MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

TouchPad a TrackPoint - jak si ideálně nastavit ovládání ThinkPadu?

ThinkPad 06.10.2011

Nedá se říci, zda je lepší TouchPad (dotyková ploška) nebo TrackPoint (miniaturní joystick uprostřed klávesnice, mezi písmeny G, H a B), pro různé pracovní pozice se hodí každý jindy. Špičkové notebooky jako je ThinkPad T420s proto implementují oba způsoby ovládání.

TP

TPFanControl - chytré ovládání otáček ventilátoru pro Lenovo ThinkPady

ThinkPad 26.09.2011

TPFanControl je neoficiální utilitka od troubadixe, která umí dokonale kontrolovat chlazení ThinkPad notebooků. Tedy umí to lépe a s lepšími možnostmi nastavení než oficiální BIOS, a výsledkem může být (ještě) tišší notebook. V závislosti na teplotě senzorů čte třeba každou sekundu teplotní hodnoty a patřičně nastavuje počet otáček ventilátoru.

V praxi se jedná o miniaturní (150kB) aplikaci, která umí běžet jako normální program na pozadí i jako služba a je dostupná v x86 i x64 variantě.

TPFanControl

Základem je spávné nastavení souboru TPFanControl.ini pro požadované teploty a jejich sladění s ventilátorem. Toto je různé pro různé modely notebooků, pro můj T420s s Intel HD 3000 grafikou se mi osvědčila tato konfigurace.

Program je po otestování nejlepší instalovat jako službu, tedy pomocí zadání TPFanControl -i a pak se o něj nestaráte. Funguje transparentně pro veškeré uživatele daného PC a neustále udržuje otáčky ventilátoru v nejnižších možných mezích.

Pokud s TPFanControl budete experimentovat, nezapomeňte, že se jedná o neoficiální software, jeho špatné nastavení může způsobit přehřátí notebooku a nefunkčnost.

Symbian zažívá zatím největší rozvoj - Microsoft Office zdarma pro Nokia N8, E7

Symbian 08.09.2011
Nokia E7

Dnešní tisková zpráva Nokie mě opravdu (velice příjemně) překvapila - Microsoft nabídne pro Symbian^3 svoji kompletní kancelářskou sadu a to nejen Word, Excel, PowerPoint, ale také OneNote včetně propojení na SkyDrive. K dispozici bude i Lync a SharePoint.

Osobně nejvíce ocením právě OneNote a SkyDrive, protože mobilní poznámky je to, co člověk použije nejčastěji.

Nokia E7 se Symbian Anna je výborný pracovní telefon. S nadcházející Symbian Belle aktualizací operačního systému a doplnění kompletní softwarové podpory od Microsoftu to bude více než dobrá alternativa i pro samotné Windows Phone 7.5.

S tímto výhledem je možné vřele doporučit koupi Nokie E7, pokud hledáte nejlepší klávesnici v mobilních telefonech, kvalitní 4" displej a dokonale zpracovaný telefon.

Elop toho svým prohlášením o "konci" Symbianu hodně pokazil, protože zjevně nekončí, paradoxně naopak zažívá zatím největší rozvoj za svoji existenci. Skoro to vypadá, jako by Symbian frakce v Nokii konečně chtěla dokázat, že nepatří do starého železa :-)


„Aplikace od Microsoftu zaměřené na produktivitu pomohou zákazníkům využívajícím platformu Nokia Symbian pracovat s dokumenty a službami Microsoft Office i na cestách,“ řekl Pat Fox, senior director pro marketing a plánování, Microsoft Office.

Počínaje 4. čtvrtletím roku 2011 přinesou Microsoft Apps na platformu Symbian Belle nástroje zaměřené na spolupráci a produktivitu, včetně Microsoft® Lync™ 2010 Mobile, Microsoft OneNote™, Microsoft PowerPoint® Broadcast a Microsoft Document Connection (které nabízí propojení s Microsoft SharePoint). Další aktualizace dostupná v první polovině roku 2012 pak rozšíří funkce stávajících aplikací a vůbec poprvé mimo platformu Windows představí Microsoft Word, Excel a PowerPoint coby nativní aplikace.

Microsoft Apps budou dostupné prostřednictvím softwarové aktualizace. Tu bude možné instalovat buď přímo z mobilního telefonu, nebo prostřednictvím počítače. Microsoft Apps budou dostupné pro modely Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01, Nokia E7, Nokia E6, Nokia X7, Nokia 700, Nokia 701, Nokia 600 (model Nokia 600 nebude dostupný v ČR) a Nokia Oro.

WebExpo 2011 - velké slevy a sex i pro programátory!

Webdesign, CMS 05.09.2011
WebExpo 2011

Loňské WebExpo 2010 jsem si moc užil jako účastník. Na předloňském jsem přednášel. Ten letošní ročník má (dle mého názoru) otřesný web, ale zase dosud nejzajímavější přednášející. Vašek Stoupa asi ušetřil přesně tam, kde vás to na konferenci nebude mrzet a pozval o to zajímavější lidi.

Akce se tentokráte odehraje díky VŠE na Žižkově, což je rozumnější lokalita než vzdálený Suchdol.

Tomáš Baránek v Business Hall bude vykládat o tom, jak i programátor může mít sex (via marekl), objeví se tam lidé z Google, Microsoftu, Yahoo, Facebooku, Nokie, bude velkolepé HTML5 Roadshow, dozvíte se novinky o návrhu mobilních aplikací, zajímavé info a soutěž pro startupy, a obecně se poučíte v desítkách přednášek od lidí, kteří jsou mnohem chytřejší než vy (a někteří dokonce i chytřejší než já).

Prodej vstupenek se slevou už sice oficiálně skončil, ale MyEgo vám nabízí slevu 20% stále - stačí použít kupón MYEGO2011 při registraci.

Uvidíme se na WebExpo 2011. Osobně si myslím, že to letošní bude ještě mnohem lepší než ty předchozí.

MacBook Pro vs ThinkPad T420s: recenze dvou notebooků za 35.000 Kč

ThinkPad 31.08.2011

MacBook Pro 13" je svým určením profesionální notebook prodávaný za stejnou cenu jako jiný profesionál - ThinkPad T420s 14".

ThinkPad používám zhruba měsíc jako svůj hlavní notebook a jsem s ním moc spokojen. Zajímalo mě, jak moc shodný či odlišný zážitek by nabídnul MacBook Pro. CZC.cz mi toto subjektivní srovnání umožnil.

Základní srovnání

Hardwarově je na tom v podstatných věcech lépe ThinkPad:

  • kombinace 80GB SSD a 320GB 7200rpm HDD ve ThinkPadu je mnohem rychlejší než 500GB 5400rpm pevný disk v MacBook Pro,
  • displej ThinkPadu má vyšší rozlišení (1600x900 vs 1280x800),
  • displej ThinkPadu je matný (u Apple lesklý a vše se v něm tak odráží),
  • BlueTooth je ve verzi 3.0 namísto 2.0 u Apple,
  • USB porty jsou verze 3.0 namísto 2.0 u Apple,
  • jsou přítomny VGA a DisplayPort porty klasické velikosti, bez nutnosti používat redukce,
  • napájecí zdroj Thinkpadu je menší,
  • možnost instalace druhé baterie namísto DVD-RW mechaniky,
  • nižší váha,
  • čtečka otisků prstů pro rychlé přihlášení,
  • lepší 7řadá klávesnice plnohodnotné velikosti,
  • možnost používat (multitouch) TouchPad i TrackPoint, hardwarová tlačítka touchpadu,
  • osvícená klávesnice (dají se číst dokumenty),
  • zaoblená přední hrana, neřezající do ruky jako ostrá hliníková u Apple,
  • 3letá záruka, možnost rozšíření až na 5letou NBD garanci včetně neúmyslného poškození,
  • (pro někoho) vzhled.

MacBook Pro má výhody v:

  • nepatrně rychlejší procesor (2.7GHz dualcore i7 vs 2.5GHz dualcore i5),
  • Firewire rozhraní,
  • podsvícená klávesnice (nesvítí lampička na displej),
  • (pro někoho) vzhled.
váhaThinkPad T420s je lehčí než MacBook Pro

Mé zkušenosti po 2 měsících používání ThinkPadu T420s

ThinkPad 27.08.2011

Jaké jsou mé zkušenosti po 2 měsících používání ThinkPadu T420s?

ThinkPad je lepší než HP, Dell, Acer a Apple

Není vlastně moc o čem psát - jednoznačně jej doporučuji.

Thinkpad T420s je stroj bez slabých míst, což se o konkurenci nedá říci. T420s není levný (35 tisíc Kč s DPH), ale je to současný nejlepší notebook s pouhými 1.8kg váhy. Není to běžná počítačová konfekce či špatně použitelný módní doplněk, ale do detailů promyšlený pracovní stroj.

ThinkPad T420sThinkPad T420s

Co hlavně oceňuji - luxusní 7řadou klávesnici plné velikosti, extrémně pevné tělo, výborný Touchpad i TrackPoint (každý se hodí jindy), bezvadný 1600x900 matný displej, nelesknoucí se tělo, reálnou výdrž 10 hodin provozu na baterie, citlivou Wifi-B/G/N, výkonný Core i5 CPU na 2.5GHz s hardwarovou virtualizací, 8GB RAM, SSD disk (80GB) i HDD (320GB), čtečka otisků prstů funguje 100% pro rychlé přihlášení, a také zde není žádný na omak nepříjemný studený či rozžhavený hliník na povrchu, ale jemná guma a měkčené plasty (a uvnitř pevné magneziové tělo).

Používám jej s Windows 7 x64 Ultimate CZ, SSD i HDD jsou šifrované BitLockerem (u notebooku naprostá nutnost), který díky AES instrukcím procesoru nijak nezpomaluje ani to SSD, a boot z vypnutého stavu je díky UEFI záležitost pod 15 sekund. Běží na něm několik databázových enginů, vývojářských nástrojů i (Adobe) kreativních sad.

Celý systém je naprosto stabilní, nepřehřívá se, a opravdu dobře se s ním pracuje.

ThinkPad T420s není levná záležitost, ale stojí za ty peníze. Záruka je 3roky NBD s opravou na místě (zatím nepoužita).

HTML5 Roadshow!

Tiskové zprávy 24.08.2011
HTML5 RoadShow

Slogan W3C snad nemůže být výstižnější. Webový prohlížeč je nejpoužívanější aplikace ve vašem počítači a HTML, CSS a Javascript jsou nejpoužívanější kombinací pro tvorbu aplikací. Podle odhadů tuto kombinaci využívá 60 miliónů vývojářů. S příchodem HTML5 se možnosti posunují výrazně dál, zejména směrem k tzv. Connected Devices. Takto se označují zařízení, která jsou připojena k internetu 24 hodin denně. Většina z nás takové zařízení má v podobě chytrého telefonu nebo tabletu. Protože se jedná o budoucnost vývoje - nejen webových - aplikací, tak bychom vás rádi pozvali na HTML5 Roadshow, která se uskuteční v několika městech Evropy. Program je v angličtině, ale přednášky v České republice a na Slovensku budou v češtině.

Bližší informace a podmínky účasti na HTML5 Roadshow najdete na html5roadshow.cloudapp.net.

Nokia vydala Symbian Anna, novou verzi svého OS

Symbian 18.08.2011

Nokia E7, telefon s úžasnou hardwarovou klávesnicí, se dočkal aktualizace operačního systému pod názvem Symbian Anna.

Hlavní změnou je zvýšená rychlost telefonu (na 600MHz singlecore procesor předchozí generace jsou reakce obdivuhodně svižné), zlepšený email a kalendář (ukazuje i agendu), pozvánky v kalendáři a jejich integrace s Exchange, lepší softwarová klávesnice, jiné (kulaté a pastelové) ikonky, menší a čitelnější fonty, monochromatické menu, lepší internetový prohlížeč, aktualizovaná aplikace pro sociální sítě (Facebook, Twitter) a řada dalších drobností.

Nokia E7 je výborný pracovní telefon, navíc s off-line navigací od Nokie zdarma. Aktualizace je dostupná i pro N8 a další modely.

Symbian Anna

HTC HD2 s Androidem 2.3.5

Android 17.08.2011

HTC HD2 je telefon, který technologicky o rok až dva předběhl dobu. Už v roce 2009 nabídnul 1GHz CPU, 4.3" 800x480 displej a veškeré existující komunikační technologie (srovnání: iPhone4 v roce 2011 má stále jen 3.5" displej). Standardně nainstalovaný Windows Mobile 6.5 operační systém v HD2 je dnes bohužel nenávratně mrtev, ale o samotném HTC HD2 to rozhodně neplatí.

Existuje pro něj řada operačních systémů - od WM 6.5, Windows Phone 7, MeeGo, přes Ubuntu až po Android 2.3.5. A právě ten poslední jsem si na něj nainstaloval - konkrétně Tytungovu čistou distribuci z Nexusu One. Pomocí cLK a CWM Recovery jde o nativní běh z NAND. Je to docela rychlé, překvapivě stabilní, a vhodné možná i jako hlavní telefon (pokud vám nevadí vynucená integrace Google služeb). Horší je výdrž baterie oproti WM6.5, což je ale problém Androidu obecně.

Paradoxně je HTC HD2 s hackovaným systémem často lepší než celá řada oficiálních Android telefonů, které jsou plné zpomalujícího balastu a obsahují starší verze kernelu a software.

Osobně mám Android 2.3.5 na HD2 jen na testování, hlavní telefon je s výrazně modernějšími Windows Phone 7.5, ale jsem stejně rád, že tím HD2 získává nový život :-)

Složku Instalace/Windows Mobile jsem z disku nenávratně smazal a Tytungovi koupil pivo...

Android na HTC HD2

Muzeum nenávisti

Nedávno jsme se zastavili v Židovském muzeu v Berlíně. Je to nesmírně smutná expozice, ukazující nacistické a rasistické projevy kolem nás. A nepatří sem vlastně jen nacismus, ale i "běžná" lidská (či nelidská?) nenávist, závist a netolerance k druhým.

Pokud pojedete po A24 a máte pár hodin času, zastavte se v Berlíně. A važte si lidí, kteří se chovají jako lidé.

Židovské muzeum v Berlíně