MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Co je lepší než Apple iPad? Přece cokoliv...

Technologie 17.06.2010

Upozornění: pokud z nějakého důvodu trpíte komplexem z mého názoru, tak tento článek nečtěte.

iPad je zvětšený iPod s extrémní cenou. Také je špatně použitelný. Vezměme si značkový notebook s váhou 1.5kg a výdrží 10 hodin - Toshiba Satellite T110-11J. S hezkou cenou 13.000 Kč je výrazně levnější než i ten nejlevnější iPad (18.000 Kč).

Jen o cenu ale nejde. Problém je v tom, že onen Toshiba notebook bude v praxi mnohem použitelnější nejen pro práci, ale i pro běžnou konzumaci obsahu - lepší na držení (dá se položit na postel a displej naklonit dle potřeby), na internet (podporuje Flash i Silverlight), na filmy (HD video, titulky), na emaily, na psaní čehokoliv (tedy rychle a česky), na zpracování fotek, na aplikace ... no, on vlastně bude lepší na cokoliv. Má také mnohem lepší hardware, integrovanou kameru, Bluetooth, USB porty, HDMI, čtečku karet, 3G modul, Wifi, lepší výstupy.

ToshibaMalý značkový notebook je ve všem lepší než zbytečná hračka od Apple

Jediné v čem nebude lepší je "faktor dokonalé Apple zbytečnosti". Pokud chcete lidem kolem sebe ukazovat, že jste trouba, co se nechá zblbnout a kupuje si předražené věci, které jsou k ničemu a nefungují, kupte si iPad. Všem to bude na první pohled jasné. Pokud nejste trouba, ale přesto máte iPad, pak budete Apple nadšenec. Což je občas to samé, někteří uživatelé Apple tvoří fanatickou sektu. Pro úplnost - existuje i třetí skupina lidí, kteří si s tím prostě chtějí chvíli hrát. Těm se říká geekové a jsou v pohodě, pokud jim tedy někdo bez dovolení nemaká na hračky.

Pro všechny ostatní je tedy Toshiba Satellite T110-11J mnohem lepší volba.

Fragmentová cache je (většinou) jediná správná možnost pro větší weby

Webdesign, CMS 14.06.2010

Před pěti lety jsem psal krátký článek Jak zrychlit Váš web 10x? (konkrétní návod). Je to triviální, ale plně funkční a zejména obecně použitelný algoritmus pro cachování celých stránek. Dá se použít bez ohledu na nasazený redakční systém či logickou strukturu stránek, ale není to nejrychlejší možný postup.

Problém je, že tento systém nebude fungovat efektivně, když těch stránek jsou desítky tisíc, a každá navíc ve více variantách (třeba stejný obsah článku zobrazený jednou v celé sekci, podruhé ve skupině a potřetí v kategorii). Zde se mnohem lépe hodí fragmentová cache.

Na ten termín upozornil Zdroják.cz - podobné řešení používáme na našich webech řadu let.

Desítky tisíc stránek nemá nikdy smysl cachovat vcelku a po (třeba) 10 minutách cache komplet mazat, naopak je lepší cache napsat tak, že funguje vždy pro logické bloky na stránce (třeba „Nejčtenější články", „Akční zboží", „Související zboží" či „Poslední komentáře"). Takovéto statistiky mohou znamenat 10-20 SQL dotazů, nasazení cache pro daný logický celek poté pouze jeden jediný SQL dotaz.

Článků může být třeba sto tisíc, ale onen logický blok je vždy jen jeden. Udržovat fragmentovou cache je tedy výpočetně výrazně méně náročné než cachovat každou stránku celou. Onen blok se pro sto tisíc stránek generuje jen 1x, ne stotisíckrát.

Fragmentovaná cache je nicméně vždy implementačně závislá nejen na daném CMS, ale i na návrhu šablon stránky. Je potřeba prostě dané stránce rozumět a cachovat správné fragmenty po správný čas, není to univerzální řešení. Je nutné znát jak jsou bloky generovány, zda se jejich obsah liší dle sekcí, dle kategorií, či dle přihlášeného člena. Nemá tedy ani smysl zveřejňovat kód pro fragmentovou cache.

Fragmentovanou cache používáme úspěšně na všech velkých portálech - MTBS.cz, KOLO.cz a další, ale i eshopech s velkou návštěvností.

Finální verze Flash 10.1 a HD video (1080p) na Youtube

Webdesign, CMS 13.06.2010

Adobe se povedlo výborně optimalizovat výkon (před pár dny vydané) finální verze Flash 10.1 pluginu. Přehrávání 1080p videa na Youtube znamená jednotky % zatížení CPU, většinu práce zastane GPU akcelerace (používám Forceware 257.15 ovladače, NVIDIA GTX280 grafická karta):

Flash 10.1 a 1080p videoFlash 10.1 a 1080p video

Samotný plugin má pouhých 2.5MB. Vyloženě hloupá je ovšem distribuce Flash 10.1 pomocí Adobe Download Manager a defaultně zaškrtnutá instalace zbytečného Google Toolbaru.

Pro přímé stáhnutí si EXE instalace pluginu pro Internet Explorer můžete použít tento odkaz. Pokud používáte beta verze či release candidate, stáhněte si nejdříve Uninstaller.

TomTom navigaci si nekupujte - zde je důvod proč

Windows Mobile 09.06.2010

Na HTC HD2 mám nainstalováno několik navigačních aplikací. Copilot Live 8 mě stál €44 (mapy celé Evropy), aktualizace radarů má přitom zdarma, samotná aplikace je optimalizovaná pro HD2 včetně multitouch provedení.

Za TomTom mapy jsem zaplatil už €148 a neustále na nich něco nefunguje. Mapy jsem kupoval v březnu 2010 na základě této osobní emailové nabídky slibující aktualizace map na 18 měsíců zdarma - nákup byl zrealizován kliknutím na odkaz přímo v této nabídce:

TomTom nabídkaTomTom nabídka

Jednalo se o Western and Central Europe 2GB mapu, konkrétní verze 845.2666. Zaplatil jsem €80 a dalších €30 za aktualizace radarů po dobu jednoho roku.

TomTom objednávkyTomTom objednávky

Odhlédněme nyní od toho, že za €110 se jedná o téměř 3x dražší nabídku než zmíněný Copilot.

Chcete si koupit Járu Cimrmana? Nemůžete...

Produkce Divadla Járy Cimrmana by měla být dostupná na DVD, ve 14 dílech. Ale není. Je dlouhodobě vyprodaná. Myslím si, že nejsem sám, kdo dnes hledal jak a kde si uvedenou kolekci zakoupit, ať už jako fyzická DVD či elektronických downloadem.

Je smutné, že jediný zdroj je nakonec rapidshare.com. Takové stažení je sice plně legální (navíc se stejně jedná o nahrávky z České televize, kde tyto pořady běžely před nějakou dobou), ale osobně bych stejně rád zaplatil.

Nemohu, není kde.

Pokud producenti audiovizuálních děl neustále pláčí nad malými prodeji, možná bude dobré zamyslet se, zda ten problém nebude hlavně na jejich straně. Pokud jediný možný způsob "nákupu" kolekce je stažení z rapidshare.com, není to chyba zákazníků, že se neprodává.

Když už neumí vylisovat DVD, bylo by skvělé mít konečně "iTunes Store" s českým obsahem, bez DRM, a lidé to budou kupovat.

Osobně aspoň doufám. že po smutném dnešku distributor konečně zareaguje a kolekci DVD vydá brzo znovu...

HTML5 podle Apple

Webdesign, CMS 04.06.2010

HTML5 / CSS3 je nedokončená specifikace, která není standardem, a příštích minimálně 10 let jím nebude. Očekává se její dokončení v roce 2022 (ne, to není vtip). To nebrání Apple hájit si svoje politické a obchodní zájmy tím, že nedokončené HTML5 "prosazuje" oproti skutečným standardům - otevřenému formátu Flashe.

Důvodem je, dle mého názoru, snaha za každou cenu si udržet monopol v distribuci aplikací a 30% podíl na příjmech od všech třetích firem, bez ohledu na skutečné potřeby klientů. Totalitní způsoby Apple jsou přitom pro řadu lidí zcela nepřijatelné.

Před pár dny Apple představil demo stránku, která nás má seznámit s možnostmi HTML5. Uvedená stránka se mimochodem těžko dá označit za HTML5, a už vůbec ne za "webový standard" (ani za jeho návrh), 90% zápisů v použitém CSS se totiž odkazuje na zcela proprietární -webkit vlastnosti.

Jaké tedy jsou ty možnosti dle Apple? Jako prohlížeč jsem použil poslední verzi Apple Safari 4.0.5.

550HTML5 video nejde přehrát

Adobe Dreamweaver CS5 - výborný nástroj pro statický obsah

Adobe a grafika 04.06.2010

Adobe v nedávno vydané CS5 verzi Dreamweaveru nabídl hodně nových funkcí. Kromě tradičního zaměření na editaci statického HTML, CSS a Javascriptu zde existuje mnohem lepší podpora pro PHP.

Statické HTML a CSS

Pokud navrhujete jednoduchou stránku, je Dreamweaver zřejmě ta nejrychlejší cesta k cíli (společně s Microsoft Expression Web 3.0). Dreamweaver generuje validní kód, zobrazuje živý náhled, a případné bugy se snadno ladí, integrovaný "inspektor" je použitelnější než Firebug pro Firefox.

Dobrá je i produktivita - když v HTML kódu linkujete externí CSS soubor a napíšete <div class="">, tak vám Dreamweaver nabídne existující definice tříd v CSS. Je to pohodlné a urychluje to práci i když nepoužíváte vizuální návrh a vše píšete poctivě ručně. Pokud si stáhnete patřičné rozšíření, můžete dokonce vytvářet HTML5 obsah.

Interní renderovací jádro je velice schopné, nemá problém s pokročilým CSS2/3 ani s poslední verzí jQuery. Výborný je Live View pohled, kdy se prováděné změny v HTML či CSS ihned zobrazují, jak budou vypadat v reálu.

Adobe Dreamweaver CS5 - editace HTML

OS X je (stále) nejméně bezpečný operační systém

Apple OS X 03.06.2010

Charlie Miller na konferenci CanSecWest 2010 odhalil nejméně 20 existujících zranitelností OS X. Popisuje tento systém jako zcela otevřený hackerům a mimořádně snadno zneužitelný, výrazně méně bezpečný než Windows.

Stojí za pozornost, že právě OS X byl systém, který v roce 2008 a 2009 hackerům padnul jako první, a v roce 2010 se zjevně stále nic nezměnilo.

Poněkud to kontrastuje s naivním přesvědčením někerých IT nevzdělaných Apple uživatelů, kteří jsou schopni tvrdit dokonce pravý opak.

Pro maximální bezpečnost je tedy doporučeno používat Windows 7 x64 společně s Internet Explorerem 8 (viz nsslabs.com browser report), vše samozřejmě plně aktualizované.

Zdroj: DailyTech.com

Xstandard 2.0 editor s tlačítkem pro Youtube video

Webdesign, CMS 03.06.2010
Youtube

Xstandard 2.0 je nejlepší existující WYSIWYG editor, který používáme rovněž v F-ART:CMS 5.0 redakčním systému. Tento editor se dá poměrně snadno rozšiřovat o vlastní funkcionalitu pomocí Javascriptu. Například si můžete doplnit tlačítko pro snadné vložení Youtube videa.

Nejprve budete potřebovat modifikovat soubor button.xml pro vložení vlastního tlačítka, nazvaného youtube:

 <button>
<id>youtube</id>
<name xml:lang="en">Youtube</name>
<name xml:lang="cz">Youtube</name>
<toggle>no</toggle>
<icon>47494638396110001000B3000000010010120F212320FF0A0F535552FF2D30FF504FFF6465A0A29FFF7C7CFFADADDAD4D1FFD0D0FFE2E0FDFEFB0000002C0000000010001000000476D03930A5BD76010416FE0E01108E0008D3127C5DE9049CC67AC2526F14D69AA89983408BA230281889054382C15048060C0971E09816140929D5C02D3486836141EB187C154E34A341AD520B8C04FA806EB0C970BA82CE50B6895551680E580E770E074946068B448906160907930706950792590E11003B</icon>
</button>

Toto tlačítko samozřejmě doplníte do toolbaru editoru ve volání parametrů objektu: <param name="ToolbarWysiwyg" value="youtube" />.

Uvedený button zavolá speciální JavaScriptovou funkci xsButtonClicked(), dle této dokumentace. V této funkci můžete například otevřít nové modální okno, zeptat se uživatele na URL daného Youtube videa, a vrácené URL dále zpracovat a vložit na pozici kurzoru aktivního Xstandard editoru pomocí volání InsertXML funkce.

Něco k dešti...

Mám rád... 02.06.2010

Prší a prší.

Rain

Připomíná mi to Asii, i když tam té vody bylo mnohem víc. To jsem se jednoho dne probudil, koukám z okna svého oblíbeného mrakodrapu, a venku leje a leje. Vypadalo to zpočátku dost zábavně, taky se pročistil vzduch. Odpoledne jsem se podíval z okna znovu a už to nebylo tak veselé. Kanalizace ten příval nepobrala a ulice byla plná vody, špíny a odpadků.

Když prší v Asii, není to obyčejný déšť. Je to neustávající dešťová stěna, ukrutný slejvák. Začne pršet a nemá to konec, prší týden, dva, měsíc, prostě pořád leje.

Domorodcům déšť nevadí. Evropanům většinou ano. Postupně vás přestane bavit čekat na to, kdy ten slejvák skončí a taky vás omrzí pohled na lidi, co vám nad hlavou nosí pizzu a občas ji namočí do toho tekoucího bordelu, a tak odletíte jinam.

Těch pár kapek v ČR je proti tomu dost pohoda.