MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Xbox Live funguje i v ČR, ovšem jako podřadný občan - US/UK účty rozhodně nemigrujte

XBox 360 13.11.2010

10. listopadu Microsoft zahájil prodej revolučního ovládání své herní konzole - Xbox Kinect a také rozšířil podporu Xbox Live účtu pro další země, v nichž je zahrnuta i Česká republika.

Jak už to ale bývá, ne vše jsou jen dobré zprávy. Zatímco Kinect je naprosto fantastická věc, která přináší bezvadně funkční a úžasně zábavné bezdotykové ovládání her celým tělem do světa, kde u zaostalé konkurence musíte pořád něco trapně držet v ruce (gamepad, tyčinku a podobně), tak nový Xbox Live účet v ČR je naopak podřadný občan ve srovnání s US/UK účty.

Dosud jsem radil založit si Xbox Live účet v US a to pořád platí. Microsoft nabízí nově migraci US/UK účtu do CZ, nicméně nic tím nezískáte, naopak.

Častá otázka byla, zda vás nyní Microsoft nezablokuje. Dobrá zpráva je, že nikoliv, US účty s českou IP adresou budou stále oficiálně tolerovány :-)

Otázka: Budou hráči, kteří neprovedou migraci účtu Xbox LIVE, odpojeni?

Odpověď: Ne. Pokud se však nyní připojujete ke službě LIVE v jiné zemi, využíváte nepodporovanou metodu. Od listopadu se budete moci i v Česku připojit k oficiální síti LIVE, a získat tak relevantní obsah a místní podporu.

Jediná výhoda Xbox Live CZ účtu zřejmě je, že můžete poslat email na českou podporu, česky, a tam vám někdy ČESKY odpoví, namísto angličtiny u US podpory. Osobně jsem support nikdy nepoužil, je mi to jedno. "Relevantní obsah" pak znamená, že CZ služby jsou oproti US verzi omezeny.

S US/UK účtem máte mnohem více výhod oproti CZ verzi:

  • Xbox Live Gold členství je v US výrazně levnější, to roční české stojí 1499 Kč, US se dá pořídit za $53.45, tedy pouhých 960 Kč.
  • 4000 Microsoft Points pořídíte v US za $52, tedy 930 Kč, v ČR je opět dražší, 1240 Kč (za 2x 2000 bodů).
  • S českým Xbox Live účtem vám z Xboxu nesmyslně zmizí Facebook, Twitter, Last.fm a další celosvětové služby. Důvod? Nevím, v Microsoftu o tom zjevně rozhoduje pitomec.
  • Netflix vám samozřejmě i nadále nebude fungovat.
  • Nebudete si moc stahovat některá free videa, která s US účtem fungují (i s českou IP adresou).
  • Xbox DashBoard bude stále anglicky, čeština pro něj prostě neexistuje. I s US účtem si můžete přepnout libovolnou Microsoftí službu do češtiny, pokud je tato podporována, a to v Xboxu není.
  • Přestane vám fungovat Marketplace a tím i skvělé MixView pro Zune hudební přehrávače.
  • Přestane vám fungovat stahování free aplikací pro Windows Phone 7 telefony - stanou se tak zcela zbytečnými.
  • Různé beta verze Live služeb Microsoftu vyžadují US účet, pro CZ účet nejsou dostupné vůbec, anebo s ročním i větším zpožděním.

K čemu tedy Xbox Live účet v ČR je? No, k ničemu. Držte se US/UK účtu.

Ich bin ein Berliner: The Wall

Mám rád... 10.11.2010
The Wall 01

HTC je „Technologická značka roku 2010“

Tiskové zprávy 08.11.2010

Kdybych si měl dnes vybrat top telefon, 3 z 5 modelů bych volil od HTC - HTD HD7 (Windows Phone 7), HDC HD2 (Windows Mobile 6.5 s HTC Sense) a HTC Desire HD (Android). Zbývající dva telefony bych ještě zvažoval mezi Dell Streak (Android) a Nokia E7 (Symbian^3). Nakonec i mých posledních 5 telefonů vyrobilo právě HTC.

Podobně to vidí i ostatní, protože společnost HTC získala v prestižní novinářské anketě britského magazínu T3 Gadget Awards nejvyšší ocenění „Technologická značka roku 2010.“ Porota složená z odborných novinářů vybírala z nejvýraznějších globálních technologických firem. Ve finálovém kole ankety porazila společnost i samotný Google. HTC získalo nejvyšší ocenění i v kategorii „Nejlepší telefon roku,“ kterou vyhrálo podruhé v řadě. V letošním ročníku ocenila porota prestižní cenou populární model HTC Desire pro svůj elegantní design a uživatelsky přívětivý systém. Navázal tak na vítězství z minulého roku, kdy cenu získal HTC Hero. HTC Desire byl nominován a postoupil do finálového kola také v kategoriích „Nejlepší telefon na cesty do práce“ nebo „Gadget roku.“

Prestižní ocenění technologické značky roku je výsledkem naší dlouhodobé snahy prezentovat HTC jako inovativní, ale zároveň přátelskou a uživatelsky zaměřenou společnost,“ říká marketingová manažerka Dagmar Zweschperová z oficiálního zastoupení společnosti HTC. „Pro následující ročník ankety o nejlepší telefon jsme už první vlajkové modely HTC Desire HD a HTC HD7 představili. Věříme, že díky svým vlastnostem budou stejně populární, jako letos oceněný HTC Desire nebo HTC Hero v minulém roce,“ dodává.

Rychlost IE9 vs Firefox 4 vs Chrome 7

Webdesign, CMS 08.11.2010

Pro někoho to možná nebude překvapivé - nejrychlejší prohlížeč pro zpracování HTML 5 je IE9 (Beta), díky kompletní hardwarové akceleraci renderingu, kterou konkurence neumí. Osobně se moc těším na finální verzi IE9, po dlouhé době bude Microsoft v této oblasti na špičce.

HP Mini 5103 (WT211ES) - levný netbook s magneziovým šasi a výdrží 10 hodin

PC Hardware 06.11.2010

Používám pár dní HP Mini 5103 netbook, model WT211ES. Samotný HP Mini 5103 se vyrábí v mnoha variantách, model WT211ES je z nich ta hardwarově nejlepší - obsahuje 10" LED-podsvícený 1366x768px matný displej (takže se neleskne a nefunguje jako zrczadlo, což jinak platí pro 95% produkce), 2GB DDR3 RAM, velice slušný Atom N550 dualcore procesor na 1.5GHz, který umí zpracovat až 4 instrukce zaráz (HyperThreading), má Bluetooth, Wifi-B/G/N, rychlý 320GB 7200rpm disk, Ethernet port, 2Mpx webkameru, VGA výstup na externí monitor či projektor, SD/MMC čtečku karet, 6článkovou baterii, audio vstupy a výstupy, magneziové šasi, hliníkový kryt a velice dobrou klávesnici.

Za tuto konfiguraci zaplatíte částku 8.300 Kč s DPH, což je dost srandovní cena, vzhledem k tomu, že se jedná o netbook, na kterém můžete pár hodin i pracovat, prezentovat, nebo jen tak brouzdat po internetu, a který je přitom lehký zhruba jako ryze konzumní Apple iPad 64GB v ceně 24.000 Kč se zrcadlově lesklým 10" displejem.

Uvedený model HP se dodává s nepoužitelným SUSE Linuxem, ale není problém na něj instalovat Windows 7. Doporučil bych 32bitovou variantu, pro 2GB paměti není x64 potřeba, jen zabere více RAM. HP má na svém webu veškerý potřebný software a ovladače ke stažení.

HP Mini 5103HP Mini 5103

Jak nainstalovat Windows 7 z USB klíčenky

Windows 7 03.11.2010

Instalovat Windows 7 na netbooky s abencí DVD mechaniky je trošku složitější. Musíte si vytvořit bootovatelný obraz Windows 7 DVD na USB klíčence, s minimální kapacitou 4GB.

K tomu si spusťte příkazový řádek jako administrátor, v něm DISKPART a vykonejte tam toto:

LIST DISK
SELECT DISK 8
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
SELECT PARTITION 1
ACTIVE
FORMAT FS=NTFS
ASSIGN
EXIT

Ten druhý příkaz SELECT DISK 8 je nejdůležitější, číslo musíte napsat podle vaší skutečné konfigurace, jinak si kompletně smažete jiný disk:

SELECT DISK x

Apple OS X 10.6 - opravdu je to etalon uživatelské přívětivosti?

Apple OS X 01.11.2010

Apple OS X je některými lidmi označován za uživatelsky přívětivý či ergonomicky dobře zvládnutý operační systém. Osobně jsem OS X už několikrát zkoušel a můj názor na jeho ergonomii je přesně opačný - dle mého by 10 let starý koncept OS X  potřeboval pořádně osvěžit. S Windows 7 se mi pracuje mnohem lépe a jsem s nimi produktivnější, a tento článek by měl ukázat proč.

Jen jedno systémové menu

nedosažitelné horní menunedosažitelné horní menu

Představte si, že na běžném 24" monitoru s rozlišením 1920x1200 si v pravém dolní rohu spustíte kalkulačku. Nyní potřebujete změnit její typ z programátorské na vědeckou pomocí menu (já vím, v tomto konkrétním případě to jde i klávesovou zkratkou či zeleným tlačítkem, ale uvažujme, že chcete změnit typ jen přes menu).

Co pro to musíte udělat? Pokud je kalkulačka neaktivní, musíte na ni nejprve kliknout. Až poté se objeví nahoře menu kalkulačky. Poté musíte myší přejet z pravého dolního rohu do levého horního (celkem 2260 pixelů) a tam si v menu vybrat Scientific. A poté jedete myší opět přes celou obrazovku, dalších 2260 pixelů, kde budete kalkukačku ovládat.

Jak se to dělá ve Windows 7? Mnohem pohodlněji, přímo v aplikaci samotné, menu je totiž její součástí:

kalkulačka ve Windows 7kalkulačka ve Windows 7

Koncept jednoho systémového menu byl možná vhodný v roce 2000, kdy OS X vznikal, na tehdy běžných VGA či SVGA displejích, ale v roce 2010 a běžně používaných 24-30" LCD je dle mého překonán.

Práce s OS X a jedním menu je tak méně produktivní.

Windows Phone 7 a Apple iOS - uživatelský zážitek místo funkcí

Windows Mobile 30.10.2010
Windows Mobile před 5 lety

Apple s tím přišel jako první - s "chytrým" telefonem s iOS, který je vlastně poměrně hloupý. Jeho telefon ani ve čtvrté generaci neumí (bez povolení operátora - třeba v síti O2) sdílet připojení k internetu, nepošlete si na něm libovolný soubor přes Bluetooth, nemůžete jej ovládat přes PC, centrálně spravovat, dokonce nemá ani interního správce souborů. Spojení s počítačem a synchronizaci zajišťuje hudební přehrávač. Wifi router neexistuje. Nepřehraje nativně video, bez jeho konverze. Není propojen s Facebookem. Proč? Uživatelé "hloupých chytrých" telefonů by tomu jinak nerozuměli.

Chcete-li prodávat masám, musíte ořezat vše, co 90% lidí nebude běžně potřebovat a ponechat pouze pár velkých ikon. Místo toho se soustředíte na zářivé barvy a animace - nabídnete masám uživatelský zážitek z ovládání místo funkcí a masy jsou spokojeny.

Microsoft při vývoji Windows Phone 7 také pochopil, že pokud chce proniknout na masový trh běžných uživatelů, musí funkce omezit. Tedy žádné (uživatelsky viditelné) registry, žádný správce souborů, žádné sdílení internetu, žádný Wifi router, synchronizace přes známý hudební přehrávač (Zune).

A tak zde máme Windows Phone 7. Vypadá úžasně, báječně se ovládá, ale chybí mu funkce, které potřebují profesionálové - současní uživatelé Windows Mobile.

Je paradoxem, že funkčně zdaleka nejlépe vybaveným operačním systémem pro mobilní telefony je ten nejstarší - Windows Mobile. Je to řadu let takový malý počítač, nemá problém vůbec s ničím co potřebujete, nabízí neomezený Bluetooth, Wifi router, filesystém a správce souborů, vývoj aplikací není nijak omezen, vše je v něm povoleno.

Pro běžné masy je ale Windows Phone 7 darem z nebes - je krásný, graficky dokonalejší než iOS, rychlý, svěží, existuje u něj perfektní propojení s Facebookem, a vlastní telefony nabízí spousta výrobců - neexistuje jen jeden hranatý model, špatně padnoucí do ruky.

Problém je onen současný trend pouze pro pár procent uživatelů umírající Windows Mobile 6.5 platformy - další nabídka ve formě zatím horkou jehlou šitého Androidu (s mizernou podporou MS aplikací, Live služeb či Exchange a nedoladěným UI) či Symbian^3 nejsou odpověď, Bada, MeeGo a WebOS už vůbec ne.

Nejsem z takového vývoje nadšen.

Nezbývá asi než čekat, zda se zaměření Windows Phone 7 v dalších verzích nezmění, popřípadě zda Android (4, 5?) nedozraje, a zatím si užívat posledního svobodného a funkcemi nadupaného OS pro mobily - Windows Mobile 6.5.

Nová oficiální ROM pro HTC HD2

Windows Mobile 24.10.2010

HTC vydalo, po poměrně dlouhé době, novou oficiální ROM pro HTC HD2 telefon ve verzi 3.14.479.2. Číselně se jedná o dost velký skok oproti verzi 1.66, která byla předchozí oficiální. Součástí ROM je i nové rádio 2.15.50.14 (část ROM starající se o komunikaci - GSM, GPRS, HSDPA, Bluetooth, Wifi, atd.).

Zajímavé je, že pokud máte na telefonu neoficiálně upravený zavaděč (jmenovitě HSPL 1.66 či HSPL 2.08), po upgrade na novou verzi ROM máte neuvěřitelně málo volné paměti RAM, jen cca 50MB. Po downgrade na oficiální (nehackovaný) zavaděč 1.42 SPL či 1.66 SPL, provedení výmazu telefonu pomocí Task29 a novém flashnutí ROM přes bootloader je volná paměť při spuštěném HTC Sense na úrovni cca 180MB, tedy běžný stav.

Samozřejmě, pokud máte současnou ROM i zavaděč oficiální, nemusíte dělat nic z výše uvedeného, jen nahrát ROM novou.

HTC HD2 ROM 3.14HTC HD2 ROM 3.14

Rychlost Internet Explorer 9 Beta versus Chrome 7

Webdesign, CMS 19.10.2010

Testoval jsem Chrome 6 a není to špatný prohlížeč, několik týdnů jsem jej dokonce zkusil používat jako defaultní. Šlo to překvapivě snadno. Systém doplňků a povedené ovládání jsou příjemným osvěžením.

Nejhorší věcí na něm asi je absurdně vysoká alokace RAM (což mi ale s 16GB až tak moc nevadí), a stále relativní pomalost. Silně chybí akcelerace pomocí GPU, veškerého vykreslování stránky i Flashe.

A to platí i pro novou verzi 7:

alokace RAM jednou instancí Chrome s doplňky versus IE9 x64alokace RAM jednou instancí Chrome 7 s doplňky versus IE9 x64 s doplňky

Tuto akceleraci právě Internet Explorer Beta 9 nabízí, i v x64 verzi, a existuje pro něj speciální Adobe Flash "Square" x64 přehrávač. Funguje to stabilně a rychle.