MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Acronis Online Backup - zálohování s rychlostí 90Mbps

Bezpečnost 05.02.2011

Před týdnem jsem psal o lokálním zálohování pomocí Acronis True Image 2011 a drobně se věnoval i online variantě. Vyzkoušel jsem mezitím různé konkurenční software pro online zálohování - Mozy, CrashPlan, Dropbox, Carbonite a iDrive a zůstal u Acronis Online Backup (plus Live Mesh 2011 pro sync mezi PC).

Důvod?

Ostatní online zálohovací služby jsou nepoužitelné. Nabízí sice třeba unlimited plán pro data, jenže rychlostí 5Mbps tam ty data budete dostávat několik týdnů, což je k ničemu. Takovéto zálohování nedává vůbec žádný smysl:

CrashPlan má sice unlimited prostor, ale pomalý uploadCrashPlan má sice unlimited prostor, ale pomalý upload

Výhodou Acronis Online Backup je, že servery jsou zřejmě umístěny v ČR nebo někde zatraceně blízko ČR, ale rozhodně ne v USA, kde je mají zřejmě ostatní zálohovací služby, a kam se rapidně snižuje přenosová rychlost a zvyšuje latence.

Acronis zálohuje 10x vyšší rychlostí než konkurence - v mém případě skoro 90Mbps:

Acronis je 10x rychlejšíAcronis je 10x rychlejší

Nahrát počátečních 100GB dat trvá několik málo hodin, nikoliv řadu dnů či týdnů. Inkrementální backup je podobně rychlý, úložiště si samozřejmě vede historii souborů a verzování, defaultně 6 měsíců dozadu.

Bing funguje jako geniální mashup (a Google se to nelíbí)

Webdesign, CMS 02.02.2011

Update (3. 2. 2011): níže uvedenou analýzu Microsoft v podstatě 100% potvrdil (viz Bing Director, Stefan Weitz, v exkluzivním rozhovoru pro USA Today). A MyEgo.cz je v ČR jediný web, který situaci správně popsal, místo aby bulvárně odpapouškoval Google propagandu.

Microsoftí vyhledávač Bing v USA získává stále lepší tržní pozici, hledá přes něj i Yahoo, a Google se to zjevně moc nelíbí.

Microsoft také nabízí pro Internet Explorer svůj doplněk Bing Toolbar, ten umožňuje snadný přístup k funkcím a webům Microsoftu, a také může volitelně zlepšovat zážitek uživatele zasíláním informací o tom co hledá a kde to nachází zpět Microsoftu.

To je zcela legitimní věc - uživatel napíše hledané slovo či slovní spojení a poté přejde na nějaký web, který on sám považuje za nejvíce relevantní. Bing ví, který web si uživatel zvolil a podle toho je schopen po nějaké době automaticky aktualizovat svoje vyhledávání a jeho relevanci.

Pokud je daný toolbar dobře naprogramovaný, je samozřejmě schopen rozpoznat hledání v libovolném vyhledávači (tedy nejen Bing samotný, ale i Google, Seznam, Yahoo, a další).

A vypadá to, že je :-)

Google se pokusil onu Microsoftí geniální funkci otestovat záměrným pokažením jeho vlastních výsledků vyhledávání - na nesmyslné slovo vracel jeho vyhledávač jako první v pořadí web společnosti RIM.

Pracovníci Google poté používali Internet Explorer s Bing Toolbarem a klikali na web společnosti RIM. Z pohledu Bing toolbaru se samozřejmě jednalo o zcela legitimní výsledek, který předal serverům Microsoftu a ten je použil pro automatizovanou optimalizaci výsledků vyhledávače. Je nutné zdůraznit, že Microsoft zde nepoužíval nijak přímo výsledky Google Search, jen monitoroval uživatele v jeho vlastním prohlížeči, který měl tuto funkci povolenou - uživatel hledal slovo X, poté přešel na web Y, Bing z toho správně vyvodil souvislost.

Co z toho vyplývá? Microsoft má chytrou metodiku pro zlepšování výsledků vyhledávání na základě skutečného chování uživatelů a Google záměrně ničí svoji relevanci zanášením nesmyslů a ruční manipulací s výsledky...

Zima v Egyptě

Mám rád... 01.02.2011

Loni jsme chtěli jet potřetí lyžovat do Alp, ale zima už byla tak dlouhá a nepříjemná, že jsme to nakonec na poslední chvíli změnili na Egypt. V únoru je tam 28°C, takže naprosto báječné počasí, a 5* hotely nejsou tak narvané jako jindy.

Letos to na Egypt bohužel nevypadá, tak aspoň pár fotek loňského sluníčka :-)

Egypt

O2 a výpověď smlouvy s (post)komunistickým molochem

Business 31.01.2011

Upsat se O2 je velice snadné, téměř nemožné ovšem bývá odejít. Zhruba před 2 a půl lety jsem koupil od O2 CDMA modem a neomezený datový tarif v ceně 1000 Kč měsíčně, bez FUP. CDMA část jsem si nechal aktivovat na onen CDMA modem, GPRS / EDGE / 3G část na běžné telefonní číslo.

O2 to zpočátku nějak nerozdýchal a svévolně mi měnil tarify, první fakturu také místo na fixních 1.000 Kč s DPH za data poslal na 15.000 Kč bez DPH a obecně s molochem byla "zábava".

Byl jsem to (po omluvě z jejich strany) nakonec ochoten tolerovat, hlasový Neon XL za polovinu ceny mi za to stál.

Před třemi měsíci jsem chtěl po (post)komunistickém molochu něco opět - změnit onu smlouvu na neomezená data, kde dávno vypršel úvazek, na jiný (levnější) datový tarif s FUPem.

První tři telefonáty na infolinku to slíbily (změnit původní datový tarif na jiný, levnější), ale nikdy nic nebylo změněno. Pak přišla SMS, že daná změna není možná (bez omluvy, návrhu řešení či bez přiznání toho, že pracovníci infolinky jsou nesvéprávní idioti, kteří slíbí něco, co pak zase nejde).

O2 zmrdiv O2 pracují nesvéprávní idioti, infolinka něco slíbí, pak to ruší

Čtvrtý telefonát znamenal konečně přepojení na oddělení výpovědí smluv, kde jsem se dohodnul, že O2 mi pošle jakýsi kód s výpovědí poštou, protože telefonicky datový tarif prý ukončit ani změnit nelze. Já jej tedy vypovím a pak si objednám levnější datový tarif.

O2 samozřejmě nic neposlal, ani za týden, ani za 3 měsíce, zato mi mezitím účtoval dalších 3.000 Kč za služby, které jsem chtěl dávno vypovědět.

Povšimněte si na obrázku data 18. listopadu 2010. Dnes máme únor 2011 a stále je můj triviální požadavek na levnější datový tarif bez výsledku.

Zkusil jsem tedy zajít na pobočku O2, její oficiální zastoupení. Místní modrý zmrd se mi téměř vysmíval s tím, že na pobočce operátora výpovědi smluv nedělají, pouze jejich uzavírání. Formulář pro výpověď na pobočce také prý nevedou. Je dobře, že jsem v té chvíli neměl u sebe baseballovou pálku...

Takže co dál? Po napsání povzdechnutí na Twitter se na mě (post)komunistický moloch obrátil, prý mu mám poslat DM. Poslal jsem a napsal tento článek.

O2 mě už skutečně unavuje. Proč mám té zmrdí firmě věnovat tolik času kvůli takové trivialitě? Přístup O2 není o náhodných chybách, ale o tom, že zmrdizmus je jejich firemní politika.

Zálohuji (nově i s Acronis True Image 2011)

Bezpečnost 29.01.2011

K zálohám vám velice pozitivní vztah. V reálném čase synchronizuji díky Live Mesh 2011 kritická data mezi hlavním počítačem, dvěma notebooky a cloudem, veškerá data jsou na hlavním PC uložena v RAID-5 diskovém poli (a odolná proti selhání HDD), a to celé se inkrementálně zálohuje na externí 3TB disk a část nahrává do online úložiště.

Vše je samozřejmě šifrované BitLockerem pomocí AES-256.

Ty lokální zálohy mám rozdělené na dvě oblasti - denní automatickou zálohu systémového disku (2x 300GB Velociraptor) dělám pomocí aplikace Bitová kopie systému, vestavěné ve Windows. Celá operace běží zhruba 10 minut na pozadí a přesune kompletní kopii instalace Windows 7 a všech programů na zálohovací disk, z něhož se dá kdykoliv obnovit.

Nutné je zde použít právě Windows 7 zálohování, protože veškeré disky (i ty zálohovací) jsou šifrované a program třetí strany by k nim při případné obnově neměl přístup, instalační DVD Windows 7 po zadání obnovovacího kódu ale ano.

Denní zálohy datových souborů jsem řešil dlouho s Nero BackitUp 3, ale nebyl jsem úplně spokojen s možnostmi konfigurace i  výrazným zpomalováním práce při zálohování.

Otestoval jsem pár jiných řešení a nedávno koupil Acronis True Image 2011.

Acronis True Image 2011Acronis True Image 2011

Ovládání mobilu z PC - SOTI Pocket Controller Pro

Windows Mobile 26.01.2011

Windows Mobile 6.5 je stále (s dalekým odstupem) nejlepší operační systém pro mobilní telefony. Obrovské množství dostupných komerčních i freewarových aplikací, snadná synchronizace s Windows 7 / Outlook 2010, velice povedený hardware s posledními technickými novinkami, nejširší funkčnost a možnosti ze všech mobilních OS.

Kromě všech těchto výhod můžete za $35.95 ovládat celý mobilní telefon i přes PC, s použitím klávesnice a myši, a to za pomoci aplikace Pocket Controller Pro v6. Telefon může být přitom připojen jak pomocí USB tak bezdrátově pomocí Bluetooth či Wifi.

Ovládání telefonu pomocí PC má řadu výhod v kanceláři, ať už je to rozsáhlejší práce na telefonu či instalace a nastavení programů, tak třeba psaní SMS a MMS zpráv. V praxi se vám na Windows otevře nové aplikační okno, na němž vidíte svůj telefon:

Pocket Controller ProPocket Controller Pro - ovládání mobilu z PC

Nejlepší marketingovou metodou je mediální průser, aneb poslouchám Evropu 2

V některých věcech jsem nesmírně konzervativní člověk. Například pokud už poslouchám rádio, je to přes 15 let výhradně Rádio 1. Předtím to byl řadu let zase Limonádový Joe. Moderátoři Radia 1 jsou příšerní, v noci uspí i hada, často je u nich člověk svědkem amatérských přehmatů a mluvených trapasů. Přesto mám to rádio rád a hraje mi skoro pořád.

Každý z vás asi četl o mediálním průseru, který před 14 dny způsobil vulgární a ožralý Leoš Mareš, když nadával kolegovi Hezuckému v ranním vysílání Evropy 2.

Nemám rád ožralce, nemám rád alkoholiky, a už vůbec nemám rád lidi vulgární.

Ale víte co? Dnes jsem jel na jeden meeting a najednou jsem se přistihl, že mi v autě nehraje Rádio 1, ale Evropa 2 a její "Mrázek - ústředna"...

Nová silniční pravidla

Auta 13.01.2011

Poslední dobou je často v médiích skloňována agresivita řidičů. Je to pravda, lidé jsou obecně frustrovaní z různých omezení na silnicích, všudypřítomných pomalých "ekologických" aut s pidi-motůrky a nesmyslných kontrol lékárniček. Frustrovaný řidič poté může chybovat.

Zamyslel jsem se nad tím, co by prospělo bezpečnosti provozu na našich silnicích a zde to je:

  • zákaz použití zadních mlhovek - zadní mlhovky jsou nástroj, kterým se oslňují řidiči jedoucí za vámi, na autě tedy zjevně nemají co dělat; pokud je řidič přesto použije na dálnici a následně nevypne ani ve městě, bude to za 8 trestných bodů, mimo město 4 trestné body; nová auta budou vyráběna bez mlhovek
  • záměrné zrychlování - pokud se chcete (nejčastěji s pražskou značkou) zařadit do kolony aut, mezi nimiž je dostatečná mezera, někteří přitroublí vesničané jedoucí do té doby "jako s hnojem" začnou najednou urputně zrychlovat "aby vám to ukázali"; 12 trestných bodů
  • zavedení minimální povinné rychlosti - někteří lidé jsou příliš hloupí, pomalí a zmatení na to, aby byli schopni jezdit po silnicích rychle a efektivně, zdržují provoz a nejsou schopni reagovat na nenadále vzniklé situace, čímž způsobují zbytečnou frustraci u talentovaných řidičů; bude stanovena přiměřeně vysoká minimální rychlost, při bezdůvodně pomalejší jízdě bude hrozit 2 - 5 trestných bodů
  • zákaz zpomalení či zastavení na prázdném kruhovém objezdu - zvláště vesniční řidiči jsou z kruhových objezdů zmateni a přestože široko daleko nic nejede, bezdůvodně brzdí, někteří dokonce před kruháčem i zastavují a zdržují provoz; 3 trestné body
  • zákaz předčasného předjíždění - řada řidičů vyjíždí z pravého do levého pruhu třeba 300 metrů před vozidlem, které se chystají předjet, zbytečně tím blokují rychlejší auta jedoucí za nimi; 3 trestné body

Poradíte příruční kompakt?

Adobe a grafika 09.01.2011

Po několika letech bych chtěl nahradit příruční kompakt - 130 gramový Canon IXUS100IS, který sloužil dobře a fungoval i v 20°C pod nulou či 40°C nad nulou (lyžování, cyklistika, atd.), ale kovové tělo je už řádně otlučené a kvalita fotek přece jenom pokulhává.

A nevím zda vzít Canon S95, Panasonic LX5, Samsung EX1, Nicon P7000, Olympus E-PL1, Sony NEX-5 nebo něco zcela jiného.

Preference dle důležitosti jsou: odolnost (tedy kovové tělo), váha (co nejnižší), rozměry (co nejmenší; nesmí být problém vydat foťák do kapsy lyžařské bundy či kapsy cyklo kalhot), kvalita fotek (podpora RAW je plus), nakonec ovládání, integrovaný blesk, aspoň 720p video.

Zatím to vypadá na Canon S95 nebo Panasonic LX5. Nejsem si jistý, zda třeba Olympus E-PL1 či Sony NEX-5 přežijí drsnější zacházení (což je priorita), i když kvalitou obrazu budou asi lepší.

Alternativou jsou snad i odolné fotoaparáty Olympus Mju TOUGH-8010 či Panasonic Lumix DMC-FT2, ale tam už je kvalita fotek velmi kompromisní (podle ukázek, co jsem viděl).

Google Gmail pro IT neznalé

Google 08.01.2011

Google Gmail je freemailová služba, která nabízí zhruba 7GB kapacitu, nepříliš povedené HTML rozhraní, zastaralou správu kontaktů a kalendáře a špatnou filtraci spamů. Představa, že bych něco takovéhoto používal jako hlavní email (a PIM) a každých 14 dnů musel procházet stovky spamů zda tam není ham, mě docela děsí:

Já vím, že v Česku je u některých lidí Google populární s jakoukoliv nedodělanou službou, ale pokud chcete email, který má kvalitní spam filtraci, neomezenou kapacitu, skvělou správu kontaktů a kalendáře, a obecně šetří váš čas, poté zkuste Hotmail (zdarma i na vlastní doméně) nebo hostovaný Exchange 2010 (či v ČR CloudMail.cz).

Exchange 2010 / Hotmail totiž řeší spamy mnohem lépe - interně je filtruje, 100% spam smaže, takže na uživatele zůstanou jednotky spamů k projití, ne stovky. Samotný webový klient je také lepší - existuje rychlá filtrace emailů "od kontaktů, sociálních sítí, skupin", funguje pravé tlačítko myši (což znamená rychlejší práci s jednotlivými emailovými zprávami), a skvělé jsou kontakty a kalendář.