MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Facebook down

Business 22.05.2012

Tři dny obchodování a Facebook akcie si z maxima na US$ 42 (a startovací ceně IPO US$ 38) sahají níž a níž - aktuálně na US$ 31.

Dalo se to očekávat, primární úpis s P/E (poměr mezi cenou akcie a čistým ročním ziskem na akcii) na hodnotě 90 byl dost optimistický. Zaběhlé společnosti jako je Google, Microsoft a Apple mají P/E ratio na hodnotách 18, 11 a 14 (průměr trhu je kolem 14) a nezdálo se, že by právě Facebook nalezl svatý grál na razantní zvyšování budoucí ziskovosti. Poslední zprávy před IPO Facebooku hovořily dokonce o opaku.

Facebook nicméně není jediná společnost se zajímavou P/E, takový LinkedIn jej má na hodnotě téměř 700. Bublinka.

Facebook

IPO po kterém takto padá tržní hodnota akcií je tragicky špatně zvládnuté IPO.

Google dokazuje, že s obří reklamní kampaní lze protlačit i mizerný produkt - Chrome

Google 21.05.2012

Obří reklamní kampaň na Google Chrome opravdu funguje, dle nejnovějších statistik se podíl Google Chrome a IE9 zhruba vyrovnal. Reklamní agentura Google svůj "prohlížeč" (technicky tedy spíše grafickou nadstavbu nad WebKitem - bývalým KHTML z Linuxu, následně upraveným Apple) tlačí úplně všude - tisk, televize, billboardy, homepage Google.com, Google+ síť, nucené přibalování k jiným programům.

Mít Chrome je pak mezi puberťáky "in", zatímco Microsoft je "out", demode... Lidé si jej instalují jako módní záležitost, Google je reklamou přesvědčil, že jen s Chrome nebudou vypadat zastarale.

Přitom je Chrome pomalý prohlížeč (MyEgo.cz zobrazí IE9 cca 2x rychleji), má špatně čitelný antialiasing písma (téměř neexistující, Microsoft zde vlastní patenty, které Google zjevně nelicencoval) a chová se jako velký bratr (včetně špehování lidí).

Je ovšem hezky vidět, že s obří reklamní kampaní lze protlačit i takový produkt. Nadstaveb nad WebKit jádrem, jako je Chrome, přitom existuje několik desítek - ze známějších jmenujme třeba Safari či Maxthon, ty ale kvůli chybějící reklamě příliš úspěšné nejsou.

Chrome vs IE

Google má na protlačení Chrome eminentní záměr. Prohlížeč je dnes platforma, a na ní jsou navázané další služby. Proto podstupuje extrémní investice do TV reklam a billboardů pro vytváření a uvázání si fanoušků jen do svého ekosystému.

MyWindows.cz - týden 20/2012

Tiskové zprávy 21.05.2012

Jak manipulovat se čtenářem ve směru autorova přesvědčení...

V médiích mi často vadí takové to běžné "malé" novinářské špinění. Pár služeb se dá na oko vedle sebe, relativně objektivně se srovnají, ale jen u jedné se do textu zakomponuje pár "špinících" slov, které mají službu degradovat a propagovat (nevyslovený) názor či fanouškovství autora nebo ji naopak vyzdvihnou. Negativní a pozitivní konotace.

Proč to autoři mající psát objektivní texty (=nepíšící blog či fejeton, ty jsou ze své podstaty subjektivní) dělají, to netuším, nevím zda to u nich nastává vědomě či podvědomě. V IT oboru je to ale extrémně časté, najít objektivní článek je skoro zázrak.

Ukázal bych to na jednom zcela nevinném článku, napsaném opravdu nenásilně (o kterém si autor určitě myslí, že objektivní je), protože na běžných "velkých" demagogiích to vidí každý, ale zde nemusí. Ondřej Bitto zde popisuje 3 podobné cloudové služby, webová úložiště, a z textu jde usoudit, že autor je asi Dropbox fanoušek:

  • "Microsoft nechce zůstat v oblasti síťových úložišť pozadu" - proč Ondra použil slovo "pozadu" zrovna u Microsoftu? Má to podsunout čtenáři negativní konotaci?
  • "a proto vytáhl do boje také se svou alternativou" - nevytáhl, je tu dávno, a není to "alternativa", ale originální produkt. Opět negativní konotace? Ve skutečnosti zde byl Microsoftí synchronizační cloud už v roce 2008, jmenoval se a jmenuje Live Mesh, měl 2GB a pak 5GB kapacitu, a synchronizoval jakoukoliv složku. Fakta jsou taková, že jediný skutečně pozadu je zde Google, ten se svojí alternativou opravdu přišel až v roce 2012, to ale v článku zmíněno není.
  • "(SkyDrive) další výhody a negativa této služby" - negativa? Proč není slovo "negativa" zmíněno u dalších služeb, když samozřejmě také mají negativa? Opět snaha někam čtenáře tlačit?
  • "(Drobox) má výhodu v naprosto transparentním používání, kdy se data na webu a discích počítačů synchronizují v rámci vybrané složky" - a jak fungují jiné služby? Nefungují ony náhodou úplně stejně? Fungují... Proč tedy chválit za toto jen Dropbox? 
  • "(Dropbox) K dispozici je 2GB kapacita zdarma, kterou si pak můžete rozšířit na obří kapacity buď za peníze..." - a neplatí náhodou, že 7 / 25GB zdarma u SkyDrive je výrazně více, zatímco 2GB Dropboxu je nejméně ze všech? A i to placené rozšíření na "obří kapacity" je právě u SkyDrive levnější než u Dropboxu -> nechtělo by to zmínit? Není opět zvláštní, že pozitivní konotace, "obří kapacita", je uvedena právě u služby, která je nejdražší?

Obecně, ty Ondrovi věty sice přímo nelžou, ale jsou demagogicky stavěny tak, aby vznikl dojem, který si autor určil, bez ohledu na objektivní fakta a etickou novinařinu.

Proč si nekupovat Android?

Android 17.05.2012
Android

OpenSignalMaps web zveřejnil statistiku Android zařízení. Hezky je na ní vidět, proč si telefony s tímto operačním systémem nekupovat, a proč bude mnohem lepší upřednostnit třeba Windows Phone.

Android je totiž segmentovaný bordel. Nikdy nevíte co dostanete. A platí to pro telefony i aplikace a jejich funkčnost.

Existuje zhruba 4 tisíce různých hardwarových konfigurací, většina zařízení jede stále na starých 1.x či 2.x verzích Androidu, k tomu jsou dobastleny různé nastavby výrobců v pofiderních kvalitách, mezi zařízeními panuje velká nekompatibilita, řada zařízení má opravdu nízký výkon, nejde se spolehnout na minimální rozlišení displeje, funkce CPU či velikost RAM.

Výsledek je ten, že složité či nemožné je navrhnout nejen samotný Android tak, aby běžel opravdu rychle a nesekal se i na dualcore / quadcore procesorech, ale i aplikace třetích stran. O jejich designu a ne/konzistenci UI pro různá rozlišení nemluvě.

Není reálně možné naprogramovat aplikaci, co poběží a bude vypadat dobře na všech 4 tisíc různých konfiguracích.

Tato extrémní segmentace je příčinou, proč s velkou většinou Android zařízení nejsou uživatelé spokojeni.

Nový MyWindows.cz portál právě startuje - novinky o Windows Phone, Windows 8, i Nokia modrá

Webdesign, CMS 14.05.2012

Spouštíme nový portál MyWindows.cz, s bohatým počátečním obsahem a denní aktualizací. Pokud vás zajímají novinky o chystaných Windows 8, Windows Phone 8, Metro aplikacích, či informace o současných Windows Phone 7.5 i konkurenčních tabletech (iPad), doporučuji si uložit tento RSS feed do vaší čtečky.

Na MyWindows.cz můžete komentovat po Facebook registraci (stačí jednou kliknout -> načteme si vaše jméno a email z Facebooku, žádné další informace), a zvolit si jedno z pěti barevných provedení webu, od Nokia modré, přes purpurovou, fialovou až třeba po zelenou.

Jednoduchý a přehledný design s použitích motivů stylově navazuje na Metro design guidelines Microsoftu. S vydáním Windows 8 je pak v plánu i speciální vzhled uzpůsobený pro tablety.

Přeji příjemné čtení!

MyWindows.cz

Na MyEgo.cz budou, kromě vlastních článků, vycházet týdenní sumarizace s odkazy na články publikované na MyWindows.cz.

Alternativní zkrácená adresa portálu je MyWin.cz. A pokud máte rádi Windows Phone a chcete se podílet na obsahu (například ukázkami jak fotí váš WP telefon), uvítáme to!

Mám tři roky starou pracovní lopatu a netoužím po nové

Technologie 04.05.2012

Používám 3 roky starý počítač. Stačí mi, když jsem jej kupoval, byl to naprostý high-end v ceně 70 tisíc Kč. Čtyřjádrový Q9550 procesor na 3.4GHz, 16GB DDR2 RAM, Adaptec 5805 RAID-5 řadič, výborná Asus P5Q Premium základní deska, a 4x 1TB Caviar Black disky.

Tato 3 roky stará sestava má pořád výkon 7.4 z maxima 7.9, jak jej zhodnotí Windows 7:

starý HW

Nedávno jsem akorát dokoupil SSD, které nahradilo VelociRaptor jako systémový disk.

S touto sestavou není problém provoz Windows 7, dvojice web serverů, několik databází (včetně SQL Server 2008 R2) a současně virtualizovat jeden či dva další operační systémy, pokud je to potřeba. Sestava je to absolutně spolehlivá, 100% stabilita při libovolné zátěži.

Po 3 letech je ale nutné si zodpovědět:

  • [PRO] zda vše bude stabilní i nadále, zejména disky bývá dobré vyměnit (S.M.A.R.T. mají naprosto ok, ale běží 3 roky skoro pořád v kuse) -> poté bych asi vzal 4x 2TB,
  • [PROTI] složitý prodej "starého" hardware,
  • [PROTI] strávit 2-3 dny reinstalací a konfigurací všech programů,
  • [PRO] nepřítomnost AES instrukcí v současném procesoru (šifruji veškeré disky BitLockerem) -> nová sestava by to samé zvládla rychleji, na druhou stranu, současná mě nijak viditelně neomezuje...

Počítač je taková moje "pracovní lopata".

Měl jsem posledních 15 let ve zvyku po jednom maximálně dvou letech pracovní lopatu vyměnit za novou. Ale díky povedenému Core 2 Quad procesoru jsem novější dvě generace zcela ignoroval. Intel dospěl dávno výkonově do stádia, kde pro 99.9% lidí více než stačí.

Takže mi ani po 3 letech nedává smysl utratit 30 tisíc + DPH za něco takového a zkušební košík u CZC.cz zase smažu:

nový HW

Pravděpodobně jen vyměním disky za nové a větší.

Mini aplikace (přehrávač) pro www.mixer.cz

Hudba 28.04.2012

Seznam.cz spustil hudební web www.mixer.cz. Líbí se mi, moc, má výbornou UX (což je velký rozdíl oproti opravdu příšerným Google webům). Zvolíte si styl muziky, třeba české hity, a posloucháte. Nic víc. Na sekundárním monitoru si klidně spustíte na fullscreen video klipy a tím to končí, výběr hudby zajišťuje profesionální hudební dramaturgie.

Vadila mi vlastně jediná věc -> použít je nutné prohlížeč, a ten potřebuji občas restartovat či zavřít. Tak jsem si během pár minut stvořil mini aplikaci v Adobe Air, která obsahuje vlastní prohlížeč a dá se připnout třeba na lištu. K dispozici je zde.

Mixer.cz

Synchronizace (SkyDrive, Dropbox) není zálohování, na to potřebujete Acronis

Bezpečnost 27.04.2012

Používám SkyDrive (25GB zdarma + 100GB v ceně 960 Kč za rok) jako cloudový synchronizační prostor, recenze bude cca za týden. Synchronizace ale samozřejmě není zálohování, smazaný soubor lokálně se zcela identicky smaže ve SkyDrive. Na zálohování potřebujete třeba Acronis True Image Home 2012.

Acronis je geniální software. Používal jsem už předchozí verzi a udělal rád upgrade.

Můžete si snadno nastavit zálohování vašich dat v nějakém intervalu či dokonce realtime, včetně verzování souborů. Můžete soubory nahrávat na externí disk i do online úložiště (data se nahrávají šifrované pomocí AES vaším heslem, Acronis k jejich obsahu tedy nemá přístup). Můžete si pravidelně zálohovat celý obraz SSD na HDD, pro případ kolapsu. Můžete klonovat celé disky, migrovat větší HDD na menší SSD.

Celé se to navíc dobře ovládá, dobře to vypadá a funguje 100% spolehlivě.

Pro případ obnovy dat či klonování disků existuje na Linuxu postavená verze, kterou můžete nabootovat třeba z USB klíčenky či DVD a pracovat se zálohami.

Samotný Acronis True Image Home 2012 stojí cca 1200 Kč s DPH, online zálohovací prostor pak €50 / rok pro 250GB. Upload je velice rychlý, není problém odesílat data rychlostí 100Mbps.

Acronis True Image Home 2012

Zkoumal jsem jiné nabídky a neznám lepší zálohovací řešení.

Google milovníci jsou 5 let pozadu

Google 26.04.2012

Připadá mi úsměvné podívat se občas na Google+ (pokus o sociální síť) a vidět tam halekání lidí, co si myslí, že jsou early adopters a geeks, protože používají Google. Vždyť je to přesně naopak... Lidé co milují Google jsou ve skutečnosti v IT zhruba 5 let pozadu (což není tak úplně chyba, ne každý rozumí IT).

Pojďme si to rozebrat:

  • Google představil před pár dny Google Drive, síťové úložiště. Microsoft je nabízí v mnohem lepší podobě už od roku 2008, pod jménem Live Mesh, nově SkyDrive, konkurence jako Dropbox samozřejmě také řadu let. Google EULA je výrazně nepřátelská, SkyDrive má větší kapacitu a je levnější.
  • Online kancelářská sada Google Doc těžko může funkčností konkurovat online Microsoft Office a desktopovým aplikacím. Sync dokumentu z Google Drive vytvoří jen odkaz na Javascriptové udělátko, v případě Microsoftu můžete ovšem použít shodně fantastickou webovou i super komfortní desktopovou aplikaci (Office 2010) a být produktivnější. Google se zde ani nesnaží soutěžit...
  • Google před půl rokem představil svoji sociální síť Google+, která nepokrytě kopíruje Facebook, včetně velké profilové fotky, chatu vpravo a podobného layoutu. Facebook byl založen už roku 2006 a dnes má miliardu uživatelů. Google+ kromě pár "Google milovníků" nepoužívá nikdo.
  • Google Talk, neúspěšný IM klient, vznikl řadu let po Live Messengeru, Skype a dalších. Používají jej zhruba 3 lidé na světě. Průkopnické ICQ netřeba zmiňovat.
  • Poměrně populární email Gmail má velice nepřehledné UI, zobrazí jen pár emailů a funkčně zaostává za etalonem v této oblasti - Microsoft Exchange (na trhu už od přelomu století), fantastickým Office 365 i Hotmailem. Google Apps jsou zdarma jen pro 10 uživatelů a mají hodně ořezané funkce, Microsoft Custom Domains umí zdarma hned 500 lidí na každé doméně. Navíc správa kontaktů a kalendář je u Google jako z roku 1998, neuvěřitelně hrozná.
    Google je ale nutno přiznat jedno pozitivní prvenství - masově nabídnul relativně velký (1GB) prostor zdarma. Microsoft na to zareagoval v Hotmailu prostorem rovnou neomezeným...
  • Google před pár měsíci spustil své Play, což není herní zóna pro děti, ale online obchod. Ten také vzniknul dlouho poté, co nákup aplikací online masově proslavil Apple (vlastní online obchod měl ještě dříve Microsoft, byť tržně nepříliš úspěšný). Google v Play drží nicméně prvenství v bezkonkurenčně nejohavnější grafice. Asi by měl konečně zaměstnat nějakého grafika.
  • Současný Android 4.0, založený na upraveném Linuxu a dumpingově nabízený zdarma libovolným výrobcům mobilů, umí zhruba to co Windows Mobile v roce 2006. Akorát je tam reklama od Google a sbírání vašich dat v různých Google službách, pokud je používáte. Ve skutečnosti toho WM uměl funkčně více než dnešní Android, což byl drobný problém pro větší rozšíření - masa na to nebyla připravena a telefony byly hodně drahé.
  • Google Chrome prohlížeč vzniknul jako linuxové KHTML, které si vzal a upravil Apple, nazval to WebKit, pak to poskytnul jako open-source, a následně si to vzal Google a dobastlil kolem své UI. To už bych více ocenil třeba čínský Maxthon, který programují asi 2 lidé...

Když někdo dnes miluje Google, plyne z toho jediné -> pravděpodobně konečně dospěl tam, kde náročný uživatel byl už před pěti lety.

Google je výborná a výdělečná reklamní agentura (95% příjmů plyne z reklam, na sbírání vašich dat a personalizaci reklam je Google životně závislý - a osobně jej právě proto nepoužívám), ale "nové" služby co představuje jsou typicky něco, co je dávno známo v lepší podobě.

Skoro mi připadá, že Google je naprosto neschopen inovací. Těch pár dobrých služeb co provozuje (Analytics, Youtube) koupil, jen mapy jsou jeho (povedené!) dílo, hledání naprosto pokazil "personalizací" pomocí Google+ spammingu. Zbytek je nepodařená kopie konkurence (či minimálně "inspirace") spuštěná o řadu let později.