MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Výkon Lenovo ThinkPad T420s s Intel 310 SSD (Soda Creek) 80GB

ThinkPad 02.06.2011

Dokoupil jsem k ThinkPadu T420s Intel 310 SSD. Bezvadné je, že do T420s se při nízké váze 1.8kg a tenkém a pevném těle dá instalovat nejen interní 7mm HDD, ale také mSATA SSD karta a nakonec i třetí 9mm HDD do UltraBay. Báječná pružnost, kterou mohou obyčejné značky závidět.

Samotný Intel 310 SSD 80GB disk je velký pouze jako třetina platební karty:

Intel 310 SSD

Přesun operačního systému z HDD na SSD je triviální, Intel pro to nabízí zdarma program (brandovaný Acronis), který během 10 minut vše zkopíruje na SSD, poté v UEFI BIOSu nastavíte nové SSD jako primární bootovací disk a je hotovo.

Start systému a rychlost spouštění programů se poté násobně urychlí - na malinkatou kartičku je výkon +/- shodný s velkým OCZ Vertex 2, to se Intelu opravdu povedlo. Podporován je TRIMM, NCQ a další technologie.

Intel 310 SSD 80GB výkon

Nokia (Ovi) Maps - hodně povedená online i off-line navigace

Symbian 01.06.2011

Nokia koupila NAVTEQ a zhruba rok a půl nabízí navigaci zcela zdarma ke všem svým přístrojům s GPS modulem. Navigace je to hodně dobře použitelná, a i když mám vestavěnou navigaci v autě (a na mobilu navíc Garmin Mobile XT a Sygic Mobile Maps 10), stejně nejčastěji používám právě Nokia (Ovi) Maps.

Hlavní důvod je ten, že do vestavěné navigace v autě musím adresu zadávat, kdežto v Nokii ji už mám u kontaktu či jako adresu meetingu a dá se na ni navigovat.

Nokia Maps

Lenovo ThinkPad T420s - když vám nestačí obyčejné notebooky od Asusu, MSI či Apple

ThinkPad 29.05.2011

Ještě před pár dny jsem používal dva notebooky - 10" a 18.4". Nebyl to úplně nejpohodlnější setup kvůli nutnosti dvakrát opakovat všechny instalace, synchronizaci dat a dvojí údržbě, tak jsem se rozhodl malý a velký notebook nahradit jedním prostředním.

Volba padla nejprve na 12.5" Lenovo X220i, to jsem měl asi 24 hodin, a poté je vyměnil za 14" Lenovo T420s (díky Alza.cz za zcela bezproblémový proces). Oba notebooky jsou úžasné, na X220i mě lákal hlavně IPS displej, ale v praxi jsem nakonec ocenil spíše větší rozměr displeje (14" 1600x900 oproti 12.5" 1366x768), lepší design (integrovaná 6cell + 3cell baterka v UltraBay, takže nic nečouhá ven, jako u X220i), možnost instalovat nejen HDD, ale i miniPCI SSD disk, citlivost Wifi, lepší umístění čtečky otisků prstů, a nejen horní, ale i spodní tlačítka u touchpadu.

Dotyková obrazovka X220i mi přínosná nepřipadala, X220 model (bez toho "i") je vhodnější volba - lehčí, pevnější.

14" Lenovo T420s váží s 1.8 kg méně než 13" MacBook Pro (2.04 kg) v podobné ceně, nabízí přitom výrazně lepší ergonomii, kvalitu provedení i výkonové parametry.

Lenovo T420sšpičková klávesnice a touchpad Lenovo T420s

Spousta velkých her zdarma na (Nokia) Ovi Store

Symbian 26.05.2011

Na Ovi Store je v těchto dnech k dispozici zdarma spousta plných velkých her, od Gameloftu, přes Angry Birds Seasons po mnohé další. Sympatický bonus pro Symbian telefony, včetně těch pracovních :-)

Ovi Store

Jablko jako sakrální předmět

Apple OS X 20.05.2011

Asi taky znáte pár lidí, co vám řeknou "zlomil jsem si nohu, byl jsem v nemocnici, hrozně to bolelo, ale pak jsem si spustil svůj Mac Book Pro a hned se cítil báječně!". Vědci mají pro tuto oddanost ke spotřební značce vysvětlení v nové odborné studii financované britskou BBC - u Apple fanatiků způsobuje pohled na (jablečné) sakrální předměty podobné mozkové reakce jako je tomu u věřících lidí pohled na svatý obrázek.

Co z toho plyne?

Třeba to, že ze své podstaty nemůže být informace pocházející od jablečného věřícího objektivní, je vždy zabarvená, zaujatá, postavená na premisách, které nejsou mimo jeho náboženský kroužek obecně platné. Takový člověk nemá nadhled, jen prostě věří ve své dogma.

Osobně mám pro věřící maximální toleranci a pochopení, každý ze 6 miliard lidí ať si věří čemu chce, ale ne pokud svou víru strkají jiným lidem až pod nos.

A ne, ateismus není druh víry a všichni uživatelé Apple nejsou automaticky náboženští fanatici.

Zdroj: Apple causes ‘religious’ reaction in brains of fans, say neuroscientists

Mám moc rád Itálii

Mám rád... 15.05.2011

Itálie je blízká přímořská destinace, kterou osobně preferuji před Chorvatskem. Většina Čechů sice bude za pár měsíců směřovat do Chorvatska, ale pokud jsou vaše preference trošku odlišné než si 3x denně vařit špagety v apartmánu a 14 dní ležet na kamenech u moře, tak vás Itálie uspokojí víc. Alespoň v mém případě to platí :-)

Italové jsou příjemní, otevření, mají úžasnou kuchyni, výborné bílé víno, je se tam na co (historického) dívat, fungují služby a navíc se vás nesnaží "okrást" jako Chorvaté. Rádi bydlíme v hezkém prostředí a jíme zásadně místní speciality v restauraci. V Chorvatsku je bohužel obojí bídné úrovně, případně velice předražené, pokud chcete kvalitu.

Z Prahy je to do severní Itálie kousek a jede se pořád po dálnici, do Grado zhruba 800 km, z toho 60 km v tunelech. Letos asi zkusíme Lago di Garda, skvělý mix koupání, terénu pro MTB / cyklistiku, a výborné italské kuchyně.

Pár loňských fotek z Monfalcone a Grado:

Na klávesnici Nokia E7 se mi píše lépe než na iPadu 2

Symbian 09.05.2011

Když jsem se v článku o pozitivech iPadu 2 zmínil, že se mi píše lépe a rychleji na 170 gramovém 4" telefonu (Nokia E7) než na 600 gramovém 10" iPadu, někteří lidé to nechápali. Z těchto fotek asi bude vše jasné.

Takto vypadá česká Nokia E7 klávesnice:

Nokia E7 klávesniceNokia E7

A takto česká iPad 2 klávesnice:

iPad 2 klávesniceiPad 2

České znaky, zavináč, čárka, tečka, otazník, písmena ú/ů, speciální znaky (*, # a další), i číslice se píší na Nokii snadněji. Na iPadu se musíte přepnout do jiného režimu klávesnice a poté zase zpět. Nokia má také kurzorové šipky a klávesu Ctrl pro rychlý pohyb v textu, označení a kopírování, nemusím se spoléhat jen na prst na displeji. iPad kurzorové šipky bohužel zcela postrádá a občas se musí kus textu umazávat.

Nokia E7 je na psaní textu efektivnější, protože (mnou psaný) text nejsou jen malá ASCII písmena.

A druhým praktickým důvodem, proč píši více na Nokii E7 je ten, že ji mám pořád u sebe. Tablet nikdo netahá pořád.

S telefonem u ucha volají dnes už jen opičáci

Windows Mobile 02.05.2011
Bluetooth - Sony Ericsson HBH-GV435

Telefonovat se stogramovou cihlou u ucha je již dávno "out". Přesto to stále spousta lidí dělá. Nechápu je. Osobně volám již přes 10 let zásadně s desetigramovým Bluetooth sluchátkem, protože držet telefon v ruce je prostě silně nemoderní a především neefektivní.

Až poprvé vyzkoušíte tu svobodu mít na uchu několika-gramové sluchátko a bez problémů telefonovat, a poznáte jak je skvělé mít obě ruce volné, takže si můžete cokoliv vyhledat při hovoru na počítači, tak porozumíte tomu, jak moc Bluetooth handsfree potřebujete.

Držet telefon u ucha, to dnes dělají opravdu jen zoufalci a opičáci, kteří si chtějí usmažit svůj mozek, a kteří neumí pracovat efektivně. Bluetooth handsfree je prostě svoboda.

Nejvíce mě děsí lidé primitivové, co řídí auto a přitom telefonují s cihlou u ucha. Vandrují na silnici ze strany na stranu, mají zpožděné reakce, dělají chybná rozhodnutí. Není to zakázáno zákonem nadarmo, nicméně, řada primitivů zjevně není ochotna investovat 700 Kč (ano, Bluetooth sluchátka jsou takto levná) pro bezpečnost svoji, i svého okolí.

Pořiďte si Bluetooth sluchátko, a používejte jej alespoň v autě. Třeba díky tomu nepřejedete na přechodu dítě…

Je zajímavé, že masy považují něco tak nestandardního jako mít pravou ruku křečovitě položenou deset minut na pravém uchu za „normální“, kdežto během sekundy si dát na ucho téměř neviditelné minisluchátko za „podivné“… Nerozumím tomu. Dle mého názoru volají bez Bluetooth handsfree dnes už jen opičáci.

Obrovská výhoda použití Bluetooth handsfree není jen v autě, v kanceláři, u PC, ale i třeba v zimě - telefon mám za opaskem v pouzdře, a v případě potřeby vytahuji z kapsy jen 10g sluchátko, strkám je pod čepici, a mluvím. Ostatní lidé drží ruku u ucha a mrzne jim ono ucho i ruka…

Nokia E7 a sdílení internetu - JoikuSpot Premium

Symbian 01.05.2011

Před pár dny jsem psal o týdenních zkušenostech s Nokií E7 a telefon mě dost baví, po přeorientování se ze zvyků s Windows Mobile a HTC Sense asi ještě dříve než zpočátku. Hlavním důvodem je perfektní klávesnice, takže psaní nezbytných emailů, SMS zpráv, ale i zbytných statusů na Twitter či Facebook už není otrava.

Občas potřebuji připojit k telefonu zařízení, které to jinak neumí - typicky iPad 2 s Wifi modulem (bez 3G). Vyzkoušel jsem JoikuSpot Premium a funguje dobře - jedná se o AdHoc Wifi připojení, podporované jsou veškeré porty a protokoly (ve free verzi jen HTTP), zabezpečení je přes WEP a heslo (WPA2 by samozřejmě bylo lepší, ale také výpočetně náročnější pro telefon). Cena 200 Kč v OVI Store za Premium verzi je přiměřená.

Nokia E7 podporuje sdílení internetu s PC notebookem, a to zcela zdarma, s OVI Suite se instaluje i USB a Bluetooth modem. Pokud ale chcete připojit zařízení, které neumožňuje toto připojení, jediná šance je právě Wifi.

JoikuSpot Premium

Nejvíce sexy telefon

Symbian 29.04.2011

Pokud by se volil nejvíce sexy telefon, hlasuji pro Nokia E7 plus Nokia BH-804 Bluetooth sluchátko:

Nokia E7