MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Amazon Kindle a zmenšení okrajů (margin) u knížky

Amazon Kindle 07.09.2010

Amazon Kindle svůj displej občas nevyužívá na 100%, při zobrazení knížky jsou kolem 40px okraje. Zatímco velikost písma, počet slova na řádek, rozestup mezi řádky či font si můžete uživatelsky nastavit, okraje (margin) ne.

Existuje ovšem jednoduchá cesta, jak to změnit - připojte Kindle k PC, zobrazte si skryté soubory, otevřete soubor system \ com.amazon.ebook.booklet.reader \ reader.pref a změňte hodnotu v HORIZONTAL_MARGIN. Dobré je něco mezi 10 - 20, osobně používám "20".

okraje v Kindle čtečce

Následně Kindle musíte restartovat - stiskněte Home, Menu, Settings, Menu a Restart.

Outlook 2010 je báječný, zvláště ve spojení s Exchange 2010

Webdesign, CMS 04.09.2010

Zhruba tři měsíce je na MSDN k dispozici anglická verze Microsoft Office 2010 a nedávno se začala prodávat i ta česká.

Největší změny zaznamenal asi Outlook 2010. Je extrémně rychlý. Zatímco ve verzi 2007 měl obrovské množství funkcí, ale už 2GB mailbox znamenal, že na notebooku startoval zhruba pár desítek sekund, verze 2010 naběhne do jedné sekundy. Neuvěřitelné. To je rychlejší start, než se vám načte v (již spuštěném) prohlížeči stránka triviálního Gmailu.

Design Office 2010 je implicitně laděn do tmavě šedé, ale dá se přepnout i do tradiční stříbrné či světle modré. Ribbon je možné konečně upravovat (respektive, doplňovat k němu svoje panely).

Outlook 2010Outlook 2010

Amazon Kindle, další zkušenosti a knihy v češtině

Amazon Kindle 02.09.2010

Tento článek navazuje na první dojmy z Amazon Kindle, publikované před pár dny.

Kindle je perfektní na čtení knih

Hlavním argumentem proč si pořídit Kindle je, že chcete číst spoustu knih. Na tuto činnost se dle mé (nové) zkušenosti hodí Kindle dokonce lépe než tištěná kniha.

Zatímci třetí díl Millenium 3 (Dívka, která kopla do vosího hnízda) od Stiega Larrsona má přesně 768 gramů, Kindle váží jen 220 gramů.  Kindle se taky mnohem lépe se drží v ruce, ať už ležíte v posteli, na gauči, anebo jedete někam v MHD. Je nádherně tenký, ale vydá se na něj přitom několik tisíc knih. Interní kapacita Kindle je 3000 MB, jedna kniha v MOBI formátu má typicky méně než 1MB.

Stránkování je rychlé, problikne tam sice na pár milisekund černá barva, ale je to podobné, jako když otočíte list v knize - už pár pár přečtených stránkách to nijak nevnímáte.

Samotný displej Kindle je úžasný - jedná se o pasivní technologii e-Ink, která vypadá a chová se podobně jako papír. E-Ink spotřebovává energii jen pro "naformátování" stránky, poté neustále zobrazuje obsah, aniž na to potřebuje jen jediný miliwatt. Také neřešíte pozorovací úhly - můžete se na něj koukat za 179 stupňů a bude stále stejně ostrý.

Stejně jako papír potřebuje Kindle pochopitelně trošku externího světla pro čtení.

E-Ink v novém Kindle je velice příjemný na oči, písmo je hezky vyhlazené, ostré, a neunavuje oči jako podsvícené počítačové LCD displeje. Velikost písma, rozestup řádků, počet slov na řádce, a font si můžete snadno měnit.

Grafitové pozadí Kindle neruší při čtení, tmavá varianta Kindle je asi lepší než bílá.

Pokud tedy chcete číst knihy, tak za cenu 3.200 Kč (včetně poštovného do ČR) není o čem uvažovat, jděte do Kindle.

HTC Peep (Twitter) nefunguje?

Windows Mobile 01.09.2010

Twitter od včerejšího dne přešel kompletně na bezpečnější oAuth autentizaci namísto Basic autentizace. A protože HTC stále neuktualizovalo svého "Peep" klienta (přestože vynucený přechod na oAuth je známý zhruba 8 měsíců), setkáváme se s hláškou "The account was forbidden to access the twitter service".

Jediná možnost je přejít na jinou aplikaci pro Twitter - třeba moTweets (Windows Mobile).

moTweets ve verzi bez reklam stojí US$ 4 a má výrazně více funkcí a mnohem lepší ovládání než klient od HTC. Osobně jsem nakonec vlastně rád, že ke "zaspání" HTC došlo, k perfektním moTweets bych se jinak nedostal.

moTweetsmoTweets

Amazon Kindle třetí generace - první dojmy

Amazon Kindle 27.08.2010

Dnes dopoledne mi přistál na stole nový Amazon Kindle třetí generace, elektronická čtečka knih s úžasným displejem. Když jsem malou krabičku poprvé rozbalil, asi 5 minut jsem se snažil odstranit dokonale přilepený "ochranný" papír na displeji, kde bylo velice zřetelně natištěno uvítání, než mi konečně došlo, že to není nalepený papír, ale samotný e-Ink nové generace.

Displej Kindle je prostě perfektní, přirozený a neskonale příjemnější na čtení než podsvícené "počítačové" LCD displeje. Váha zařízení je jen 220 gramů (zváženo) a tloušťka pár mm. Drží se dobře v ruce.

Výdrž baterie má být zhruba měsíc, dobíjení i připojení k PC je pomocí standardního microUSB konektoru (ten mají nakonec i všechny moderní telefony, Bluetooth sluchátka a další zařízení).

Elektronické čtečky jsem dosud ignoroval, ale za cenu US$ 139 a poštovné US$ 20 není moc co řešit, necelých 3.200 Kč je rozumná částka za tento gadget.

Amazon Kindle třetí generaceAmazon Kindle třetí generace

Připojení k Wifi síti přes WPA2-PSK/AES proběhlo bez problémů, stejně tak spárování Kindle s mým účtem na Amazonu. Během pár minut se do Kindle přenesly moje dosavadní nákupy z Kindle for PC a mohl jsem číst. 6" displej je na čtení dostatečný.

Když si něco koupíte na Amazonu přes PC, během minuty se to objeví zcela automaticky i ve vašem Kindle, pokud je právě připojen přes Wifi. Nakupovat můžete samozřejmě i přímo v Kindle.

Klávesnice Kindle je dostatečně pohodlná na psaní a vyhledávání, neumí ale české znaky.

Kindle podporuje také PDF, dají se na něj nahrát přes USB Mass Storage anebo poslat emailem (zde je Amazon navíc zkonvertuje). Konverze je dobrá věc, protože běžné PDF o rozměru A4 na 6" displeji není právě dokonale přehledné, ale konverze tento problém odstraní. Problém nejsou ani české znaky v knihách i PDF. Zkoušel jsem 400stránkovou PDF knihu o Oracle a listování i vyhledávání bylo okamžité.

Kindle obsahuje i internetový prohlížeč, MP3 přehrávač, propojení na Facebook a Twitter, ale netestoval jsem je. Jde mi o čtení knih. Samotné zařízení má také reproduktor a mikrofon, u anglických knih funguje skvěle Text2Speech (mužský či ženský hlas vám knihu předčítá).

Kindle začínám používat, první dojem je hodně pozitivní, a během týdne či dvou na něj bude rozhodně recenze.

Dotaz: Skloňování a synonyma (v PHP)

PHP 26.08.2010

Pro jeden projekt potřebuji získat pro každé slovo nejen databázi všech jeho možných tvarů, ale i synonyma. Takže třeba pro slovo "zelená" získat i tvary "zelený", "zelené" a další, pro slovo "gauč" získat ekvivalentní "sedací souprava". Potřeboval bych ideálně poznat i kořen slova.

Zkoušel jsem pspell_suggest a podobné funkce v PHP, ale jsou zcela nespolehlivé, české slovníkové podklady pspellu jsou strašné.

Teoreticky by šel vzít slovník třeba z OpenOffice.org, převést jej do databázové podoby a používat alespoň pro ona synonyma.

Řešil jste někdo podobný problém?

Největší Microsoft konference pro IT profesionály v tomto roce

Webdesign, CMS 09.08.2010

Microsoft pořádá v polovině září (tedy zhruba 10 dní před WebExpo konferencí) svoji největší letošní konferenci pro IT profesionály zajímající se o technologie Microsoftu. V technickém bloku je kolem 50 přednášek na různá témata.

Osobně považuji technickou sekci za mimořádně přínosnou (přednášky o Exchange 2010, PowerShellu, Windows Azure, SharePoint 2010) a budu se jí určitě účastnit.

Hodně populární asi bude Kinect for Xbox 360 - ovládání her pro Xbox 360 vlastním tělem, který bude prezentován jako demo na keynote (update: bohužel zatím bez možnosti si jej následně osobně vyzkoušet).

Microsoft Days 2010

Termín, místo konání a program konference:

Konference se koná 14. - 15. 9. 2010 v Kongresovém centru Praha

Bude rozdělena do dvou hlavních oddělených logických bloků s celkově více než padesáti přednáškami:

  • Technický dvoudenní blok pro IT odborníky a vývojáře poskytne v prvním dni “velmi hutný” přehled možností stavby softwarových řešení na platformě Microsoft. Druhý den pak nabídne technická školení v osmi paralelních sálech: Reseller & System Builder, IT, Developer, Client & Office, Web & Cloud, Microsoft Dynamics, WBI - Platinum partner track a 3M - Platinum partner track.
  • Partnerský obchodní blok v průběhu prvního dne je určen pro registrované partnery v programu Microsoft Partner Network. Bude mít charakter obchodních přednášek a nahrazuje tradiční Partnerskou konferenci společnosti Microsoft. Tento den bude rozdělen do šesti paralelních bloků: Reseller & System Builder, Solution Partners, Innovation Day, Microsoft Dynamics, WBI SAM & Licensing Day a 3M - Platinum partner track.

Formou doprovodného programu dále uvidíte např první veřejné uvedení novinky Kinect for Xbox 360 v ČR, možnosti konzultací na technická témata s předními odborníky v ČR nebo večírek v závěru prvního dne..

Co si z akce odnesete a kde se registrovat:

Kromě nových znalostí si z akce odnesete kvalitní batoh na notebook a můžete získat i jednu z hodnotných cen, o které se bude losovat z vámi vyplněných dotazníků. Mezi cenami je například Xbox 360, letenky do Evropských destinací a mnohé další.

Více informací o konferenci a registraci najdete na webu www.microsoftdays.cz

Lepší úvodní obrazovka pro telefony s HTC Sense (WM)

Windows Mobile 04.08.2010

HTC Sense je ovládání a aplikační prostředí pro veškeré HTC telefony. Nabízí spoustu funkcí, bohužel je poněkud monolitické, alespoň na Windows Mobile.

Tento nedostatek řeší zdarma dostupný plugin s názvem Co0kie's Home Tab. Uvedený plugin umožní nadefinovat si podle vašeho uvážení rozložení obrazovky, více položek kalendáře, umí zobrazovat úkoly či hudební přehrávač přímo na hlavní obrazovce, více zástupců aplikací, nabízí rychlé přepínače pro Bluetooth / Wifi, lepší uzamykací obrazovku a mnohé další funce. Nejedná se o náhradu HTC Sense, ale rozšíření jeho možností.

Instalace je snadná, stáhnete si CAB soubor a spustíte jej na telefonu. Odzkoušel jsem jej poslední týden na oficiální ROM 1.66 a vše je stabilní, rovněž se nezhoršila výdrž baterie (což nebývá u těchto modifikací pravidlem).

Budete potřebovat nicméně i pár dalších věcí, zde jsou:

A výsledek? Třeba tento, definice obrazovek je ale plně na vás:

HD2

Jak si vybrat dokonalý telefon? Sepište si vaše potřeby

Windows Mobile 03.08.2010

Používáte jiný operační systém a máte blog? Pokud chcete prozkoumat podrobně váš telefon (Android, Symbian, iOS) a napsat, zda a za jakých podmínek splňuje tyto požadavky, pošlete mi odkaz na váš článek emailem, pokud bude kvalitní, zajistím mu na MyEgo.cz propagaci.


Za nejlepší telefon současnosti stále považuji HTC HD2. Recenzi na něj jsem psal na začátku listopadu 2009, a po 10 měsících používání mohu dále jen chválit. Neznamená to, že nemá žádné chyby, takové zařízení neexistuje, ale moje potřeby plní daleko lépe než telefony a operační systémy jiné.

Zkusil jsem si napsat seznam požadavků, které můj telefon musí 100% splňovat, a které denně potřebuji. Není asi překvapující, že jen HTC HD2 plní všechny z nich, a to je důvod pro spokojenost, kterou mi ostatní nenabídnou.

A. Emaily, kalendář

  1. sync emailů z Exchange 2007/2010, a to nejen Inboxu, ale všech mnou zvolených složek (i vně Inbox složky) pro určité období, včetně odchozích emailů
  2. podpora pro HTML emaily (zobrazení i psaní)
  3. stahování příloh do určité velikosti (například 100KB) automaticky s emailem
  4. push emailů z Exchange serveru (Microsoft Direct Push)
  5. plánování push jen na určitou dobu (tedy v noci vypnuto)
  6. prohledávání emailů na Exchange serveru z telefonu (tedy pro ty emaily, co nejsou synchronizovány na telefonu)
  7. sync kontaktů s Exchange (veškeré položky, od jména, přes telefony, emaily po fotku)
  8. sync kalendáře s Exchange (veškeré položky, včetně účastníků meetingů)
  9. podpora pro Live / Hotmail email (nativně MAPI, ne přes POP3); podpora pro sync všech složek, včetně odeslaných emailů
  10. podpora pro MSN protokol (Windows Live Messenger)

WebExpo.cz - proč se účastnit konferencí, plus sleva 20% pro čtenáře MyEgo

Webdesign, CMS 01.08.2010
WebExpo

Vašek Stoupa pořádá ke konci září 2010 už třetí ročník úspěšné konference o webu WebExpo.cz. První ročník, kterého jsem se účastnil i jako přednášející, šel označit za ryze český, ten nastávající třetí bude spíše středoevropský. Spousta přednášek bude v angličtině a jejich témata se dělí mezi design, development, business a agile.

Pokud se registrujete ještě tento měsíc, cena je 4.000 Kč + DPH, popřípadě polovina této částky pro studenty. V září bude naopak o 25% vyšší.

Proč se vůbec účastnit konferencí?

Konference jsou pro někoho nezajímavé, výše uvedená částka jim nestojí za absolvování.

Já si to nemyslím. Zde je pár důvodů, proč mám konference rád: