MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Nokia E7 - týdenní zkušenosti s pracovním nástrojem

Symbian 27.04.2011

Nokia E7 se Symbianem^3 poslední týden poněkud nečekaně zastoupila mého oblíbence - HTC HD2 telefon s Windows Mobile 6.5 a HTC Sense. Dva roky dozadu jsem zkoušel používat Nokii N97 a nelíbila se mi, nedodělků u ní bylo moc.

Na před-produkční Nokii E7 jsem se díval v listopadu loňského roku na TechEdu v Berlíně a líbila se mi. Hardwarově je to nádherný a perfektně vyrobený telefon. Pouhá 13mm šířka ukrývá perfektní hardwarovou klávesnici, kovové tělo a skutečně dobrý ClearBlack displej. Kdyby Apple vyráběl telefon s hardwarovou klávesnicí, vypadal by podobně jako Nokia E7 (tedy hliník, pevný kryt, nevýměnná baterie a jedno hardwarové Home tlačítko). Vlastně E7 je navržená o něco lépe, je mírně oblá a neřeže do rukou jako iPhone 4.

Hardware se mi líbí.

Symbian^3 je na tom ovšem podobně jako Windows Mobile, v high-endové třídě je odsouzen k postupnému zániku.

Aplikace v Nokii E7 jsou na tom funkčně o moc lépe než v Nokii N97. Telefon jsem chtěl vyzkoušet hlavně kvůli hardwarové konstrukci, nejsem zrovna příznivce Symbianu, ale v případě E7 už Exchange funguje, Hotmail také, moje obecné požadavky na telefon jsou splněny, a na QWERTY klávesnici 170 gramů lehkého telefonu se mi vyřizují emaily dokonce lépe než na 10" iPadu (včetně psaní česky, ne cesky).

Nokia E7

Ideální telefon? Ani zdaleka... Za týden používání se mi asi 10x náhodně ukončily některé aplikace, jednou se telefon samovolně restartoval. Nainstaloval jsem si do něj trochu nuceně řadu aplikací (některé placené), aby šel lépe ovládat, protože standardní Symbian^3 není zrovna výhra.

Nicméně na rozdíl od první verze Windows Phone 7 či Androidu jsem jej zatím neodložil a v šuplíku nyní leží HTC HD2.

Automatické načtení sídla firmy a DIČ podle zadaného IČ (ARES XML) pomocí PHP a jQuery

PHP 18.04.2011

V eshopu zaměřeném na firemní zákazníky můžete těmto usnadnit nákup a prvotní registraci tím, že podle zadaného IČ načtete kompletní informace o sídle a DIČ z databáze ARES. MFČR ji poskytuje jako webovou službu vracející přehledný XML feed.

Implementace s pomocí jQuery je velice jednoduchá, stačí si vytvořit JSON feed reagující na AJAXový požadavek pod názvem ares.php:

<?php 

header("Content-Type: application/json; charset=UTF-8");
define('ARES','http://wwwinfo.mfcr.cz/cgi-bin/ares/darv_bas.cgi?ico=');
$ico = intval($_REQUEST['ico']);
$file = @file_get_contents(ARES.$ico);
if ($file) $xml = @simplexml_load_string($file); $a = array();
if ($xml) {
$ns = $xml->getDocNamespaces();
$data = $xml->children($ns['are']);
$el = $data->children($ns['D'])->VBAS;
if (strval($el->ICO) == $ico) {
$a['ico'] = strval($el->ICO);
$a['dic'] = strval($el->DIC);
$a['firma'] = strval($el->OF);
$a['ulice'] = strval($el->AA->NU).' '.strval($el->AA->CO);
$a['mesto'] = strval($el->AA->N);
$a['psc'] = strval($el->AA->PSC);
$a['stav'] = 'ok';
} else
$a['stav'] = 'IČ firmy nebylo nalezeno';
} else
$a['stav'] = 'Databáze ARES není dostupná'; echo json_encode($a); ?> 

Neaktuality.cz přichystaly k výročí své činnosti speciální vydání

Tiskové zprávy 17.04.2011

Netradiční zpravodajský server Neaktuality.cz slaví první výročí. V sobotu 17. dubna 2010 byl publikován první článek „Rudí Khmérové obsadili Phonpenh“, kterým Neaktuality.cz oficiálně odstartovaly svoji činnost. Již celý rok tedy připomínají čtenářům neaktuální historické události svým aktuálním zpravodajským stylem.

Neaktuality.cz připravily k této příležitosti pro čtenáře speciální vydání dvanácti nejzajímavějších článků uplynulého roku. A pokud obálka „neaktuálního speciálu“ nelže, podařilo se redakci mimo jiné exkluzivně získat plné znění Deklarace nezávislosti Spojených států amerických.

Speciální vydání je volně ke stažení na stránkách Neaktualit.

Správa a připomínkování projektu - Mantis BT

Webdesign, CMS 13.04.2011

Pokud jste klientem F-ART AGENCY s.r.o. a jedná se o rozsáhlejší webový projekt, většinou se k němu zakládají uživatelské účty na hulan.us, kde je instalován Mantis BugTracker. Jedná se o volně dostupný software pro obecnou správu připomínek, námětů, objednávek a reportování chyb k projektu.

Mantis umí vést neomezené množství projektů, neomezené množství uživatelé, k problémům připojit jak textový obsah tak DOC/XLS/JPG a další soubory, zajistí emailové notifikace. Je k dispozici plně česky.

Není si tak nutné zasílat emaily s CC: mezi desítkou lidí, ale všichni mají neustále přehled o tom, co se řeší, jak to je splněno a jaké jsou další plány.

Konkurence pro Mantis je BugZilla, FogBugz, Bug-Track, v jistém smyslu i BaseCamp. Některé z těchto nástrojů ovšem nejsou česky (BaseCamp - což je pro někoho problém), mají nepřiměřenou cenu instalace na vlastní server (FogBugz) či nejsou funkčně odpovídající (BugZilla).

Mantis je funkční a také dostatečně jednoduchý na používání - není pro něj nutné uživatele školit, umí jej ovládat přirozeně.

Stejně ale hledám náměty na ještě snazší řešení - co používáte vy?

Mantis BT

První pozice na Seznamu? Ano :-)

Webdesign, CMS 12.04.2011

Popravdě řečeno, je to trošku štěstí, tedy zda se jedná o první, druhou nebo pátou pozici, protože nikdo není schopen předem určit a ovlivnit veškeré faktory, ale stejně ta první pozice jízdní kola Štěrba na dotaz jízdní kola z jednoho miliónu potěšila:

jízdní kola

Na Google je to osmá pozice z téměř pěti miliónů.

Související: ŠTĚRBA-KOLA.cz - měsíc po spuštění třikrát vyšší návštěvnost, desetkrát vyšší obrat

 

Video: jak je rychlý HTC HD2?

Windows Mobile 11.04.2011

Jak je rychlý rok a půl starý HTC HD2? Osobně si myslím, že je na tom velice slušně, zde je ukázka skrolování na záložku "Internet", spuštění prohlížeče (Opera Mobile 10) a načtení stránky mobilního iDNES, poté kliknutí na odkaz a načtení další pod-stránky.

V reálu je vše samozřejmě ještě výrazně rychlejší a zcela plynulé - HD2 nemusí natáčet ono video ;-)

Odkaz: HD2.wmv (1.3MB)

Nová prezentace - MTBWorldCup.cz

Webdesign, CMS 11.04.2011

Meride a světový pohár v MTB v Novém Městě na Moravě, to je obsah webu MTBWorldCup.cz. Součástí jsou články, propozice, video a fotogalerie, CZ i EN jazyková mutace.

Grafiku kreslil Elementlab.

MTBWorldCup.cz

Nová prezentace - MC-TRITON.cz

Webdesign, CMS 11.04.2011

M.C. TRITON je největší česká poradenská společnost. Nová webová prezentace se zaměřuje na jednoduchou a přímou komunikaci, propojení s Facebookem (třeba novinky se načítají automaticky z Facebook page), podporu pro lokálně umístěné (FLV), Facebook i Youtube videa, a fotogalerie.

V pozadí je připraven CZ / EN / DE / SK web, veřejně zobrazena je ale zatím pouze CZ verze, zbytek čeká na překlad klientem :-)

Grafiku kreslil, v subdodávce, Pavel Kout / Webface.

MC-TRITON.cz

HTC HD2 - poslední telefon stavějící na premise, že uživatel není blbec

Windows Mobile 10.04.2011

HTC HD2 je telefon uvedený v říjnu 2009, což je opravdu dávno, přesto obsahuje výkonný 1GHz Snapgradon procesor, luxusní 4.3" 800x480 displej, mimořádně citlivou GPS, Bluetooth, Wifi, akcelerometr, čidlo náklonu, kompas, 5Mpx foťák s autofokusem a LED či HSDPA / HSUPA.

HTC HD2 předběhl o minimálně rok svoji dobu, takže je i dnes špičkou. Pohání jej Windows Mobile 6.5., tedy zdaleka nejschopnější mobilní OS všech dob, který se ovšem masově nerozšířil, protože stavěl na premise, že uživatel není blbec.

Marketingově to byla samozřejmě chybná premisa, a proto dnes máme na trhu "moderní" chytré telefony, které toho umí méně a pouze postupně učí obyčejné uživatele (přecházející nejčastěji z hloupých telefonů) nové funkce.

Sdílení internetu přes Bluetooth či USB kabel, Wifi router, editace Word / Excel dokumentů, desítky off-line navigačních aplikací, výborná podpora pro Exchange, plnohodnotný multitasking, přístup ke kartě v telefonu přes USB host, copy & paste v celém systému, SIM Toolkit, plný přístup k filesystému a vašim datům ze všech aplikací, luxusní telefonní modul a volba kontaktů, ovládání telefonu z PC, bezvadná synchronizace s Outlookem, to je vše součástí Windows Mobile, na kterou se stále pouze dotahuje Android, WP7 či iOS.

Windows Mobile veškeré tyto funkce nabízí už mnoho let. Je zajímavé, jak současní noví uživatelé třeba Androidu "znovu objevují kolo" a jásají nad tím, co Microsoft / HTC dávno nabízí.

Pokud chcete, pro HTC HD2 existují i (neoficiální) ROM s Androidem, WM 6.5.5, WP7, Meego, Maemo či Ubuntu. Ale v praxi není důvod jít do (zatím?) horších OS, kromě experimentování s nimi.

Zde je 50 dobrých důvodů, proč si i dnes tento klenot pro chytré uživatele koupit:

HTC HD2 - důvod 1

Mobilní verze webu roztažená na celou obrazovku telefonu

Webdesign, CMS 06.04.2011

Pokud vytváříte (opravdu) jednoduchou mobilní verzi webu, na které je adresa, mapa, telefon a odkaz na plnou verzi prezentace, budete potřebovat následující meta tag:

<meta name="viewport" 
content="width=device-width; initial-scale=1.0; maximum-scale=1.0; user-scalable=0;" />

Tento meta zajistí, že telefon zobrazí stránku zoomovanou na 100% šířky obrazovky, a nikoliv jako miniaturu.

Telefonní kontakty je dobré uvodit přes <a href="tel:číslo">číslo</a>, naprostá většina mobilních prohlížečů umí takového číslo přímo vytočit.

Více také na Zdroják.cz: Mobilizujeme web v HTML5