napojení na Microsoft Outlook (ten plný, z MS Office, ne Outlook Express), takže máte před očima pořád veškeré své nadcházející meetingy (výborná věc!), příchozí a odchozí poštu, úkoly a kontakty. Velice užitečné. Taky si můžete nechat zobrazovat výkon Vašeho počítače, využití paměti, panel rychlého spouštení (ikony aplikací) a, v neposlední řadě, kurzy akciových trhů. Tento systém skutečně zvyšuje moji produktivitu práce a zlepšuje přenos informací.

CSS šílenost

Technologie 13.01.2004

Mám rád CSS. Nedokážu si představit, jak jinak bych měl vytvářet web. Ale někteří lidé dokážou dohnat vše do extrému, tento člověk vytvořil v CSS moc pěkný obrázek barevných pastelek o velikosti tak 50 x 50px, vypadá to fakt dobře, ale problém je v tom, že jako JPEG bitmapa by to mělo tak 1kb, nicméně v CSS to má těch kilobajtů stovky! Proč to proboha dělal? Na toto CSS nikdy nebylo určené. Je to jako s Flash(em). Když se použije uvážlivě a doplní se mu alternativní obsah, je to výborná věc... Třeba mě včera na 10 minut chytl a nepustil (ve Flash dělaný a velký pouhých 58kb) návykový nohejbal krabů.

Nádherný ::Nový rok 2004::

Blogujeme roku 2004

Přeji všem dobrý, lepší, nejlepší, bohatý, klidný, vzrušující, elegantní a optimistický Nový rok 2004. A zábavné blogování s notebookem na Vaší oblíbené pláži:

Jste skutečně svobodní?

Když jste si ve svých 30-ti letech mysleli, že už Vás moc věcí nemůže překvapit, máte dokonale zažité stereotypy a naučené všechny běžné normy společenského chování (takže se nemusíte příliš namáhat přemýšlet, alespoň v těch běžných situacích), tak přichází Vaše pětileté dítě a Vaše představy o vyjadřování a logice a chápání světa postaví na hlavu. Pokud se jen jednou spletete v logické úvaze, a to typicky z vlastní pohodlnosti, bude to ihned použito proti Vám. :-)