MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

F-ART:CMS eshop pro rok 2011

Webdesign, CMS 05.01.2011

F-ART:CMS eshop byl pro rok 2011 výrazně aktualizován - máme nový vzhled, našeptávače produktů pomocí jQuery, affiliate modul, marketingové kampaně, věrnostní programy, statistiky, propojení na nové účetní systémy, automatické generování a zasílání faktur v PDF , dokonalou SEO optimalizaci, XML exporty pro Zboží.cz, Heuréka.cz a další, vylepšenou mapu webu (sitemap.xml), nový opravdu snadný nákupní proces pro registrované i neregistrované klienty, podporu pro neomezené množství měn a jazyků.

Pokud máte zájem o více informací, prosím kontaktujte nás.

Eshop je možné libovolně programátorsky upravovat a přizpůsobit vašim potřebám.

Eshop - administrace

Google Chrome 8 - pár tipů a triků

Webdesign, CMS 02.01.2011

Google Chrome je jeden z mnoha prohlížečů postavených na open-source Webkit jádře. Google k němu přidává svůj vlastní Javascriptový engine (V8), jednoduchý systém rozšíření a samozřejmě uživatelské rozhraní.

V tomto článku bych se chtěl podívat na jednotlivé části prohlížeče a možnosti jeho vylepšení.

Rozšíření jsou běžné HTML5 miniaplikace

Samotný systém rozšíření je v Chrome postaven na HTML5, což znamená jejich sice rychlý vývoj (je to běžná stránka), ale velice omezené funkční a prezentační možnosti, zejména ve srovnání s Firefoxem. Takovou věc jako je Firebug v plné verzi nemůžete v Chrome nikdy očekávat, možnosti HTML5 tak daleko nesahají.

Každé rozšíření je spouštěno jako samostatný proces, takže extrémně rostě paměťová náročnost při více rozšířeních, třeba nějak takto:

spotřeba paměti Google Chrome závisí na použitých rozšířeních

V praxi je tak nutné počet rozšíření omezit na jednotky, zvláště na noteboocích s 2-4GB RAM.

Přeji všem úspěšný a šťastný nový rok 2011!

Přeji všem čtenářům MyEgo.cz a klientům MyWebdesign.cz úspěšný a šťastný nový rok 2011! Ať se vám firemně podaří vše čeho chcete dosáhnut, a v osobním životě ať potkáváte samé úžasné a báječné lidi.

Třeba takto nějak by mohl příští rok vypadat:

Jaké používáte zvonění na telefonu?

Windows Mobile 28.12.2010

Už asi tři roky používám na telefonu zvonění Pick Up The Phone (MP3, 60kB). Už opravdu netuším, kde jsem si je stáhnul, ale neplete se s jiným, je dobře slyšet a nakonec i člověku říká, co má dělat - zvednout telefon. Běžná reakce na ně bývá "So pick up the phone, will you?!"

Přemýšlím ale o změně.

Máte tip na nějaké dobré, zřetelné, originální zvonění v MP3?

Internet Explorer 8 a 9 jsou nejbezpečnější, Firefox i Google Chrome propadl

Bezpečnost 21.12.2010

Viry se dnes do systémů uživatelů dostávají převážně dvěma způsoby - pomocí emailu a prohlížeče. Email je ve většině případů přitom "očištěn" o škodlivý kód už na straně poskytovatele, ať už se jedná o Exchange, Hotmail nebo třeba Gmail. Zbývá tedy prohlížeč, jako hlavní zdroj nákazy uživatelů.

Zde je situace poměrně jednoduchá - pokud používáte Internet Explorer 9 (Beta), jste v téměř absolutním bezpečí, pokud IE8, jste stále v hodně dobrém bezpečí, pokud Chrome, Safari či Firefox, můžete mít velký problém.

Dle posledních testů NSS Labs (odkaz vede na PDF) totiž Google Chrome odhalí jen 3% malware, Opera 0%, Firefox 19%, zatímco IE9 plných 99%:

IE8 a IE9 jsou výrazně bezpečnější než konkurenceIE8 a IE9 jsou výrazně bezpečnější než konkurence

Microsoft je v bezpečnosti prohlížečů inovátor - přišel jako první ve finální verzi prohlížeče se sandboxem (IE8), chráněným režimem i nezávislými záložkami (opět IE8 - pád jedné nezpůsobí pád jiné), plně také podporuje UAC a DEP. Takový Firefox či Safari to neumí dosud.

Skvělý antivirus a antispyware zdarma - Microsoft Security Essentials v2

Bezpečnost 20.12.2010

Microsoft nabízí v české variantě druhou verzi svého výborného antivirového a antimalware řešení - Microsoft Security Essentials 2.

MSE v2 je zdarma pro domácí použití a pro malé firmy do 10 počítačů a nově kromě antivirových a antispyware definic obsahuje i heuristickou analýzu a analýzu síťových přenosů, plus je propojen s vestavěným firewall ve Windows Vista/7. Jedná se o komplexní řešení.

MSE má dle nezávislých testů velice dobré detekční schopnosti, ale co na něm osobně oceňuji nejvíce je, že o něm člověk naprosto neví - aktualizace se stahují "neviditelně" pomocí Windows Update, nezatěžuje počítač a samotný provoz MSE nezpomaluje žádné aplikace. Nic z toho se nedá říci o většině placených antivirových řešeních, které stojí stovky či tisíce Kč ročně.

Osobně nejsem zrovna zastánce používání antiviru profesionály, nicméně v případě MSE v2 jsem si jej nainstalovaný zatím ponechal. Nezpomaluje nijak systém.

Čeština pro Amazon Kindle 3

Amazon Kindle 15.12.2010

Web Amazon-Kindle.cz představil moc hezký Vánoční dárek - češtinu zdarma pro současnou nejlepší ebook čtečku Kindle 3. Češtinu si můžete stáhnout zde, před instalací budete muset provést jailbreak čtečky. Vše se dá odinstalovat, takže nemusíte mít obavu o nevratnou úpravu svého zařízení.

Instalace je velice snadná - jedná se jen o nahrání souboru s BIN příponou do hlavního adresáře čtečky a provedení aktualizace.

Za sebe moc děkuji všem lidem, co se překladu zúčastnili.

Kindle 3 plně českyKindle 3 plně česky

Rychlý export HTML stránky do PDF v PHP

PHP 13.12.2010

Pokud potřebujete rychle vytvořit z HTML stránky PDF soubor a nabídnout jej ke stažení či poslat jej emailem v PHP, existuje na to výborná knihovna mPDF. Podporuje zpracování řady formátovacích prvků v CSS, nemusíte tedy HTML stránku či layout nijak speciálně upravovat.

Pokud máte třeba fakturu v eshopu připravenou jako HTML, je její převod do PDF otázkou pár řádků kódu:

require("mpdf/mpdf.php");
$mpdf = new mPDF('utf-8','A4'); 
$mpdf->useOnlyCoreFonts = true;
$mpdf->SetDisplayMode('fullpage');
$mpdf->SetAutoFont(0);

// CSS soubor
$stylesheet = file_get_contents('faktura.css');
// faktura v HTML (PHP, atd.)
$html = file_get_contents('faktura.html');

$mpdf->WriteHTML($stylesheet,1);
$mpdf->WriteHTML($html,2);

$name = "danovy-doklad.pdf";
$mpdf->Output($name,"D"); // download

Rychlý export databázové tabulky do Excelu (2007/2010) v PHP

PHP 13.12.2010

Pokud potřebujete rychle exportovat nějaká data - tabulku či VIEW - z MySQL databáze do Excelu, je to v PHP velice snadné díky PHPExcel knihovně na Codeplexu. Kromě moderního XLSX umí tato knihovna i XLS, PDF, CSV a další formáty.

Tento jednoduchý skript vezme VIEW v MySQL databázi (v tomto případě čtenost článků, které nějak souvisí s Microsoftem), vytvoří z nich Excelovský soubor, a nabídne jej ke stažení v Excel 2010 formátu.

class createXLSX {
 var $xlsxrow = 1;
 var $xlsxcolumn = 1;
 var $maxcolumn = 0;

 function getColumn($column) {
  if ($this->maxcolumn < $column)
   $this->maxcolumn = $column;
  if ($column > 26)
   return chr(ord('A') + floor(($column - 1)/26) - 1) . chr(ord('A') + ($column % 26) - 1);
  else
   return chr(ord('A') + $column - 1);
 }
 function writeRow($x, $data, $bold = false) {
  $i = 0;
  foreach ($data as $s) {
   $c = $this->getColumn($this->xlsxcolumn + $i++).strval($this->xlsxrow);
   $x->setActiveSheetIndex(0)->setCellValue($c,$s);
   if ($bold)
    $x->getActiveSheet()->getStyle($c)->getFont()->setBold(true);
  }
  $this->xlsxrow++;
 }
}

Tacx i-Magic - cyklotrenažér, který vás bude bavit

Cyklistika 07.12.2010

Někteří lidé jezdí na kole i v zimě, mě to ale pod nějakých 5°C venku nebaví. Zkusil jsem před rokem cyklotrenažér od Tacx, konkrétně jde o model i-Magic a spokojenost (za dobré ceny je prodává třeba Štěrba).

Většina lidí má doma rotoped. Taky jsem jeden měl, ale za poslední 4 roky jsem na něm jel přesně třikrát. Rotoped je nuda a neznám jediného člověka, kterého by bavil. Tacx je pravý opak, je mimořádně zábavný.

Celé zařízení přitom vypadá velice jednoduše:

Tacx i-Magic