Jak to vidí OnNe

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Vodafone - Internet v mobilu

Vodafone

V poslední době vidíme reklamu skoro všude. 3x za 5 minut vidíme v televizi skvělé prací prášky, které jsou lepší než jiné běžné prací prášky, a novou skvělou bělící zubní pastu, která je lepší než jiné běžné bělící zubní pasty. Bohužel, i když si vypneme televizi či rozhlas, tak na nás reklama číhá na každém kroku. Ačkoliv patřím mezi lidi, kteří se nenechají zlákat reklamou, a spoléhají se na vyzkoušené a ověřené věci, tak i já jsem jedné reklamní kampani neodolal. Nejmladší mobilní operátor přichystal skvělou nabídku. Pro nové i stávající zákazníky nabízela 6 měsíců mobilní internet zdarma. Můj notebook a já se nacházíme především v oblastech, kde je wifi již standardem, a proto jsem nikdy nepotřeboval další jiné prostředky k připojení na internet. Ale jako zkouška zadarmo jsem to neodmítl.

Používám již zhruba 5 let přeplacenou službu od T-Mobile. Patřím mezi skupinu uživatelů, kteří mají mobil spíše pro zábavu než komunikaci. Moje měsíční útrata nepřevýší částku 200,- KČ a je tedy zbytečné používat paušální službu. Nikdy mě nenapadlo si aktivovat datové balíčky, jelikož 50 MB za 150,- KČ mi přišlo velmi sprosté. Avšak před pár týdny mi nabídka internetu na 6 měsíců zdarma přišla velice zajímavá, a proto jsem si zašel koupit Vodafone kartu. Ochotný prodavač mi vše s radostí aktivoval a nastavil. Bohužel po pár hodinách mi bylo z neznámého důvodu strženo 177,- KČ (měsíční cena za internet v mobilu). Na zákaznické lince mi operátorka vysvětlila, že se jednalo o nějakou jejich technickou chybu a kredit mi během 5 minut navýšila zpět.

Nyní se pojďme podívat, jak služba funguje.

Hodně muziky s Nokia 5800 XpressMusic

Nokia patří mezi jedny z nejprodávanějších mobilních telefonů u nás. Vždy se v jejich nabídce našel dobrý telefon za dobré peníze a stal se bestsellerem. Vzpomeňme si ještě na doby zelenočerné s Nokií 5110, 3410i a poté na jeden z nejprodávanějších prvních barevných mobilních telefonů Nokii 3510i. Vždy se v jejich portfoliu našel telefon pro děti, podnikatele i seniory.

V dnešní době slaví velký úspěch N-kové multimediálně laděné telefony. Najdeme v nich vždy kvalitní fotoaparát, mp3 a video přehrávač a propracované uživatelské prostředí. Někdy nejsou svojí cenou pro běžné uživatele, kterou tvoří především mládež, příliš dostupné a zvolí levnější sérii XpressMusic.

Začalo to vše již před pár lety modelem 5300 XpressMusic a poté modelem 5310 XpressMusic. Mobil nebyl drahý a uživateli plnil všechny potřebné funkce. Hlavní předností těchto mobilů je propracovaný mp3 přehrávač a v balení najdeme lepší sluchátka. Za cenu okolo 5-6 tisíc korun může uživatel volat, posílat sms a mms, poslouchat mp3, fotit momentky a natáčet krátké klipy. To je ve zkratce řada XpressMusic.

Nyní přišla Nokia se skvělým mobilním telefonem 5800 XpressMusic, který je odpovědí na iPhone, a nabídne nám stejné funkce, jen za méně peněz.

Nokia 5800 XpressMusicNokia 5800 XpressMusic

iPhone je již definitvně poražen a nyní jej zasáhne další tvrdý úder. Tím se stane právě novinka z Finska, která k nám dorazí během prvních měsíců příštího roku. Nokia 5800 XpressMusic se bude prodávat okolo 10.000,- KČ.

Co mi na herním trhu chybí?

Poslední dobou hry na počítači nehraji. Možná je to způsobeno tím, že není co. Jsem poměrně vybíravý a hraji opravu jen ty lepší hry. Akční hry a strategie mě příliš nebaví, považuji to za ztrátu času. Mám rád především závodní simulátory. Během posledních pár měsíců mě očaroval Race Driver Grid a Colin McRae Rally Dirt. Obě dvě hry jsou si velmi podobné. Používají stejný engine a liší se akorát v žánru. V Gridu se dá jezdit se silničními vozy po městech a okruzích, zatímco v Dirtu najdeme klasické rally závody. Abych si daný závod užil, je potřeba mít kvalitní zvuk a hlavně volant. Nepochopím lidi, kteří tyto hry hrají na šipkách a poté se odváží říct větu: To auto se špatně ovládá. Zmáčkneš šipku a jsi v poli. Volant je u těchto her opravdu důležitý. Jinak se to dá přirovnat k ovládání Windows jen klávesnicí. Jde to, ale je to nuda. Například v Gridu mě baví jezdit DRIFT závody. Udělat pořádný drift, zde již není tak snadné jako v arkádovém NFS. Poslední Colin McRae považuju za absolutní rally špičku. Propracovaná grafika a fyzika dělá opravdu své. Po pár hodinách hraní spálíte více kalorií, než kdybyste šli na dvouhodinovou procházku.

grid

Invex? Ne, děkuji.

invex_logo Tak jako každý rok, jsem se se školou účastnil jednodenního výletu na brněnské výstaviště. Tento rok jsem si nikde nečetl žádný program předem a nechal se překvapit, co uvidím. Jen jsem někde zahlédl reklamu na soutěž o Apple Macbook Air, které jsem nijak nevěnoval pozornost. Odjel jsem tedy na Invex neinformován a těšil se, že mě alespoň něco zaujme a dovím se informace o novinkách, které teprve přijdou.

 

Nikde nic a nikdo

Hned po vystoupení z autobusu na brněnském výstavišti jsem hledal vstup. Trošku jsem se divil, kam až musím jít. Tam kde minule praskal pavilon ve švech, tak dnes byla prázdná hala a na konci pokladna. Další překvapení byl plánek z výstaviště. Oproti minulému roku zde bylo minimálně o 2-3 pavilony méně. Kam se vystavovatelé poděli?

Možná je to způsobeno tím, že o Invex není v kruhu široké veřejnosti zájem. Když jsem se tak díval na složení návštěvníků, viděl jsem především studenty, kteří museli jet na Invex tak jako já se školou. Kdyby neorganizovaly školy tyto výlety, tak se může Invex pro veřejnost zrušit a byl by z něj jen takový malý veletrh pro novináře.

 

invex_prazdna_hala

 

 

První dobrá ATi?

ati_logoO tom, jak to vypadá se čtvrtou řadou Radeonů, jsem již psal minule. Oproti třetí se jen zvedla teplota, spotřeba a lehce narostl výkon. Jedinou výhodou byla především cena oproti konkurenci. Za pár dní se začne prodávat grafická karta ATi Sapphire Radeon HD 4670. Bude to první Radeon bez chybičky?

Grafická karta se již objevuje v nabídkách obchodů a plno zájemců si ji objednává již s předstihem. Ví do čeho se vlastně hrnou? Na to se podíváme za chvíli.

Jste zatčen! Městská policie

Policie

Tuto větu naštěstí městský strážník nemůže vyslovit, jelikož je to jen obyčejný pochůzkář, který by nám měl především pomoct v nesnázích, chránit před zločinci a dohlížet na skupinky feťáků a bezdomovců na lavičkách v parcích, kde se pak bojí jezdit maminky s kočárky. Místo toho je ale v noci vidím spát v autech, ve kterých mají objíždět město a konat pořádek. Například rušení nočního klidu vyřeší blokovými pokutami a pak vám jen řeknou, že na víc nemají pravomoce. Je tedy vůbec k něčemu městká policie dobrá?

 

Co se stalo mi?

Již druhým školním rokem chodím na obědy do školní jídelny. Nachází se ale 300m od školy a jsem nucen přejít jeden přechod se světly. Je to jen krátká silnice, ve které je zákaz vjezdu motorovým vozidlům a smí tama projet jen městská hromadná doprava, která jezdí 6x do hodiny. Jelikož vím kdy trolejbusy jezdí a nechce se mi čekat zbytečně 2 minuty než naskočí zelená, tak se jen rozhlédnu jestli něco nejede a přejdu silnici. Není to nic nebezpečného a nikomu tím nezpůsobím škodu. To by ale nesměli být poblíž dva městští strážníci. Ten menší a akčnější na mě začal volat: Chlapče, chlapče, stůjte. Tak jsem se tedy na něj podíval a bylo mi do smíchu. Modrá košile, černé brýle, modrá kšiltovka a malé PDA v ruce. O koho se jedná jsem si všiml až při pohledu na černou kšiltovku s nápisem Městská policie Opava.

Pan městký policista mi tedy vysvětlil, jak strašný přestupek jsem provedl. Poté jsem byl tázán, jestli mám občanský průkaz. Dnes jsem si ale vzal kraťasy ve kterých zrovna nemám moc kapes a dal jsem si do nich jen kapesník, klíče, mobil a čipovou kartu MHD. Netušil jsem že bych jí zrovna dnes potřeboval. Pan strážník si tedy ověřil moji totožnost přes své PDA. Vystavil mi pokutu 300,- KČ a řekl že bych se měl vzpamatovat. Na tuto větu bych mu mile rád odpověděl, ale určitě bych jen porušil další paragraf a vyhlášku, kterou by použil proti mě a já musel místo 300,- KČ platit ještě za urážku veřejného činitele 500,- KČ (odhaduji) a agresivita 600,- KČ (odhaduji). Raději jsem jen odešel s blokovou pokutou za 300,- KČ.

GeForce GTX260 SLI nebo Radeon HD4870 X2?

logo

 

Dnes jsem se dostal po delší době k notebooku a nestačil jsem se divit co nového se stalo. Na serveru ExtraHardware proběhl test těchto dvou grafických karet. I když mi byl vítěz předem jasný, tak jsem se tam pro zpestření nudného dne podíval a trošku se zasmál nad tím, jak ATI marní svůj čas výrobou takovýchto karet. Již výroba karet HD4870 byla jen výkřikem do tmy a koupili si je jen lidi, kteří potřebovali ušetřit tisícovku a trápit se s špatnými ovladači, špatně řešeným chlazením a vysokým hlukem. Toto spousta uživatelů vyřeší výměnnou chladiče. Můj názor je ale takový, že grafickou kartu si nekupuji proto, abych ji tuningoval, ale používal. Raděij bych si koupil Škodu 120L, která by vyšla levněji a alespoň k něčemu byla a mohl bych se v ní šťourat stejně jako v HD4870. Nyní ale přejdeme k věci. Jak jsem předpokládal, tak vítězem tohoto souboje byla zase nVidia a její GeForce GTX260 zapojená v SLI.

Nudíte se? Hrajte si.

Počítače mezi námi jsou již pěkných pár let a každý si na něm něco rád zahraje. Doby kdy se hrál Wolfenstein 3D jsou již za námi. Technika pokročila, máme nové grafické karty a hry se čím dál více přibližují realitě. Hry můžeme najít v krabici s cereáliemi nebo si je koupit. Existují ale i dobré hry, které jsou plně zdarma a zažijete si s nimi více zábavy než s hrou placenou. Příkladem takové hry je Trackmania Nations Forever.

 

Trackmania

Ponožky v sandálích?

Každý z nás určitě někdy viděl někoho v kraťasech, ale s ponožkami vytáhnutými skoro ke kolenům. Je to dnešní prohřešek společnosti nebo jen životní styl? Před pár dny jsem si zapl rádio a tento problém tam řešili. Jeden pán tam zavolal a řekl, že lepší je se podívat na ponožky v sandálích, než na velký zadek v minisukni. Na serveru DejteSbohemFuseklím je celá galerie této módy.

Fusakle

Sony Ericsson W810i

Co tak starý mobil umí?

Sony Ericsson W810i se začal v ČR prodávat v lednu roku 2006. V té době neměl konkurenci, jelikož měl kvalitní fotoaparát s 2MPx a autofocusem , propracovaný mp3 přehrávač, EDGE, bluetooth a bohaté příslušenství již v balení. Obrazová kvalita fotoaparátu se vyrovná i současným "TESCO" fotoaparátům, které se prodávají za 2 tisíce korun. Mp3 přehrávač je zpracovám tektéž na výbornou. Vyhledávání skladeb podle interpreta, alba a možnost vytváření vlastních playlistů. Propracovaný ekvalizér byl samozřejmostí a v kombinaci s in-ear sluchátky přímo od Sony Ericsson, které byly v balení, byl požitek poslouchat hudbu. FM rádio má 20 předvoleb a samo přelaďuje stanici na frekvencí s vyšším signálem. V krabici také byla 512MB pamětová karta. V kapsi jste teda měli fotoaparát, telefon, internet a mp3 přehrávač.

Sony Ericsson W810i