MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Časopis Cykloservis 2008 a 2009 zdarma ke stažení v PDF

Cyklistika 27.07.2010

Cykloservis je cyklistický čtrnáctideník - nejčtenější cyklistický časopis a specialista na velotechniku a cyklistické produkty. K dostání je v cyklistických a sportovních obchodech a v novinových stáncích za pouhých 12,- Kč.

Rok 2008 a 2009 si můžete také nově stáhnout zdarma v PDF formátu.

Opravdu pohodlné sedlo - Selle Italia Max Flite

Cyklistika 26.07.2010

Asi dva měsíce jezdím na Selle Italia Max Flite Gel Flow Team Edition. Báječné sedlo pro delší celodenní vyjížďky. Není asi určeno pro lidi, co sledují jen hmotnost sedla, má 290 gramů (špičková závodní sedla váží o 100 gramů méně), ale je nesmírně pohodlné.

Ve spodní části sedla jsou Vanos ližiny, které fungují jako tlumič, ten samý účel má gelový vnitřek sedla. V praxi je sedlo nejenom extrémně pohodlné, ale také máte v terénu skoro pocit, že jedete s "fullem", i když o 3kg lehčím než obvykle.

Minulý rok jsem jezdil s Fi'zi:k Antares K:ium, skvělé ultralehké závodní sedlo co se hodí na kratší švihy, ale po zhruba 3 hodinách z něj bolí zadek. Z Max Flite ne. No a speciální ergonomický tvar Selle Italia sedla má i další výhody :-)

Selle Italia Max Flite Team Edition

Xbox 360 - jaké si koupit hry?

XBox 360 20.07.2010
Xbox 360 slim

Nový Xbox 360 ve slim verzi a s 250GB HDD je velice populární, Microsoft jich prodává stovky tisíc a slaví úspěchy. Za 6.900 Kč je to výborná hodnota.

Pokud jste nováček ve světě Xboxu, bude se vám hodit článek o Xbox Live účtu a poté tento seznam her, co stojí za to vyzkoušet, pokud tedy máte několik set hodin volného času.

  • Alan Wake - adventura, horor, exkluzivka pro Xbox. Výborná zábava po zhruba 12 hodin.
  • Fable II - dokonalé RPG s mnoha přídavky a pohádkovým světem, exkluzivka pro Xbox, bude vás bavit desítky hodin.
  • Dragon Age: Origins - RPG s mimořádným příběhem s cca 20-30 hodin herní dobou.
  • Burnout Paradise - pokud vám není 14 let, tak vás budou tyto arkádové autozávody maximálně bavit. Nejedná se o "silniční realitu", té máte až po krk ze skutečného života, ale o božskou zábavu na desítky hodin.
  • Gears of War 2 - ano, i na Xboxu se dají hrát střílečky, a toto je nejlepší z nich. Xbox exkluzivní hra.
  • NHL 2010 - hokej pro dva hráče a zábava pro celou rodinu na neomezeně dlouho.
  • FIFA 2010 - fotbal pro dva hráče a zábava pro celou rodinu na neomezeně dlouho.
  • Fallout 3 - Oblivion se zbraněmi, jedno z nejlepších RPG s postapokalyptickou kulisou a 20-30 hodin herní doby.
  • GTA IV - asi netřeba představovat. Znáte z PC či PS3, verze pro Xbox je ovšem dokonale stabilní. Hry na Xboxu nikdy nepadají. Opravdu nikdy.
  • Alone in the Dark - inovativní akční horor, hříčky, hádanky.
  • Bioshock 2 - střílečka s úžasným podvodním prostředím a mírně hororovou atmosférou.
  • Mass Effect 2 - výborná akční RPG.

Koupit uvedené hry můžete i jako preowned třeba na JRC.cz.

Adobe Photoshop CS5 - kdy funguje Content Aware Fill a kdy ne

Adobe a grafika 15.07.2010

Adobe představil v CS5 sadě funkci Content Aware Fill - vyberete si nějakou část fotky a ta se místo barvy popředí, barvy pozadí či textury vyplní inteligentně pomocí analýzy okolních pixelů ze skutečné fotky. Je to funkce, která může uspořit hodně času, ale nemůžete se na ni spolehnout ve 100% případů.

Třeba na této fotce máte osobu na břehu oceánu:

Content Aware Fill - funkční - před úpravouContent Aware Fill - funkční - před úpravou

Pokud chcete danou osobu odstranit bez použití Content Aware Fill, není to úplně jednoduché, je tam stín, oceán, samotná osoba, různé barvy moře. Zabere vám to pěkných pár (desítek) minut.

Krmeni.cz - nový eshop s krmením nejen pro psy a kočky

Webdesign, CMS 13.07.2010

Nedávno jsme spustili novou verzi eshopu s krmením pro psy, kočky, hlodavce, ptáky i ryby - Krmení.cz. Jedná se o předělávku existujícího webu, a myslím si, že velice úspěšnou, krátce po spuštění jsou v systému tisíce objednávek.

Nákupní proces byl vyladěn společností DobrýWeb.cz, což přispělo zejména k vývoji vylepšené verze registračního a objednávkového formuláře, možnosti nákupu bez registrace a některých SEO zlepšení. Samozřejmostí realizace eshopu je propojení na interní účetnictví klienta.

Pokud se v eshopu Krmení.cz zaregistrujete, získáte za každý váš nákup bonusové body, které můžete poté použít v sekci věrnostního programu pro objednání dárků zdarma.

Při nákupu nad 800 Kč neplatíte žádné poštovné.

Krmení.cz

Pokud máte zájem o naprogramování eshopu přesně dle vašich potřeb, prosím kontaktujte nás.

Alan Wake je nejlepší hra roku 2010

XBox 360 05.07.2010

Alan Wake je exkluzivní hra pro Xbox 360 a jedna z mála, kterou jsem za posledních pár let dohrál (další byl Zaklínač).

Video recenze z Tiscali Games vám ji přiblíží:

Ta recenze nemusí být pro -náctiletou mládež 100% pozitivní, ale pro trošku dospělejší lidi je to samá chvála. Vysvětlím...

Pokud vám už není čtrnáct let, pravděpodobně nechcete trávit hodiny a hodiny času pilováním nějakého triviálního úkonu v počítačové hře, stokrát mačkat tlačítko a opakovat jeden skok či nějakou akci, aby byla konečně úspěšná. To je obludná ztráta času, na takové kraviny nemáte prostě náladu.

Alan Wake je perfektní v tom, že vaším časem neplýtvá. Všeho je v něm tak akorát - ani moc, ani málo. Je to hraný film, perfektní hororový příběh na motivy Stephana Kinga a Twin Peaks, hratelnost je tak akorát náročná, nepřátelé vás na jednom místě nezabijí 100x, ale prostě to vždy (maximálně) na druhý pokus dáte, grafické zpracování je dokonalé, a celou dobu se výborně bavíte.

Celá hra je rozdělena do 6 epizod, které mají úvod, připomenutí předchozího děje, nějakou tu akci, závěr. Zahrajete si epizodu, uvaříte si kávu, pokračujete. Princip akčních částí hry je v ovládání světla, v různých formách, a to tvoří skvělé grafické efekty.

Hraní by nemělo být o dřině, ale o zábavě. Alan Wake je mimořádně zábavný. Pokud stále nemáte Xbox, tak si jej prostě kvůli této hře kupte. Teď hned.

Sygic Mobile Maps 10 - povedená navigace ze Slovenska

Windows Mobile 01.07.2010

Pokud trochu sledujete vývoj navigací a jejich různé verze, určitě znáte jméno Sygic. Tato společnost ze Slovenska velice často přichází jako úplně první se svojí navigační aplikací pro různé mobilní platformy.

V současné době tak můžete Sygic používat na iPhone, Nokiích se Symbianem, Windows Mobile, Android a Maemo zařízeních. Funkčně je Sygic asi nejlépe srovnatelný s dříve recenzovaným Copilotem, některé věci má řešené lépe, některé mírně hůře.  Mapové pokrytí v případě Sygicu dodává TeleAtlas (kromě Maemo verze, tam je NAVTEQ), zde je tedy srovnatelný třeba s TomTomem, a samotné mapy jsou umístěny na SD kartě odděleně podle jednotlivých států, což je výborný koncept používaný pro změnu iGo.

O navigaci

iPhone 4 se mi zdá stále funkčně nedostatečný

Windows Mobile 28.06.2010

Upozornění: pokud z nějakého důvodu trpíte komplexem z mého názoru, tak tento článek nečtěte.

K čemu využíváte hlavně chytrý telefon? K získávání a přehledu o informacích z různých zdrojů. Informace jsou to, co potřebujete mít hned po ruce.

Kvalitní operační systémy jako je Windows Mobile s HTC Sense, Android, Symbian, Maemo, MeeGo a další vám nabídnou na úvodní obrazovce informace: kalendář, budík, počasí, spouštění aplikací, kurzy akcií, SMS a MMS zprávy, emaily, nepřijaté hovory a další. Třeba takto (těch obrazovek je více než 10, díky záložkám):

HD2chytrý telefon s chytrou obrazovkou - HTC HD2

PlanStudio nabízí ve SmartMaps nové podrobné mapové podklady ČR i Slovenska

Windows Mobile 21.06.2010

SmartMaps jsou aplikace a mapové podklady od společnosti PlanStudio, které jsem již dříve recenzoval. Jedná se o bezkonkurenční mapy, které naleznete například na Mapy.cz od Seznamu. PlanStudio nyní nabízí akualizaci těchto mapových podkladů pro rok 2010 s cenou na úrovni pouhých 35% ceny plné.

Součástí KOMPLET verze je také, kromě dosavadního Česka (1:10 000), automap Evropy a cykloturistických map i podrobná mapa Slovenska v měřítku 1:10 000. V praxi tak při aktualizaci té nejvyšší verze za nějakých 1 000 Kč získáte kromě nejnovějších mapových podkladů ČR i Slovensko zdarma. To je pěkná nabídka.

Kromě Windows Mobile a Symbianu S60 je nově podporován také Android.

Samotná instalace může proběhnout plně online, díky 1.5 MB velké aplikaci, která se připojí k internetu a dle licenčního čísla stáhne a nainstaluje na kartu požadované mapové podklady (na kartě zaberou cca 4 GB).

KOMPLET mapy

Lightbox fotka překrytá Flash reklamou - co s tím?

Webdesign, CMS 20.06.2010

Pokud máte na svém webu reklamu třetích stran, většinou bude implementována jako IFRAME a v něm Flash či text či přímo jako Flashový OBJECT. A protože tuto reklamu dodávají třetí strany a špatně používají WMODE, tak při použití Lightbox skriptů pro zvětšování fotek dochází k tomu, že Flash reklama překryje zvětšenou fotku.

Vypadá to nějak takto:

FlashLightbox překrytý Flash reklamou

Většina Lightbox skriptů naštěstí má i onLoad a onClosed události, na které můžete navěsit to, že tuto reklamu prostě schováte při otevření náhledu přes CSS visibility:hidden a po zavření Lightboxu obnovíte. Pokud nepoužíváte na svém webu IFRAME a OBJECT prvky, můžete v případě Colorboxu (založeného na jQuery) vše implementovat třeba takto triviálně - důležité jsou ty tučné části:

$(document).ready(function(){ $("a[rel='colorshow']").colorbox( {
slideshow:true,
slideshowAuto:false,
maxWidth:'95%',
maxHeight:'95%',
scalePhotos:true,
onOpen: function(){$('object,iframe').css('visibility','hidden');},
onClosed: function(){$('object,iframe').css('visibility','visible');}

} ); });