MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Bloggerské desatero

Technologie 17.04.2004
Radek Hulán - top blog!

České blogy mají řadu nešvarů. Jaké jsou ty hlavní?

  • Naprosto nepodstatné články, jinak běžně zvané "žvanění o ničem". Normálně se tomu říká nuda. Příklad?
  • Články, které se inspirovaly někde jinde, u zahraničního autora, ale autor domácí to jasně neuvádí, a prezentuje to, de-facto, jako svoji práci. Normálně se tomu říká krádež.
  • Články domácích bloggerů, které jsou opsaným článkem jiného bloggera. Příklad krádeže? A kde je originál?
  • Články, které již napsal jiný blogger, někdo k němu doplní 2 věty, a udělá z toho svůj článek. Tomu se říká nechutný opruz. Příklad? A další?
  • Bloggeři, kteří píšou článek jen proto, že v něm uvedou, že neví o čem psát. Příklad?
  • Bloggeři a časopisy, kteří píšou články bez odkazů a rozborů. Příklad? A jak to má být správně?
  • Blogy komerční...
  • Blogy s tisícem pravopisných hrubek. Příklad?
  • Blogy o XXX. Příklad?
  • Blogy psané písmem o velikosti 8px. Příklad? (i když, toto není dobrý příklad, tady převažují zcela jiné, velice krásné, přednosti) ;)

Mám rád... jaro!

Mám rád... 17.04.2004
strawberry

Svět je nádherný! Obývají jej hřejivé lidské bytosti. Bytosti, co mají srdce. Být krásný, mladý, inteligentní, pracovitý, bohatý je příjemné! Na všechny se usmívám. V restauraci jsem si dal na snídani steak, hranolky a spoustu chilli omáčky. Barmanka se na mě usmívá, prý jsem dnes první, co se na ni taky pěkně usmál. "Přeji hezký den", povídám jí, ostatní se mračí, jsou to morousové. Proč?

Vezmu si kolo, a pojedu někam na výlet, do přírody. Venku je nádherně. Svítí tam slunce a voní jaro. Mám rád jaro :) A lidi, co se uměj usmívat :)

Zapomeňte na MySQL - podruhé

PHP 17.04.2004

Děkuji Ottymu za pěkný link na porovnání MySQL a PostgreSQL. Přes hloupoučké reakce některých klučíků na můj předchozí článek, tato nezávislá analýza na openacs.org... zcela s mým článkem souhlasí. ;)

Přeji příjemné čtení!

Co jsem psal já?

Ona MySQL totiž není databáze. Je to primitivní filesystém. Filesystém, který navíc ani nepodporuje (pořádně) transakce, což je další obrovský problém. Pro libovolné aplikace.

Je načase říci, že MySQL je špatná databáze, která je v konečném důsledku pomalá a nepodporuje správné programátorské zvyky a postupy. Tahat data na klienta, kvůli sub-SELECTu, či TRIGGERu je mimořádně špatná koncepce!

Kdyby se lidi weboví chtěli naučit trošku více SQL a PL/SQL a začali používat (taky open-source) PostgreSQL či Firebird, namísto MySQL, řada složitých aplikací by běžela mnohem rychleji!!

Co píše ta analýza?

MySQL is just a glorified filesystem with a SQL interface. MySQL has no subqueries. MySQL has no stored procedures. MySQL has no triggers. MySQL only has table-level locking.

Jinak řečeno, moje dlouhodobé znalosti, mají drtivou převahu oproti flames klučíků, co se mezi sebou poplácávají po ramenou, to jediné jim jde ;) Moc pěkné ;) Před pár dny zavedené recenze komentářů, a publikování těch smysluplnných, má smysl. Flames... už nejsou.

PS: ta analýza MySQL byla psaná v roce 2000, před 4 lety, a smutné je, že je stále platná!!!

Tantek Celik IE box model hack lépe

Technologie 17.04.2004

Asi každý zná, a bohužel i používá, IE voice-family hack pro jeho chybný box model, který původně navrhl Tantek Celik. Nicméně, problém tohoto hacku je v jeho nevaliditě, nepřehlednosti, a rozsahu nutného psaní CSS kódu.

Původní Tantek Celik hack je následující:

.content { 
width:400px; /* pro Mozillu, Opera 6.x, 7.x */
border:20px solid;
padding:30px;
voice-family: ""}""; 
voice-family:inherit;
width:300px; } /* pro IE  */
html>body .content { width:300px;} /* pro Operu 5.x, se stejnou chybou jako IE */

Toto řešení ovšem zjevně není moc elegantní.

Skvělý software pro telefony SonyEricsson T610 a T630!

Technologie 15.04.2004
FMA

Používám telefon SonyEricsson T630 (před nedávnem vyměněný za, až na displej prakticky totožný, T610). Absolutní špička mezi telefony, totální konfigurovatelnost, funkčnost. Kdysi jsem s sebou nosil i PDA, ale... už se mi to nechce tahat. Abych na displeji PDA psal poznámky, na to to fakt není, a na vedení kontaktů, poznámek, kalendáře, meetingů, na to je tento telefon dokonalý.

Ještě dokonalejší je pak s aplikací floAt's Mobile Agent, která umí:

  • synchronizaci phoneboku telefonu a SIM karty (nemusíte tedy používat XTDNConnect a můžete konečně zahodit MS Outlook!).
  • posílání a příjem SMS.
  • přijetí a vytáčení hovorů.
  • nastavování profilů.
  • přenosy obrázků, barevných schémat, tapet, vyzváněcích tónů, fotek.
  • editace profilů.
  • skripty pro ovládání WinAmpu a dalších (samozřejmě, je nutný Bluetooth)

Všechno samozřejmě bezdrátově, až na 100 metrů, s i-Tec Bluetoooth dongle. Bluetooth je fantastická věc, na telefonu nesmí chybět. PS: Bluetooth nedoceňuje jen ten, kdo jej ještě nevyzkoušel ;)

Zapomeňte na MySQL! Nic horšího není!

PHP 14.04.2004
MySQL

Lidé kolem webu mají rádi MySQL. Proč? Protože je to skvělá databáze? Ne. Protože to je primitivní, a v konečném důsledku i mimořádně pomalá databáze, které ovšem ONI rozumí. Pár triviálních SELECT, INSERT, UPDATE příkazů se totiž naučí každý a hned si myslí, že "rozumí databázím"…

Je načase říci, že MySQL je špatná databáze, jednoduchý filesystém, která je v konečném důsledku pomalá a nepodporuje správné programátorské zvyky a postupy. Tahat data na klienta, kvůli sub-SELECTu, či suplovat funkci TRIGGERu v PHP je mimořádně špatná koncepce!

Kdyby se lidi weboví chtěli naučit trošku více SQL a PL/SQL a začali používat (taky open-source) PostgreSQL či Firebird, namísto MySQL, řada složitých aplikací by běžela mnohem rychleji.

Jak v PHP na zasílání komentářů emailem?

PHP 14.04.2004
old PHP coder

Navrhl jsem Jirkovi Macichovi aby si na svém blogu zřídil aspoň trošku lepší formu komentářů. Zasílání příspěvků emailem je snad i ok, nicméně, pokud musím kliknout na mailto: odkaz, napsat tam název článku, na který reaguji, svoje jméno, a pár dalších věcí, tak… se mi to toho moc nechce.

Komentáře jsou přitom podstatné nejen pro návštěvnost, ale i pro získávání feedbacku k vlasním názorům. Veřejná oponentura!

Jirka na tom nějakou dobu pracoval a… nic. Takže, následuje malý kurz PHP, který jsem během 20 minut napsal ;)

Řešení je velice jednoduché, stačí nabídnout jednoduchý formulář, generovaný pomocí PHP, pro zaslání komentáře k danému článku, a použít trošku JavaScriptu pro otevření tohoto okna, a zapamatovat si pár údajů v cookies.

Jak takové řešení vypadá? Začnu od konce. Zde se můžete podívat na výsledek.

Co to umí?

  • otevřít okno formuláře na vložení komentáře s parametrem název a URI článku.
  • zkontrolovat vyplnění jména, emailu a zprávy.
  • odeslat (emailem) komentář majitelu blogu.
  • odeslat (emailem) komentář tomu, kdo jej vložil.
  • zaznamenat IP adresu a DNS resolution.
  • zapamatovat si jméno, email a URI komentujícího v cookies.
  • předvyplnit, při druhé návštěvě tyto hodnoty.
  • zavřít na konci okno, popřípadě vrátit se zpět, v případě chyby.

FIREWALL - základ bezpečnosti (díl 3/3)

Bezpečnost 12.04.2004
security 0

V dnešním, třetím, díle seriálu o bezpečnosti začnu poněkud netradičně. A to od konce. Nasměrujte svůj browser na grc.com. Další testy jsou dostupné na pcflank.com a scan.sygatetech.com. Pokud se Vám zobrazí něco jiného než následující tabulka, Vaše firewall má problém! A i pokud jej mít nebude, čtěte rovněž dál, protože firewall je jen malá část nutné bezpečnosti osobního počítače s Windows! Nepodléhejte falešnému pocitu bezpečí, potřebujete i sandbox!

GRC Port Authority Report
Results from scan of ports: 
 0, 21-23, 25, 79, 80, 110,
 113, 119, 135, 139, 143, 389, 443, 445, 
 1002, 1024-1030, 1720, 5000 
0 Ports Open 
0 Ports Closed 
26 Ports Stealth 
--------------------- 
26 Ports Tested 
ALL PORTS tested were found to be: STEALTH. 
TruStealth: PASSED - ALL tested ports were STEALTH, 
- NO unsolicited packets were received, 
  NO Ping reply (ICMP Echo) was received. 

Obsah:

Tato část seriálu by se chtěla zaměřit na konkrétní příklady použití Tiny Personal Firewall 5.5, což je, vzhledem ke své ceně, jednoznačně nejlepší řešení pro dokonalé zabezpečení počítače s Windows.

Hlavní dva problémy Bloxxy a EasyBlogu

Technologie 10.04.2004
geek

Jak jsem již psal včera, nejlepším systémem pro blogování v češtině, mě známým, je bloguje.cz (pro normální lidi) a Nucleus CMS (pro normální programátory). Ano, byl jsem na Bloxxy a Easyblog "tvrdý", ale... kritika to byla konstruktivní. Pokud to autor přenese přes své ego (a já myslím že rozhodně ano!), a na systému zapracuje, bude to dobře.

Nicméně, článek byl poněkud rozsáhlejší, a ne každému bylo zřejmé, co jsem měl na mysli.

Takže, krátce:

  • Články přes anchory v Bloxxy a EasyBlogu jsou nesmysl. Pokud něco píšete, hodnotnějšího, chcete, aby to mělo delší účinek a sledovanost než 2-3 dny poté, co daný článek publikujete. Nicméně, dlouhodobá návštěvnost starších článků není tvořena Vašimi stálými čtenáři, ale lidmi, co k Vám chodí ze search engines. A search engines rozhodně trvalé odkazy s anchorem nepreferují, nehledě na to, že v 20 článcích v archívu za "duben" se dost blbě vyzná. EasyBlog to v beta verzi (konečně) řeší. Bezvadné!
  • Nemožnost vyhledávat je katastrofa. Ať už to je Bloxxy a blog Pixyho, nebo EasyBlog a weblog Yuhůa, tak oba mají jedno společné: je tam spousta zajímavých příspěvků, které jste kdysi četli, ale ke kterým se nemáte šanci dostat! Netušíte jak je najít! Prohledávání googlem přes site:blog nefunguje. Jinak řečeno, Vaše stará práce je kvůli chybě / nedokončenosti blogovacího systému k ničemu.
  • Trackback u obou systémů by se více než hodil... U nás je nepoužíván, ve světě oblíben...

Klání: Nucleus? :: EasyBlog? :: Bloxxy? :: Bloguje.cz?

Technologie 09.04.2004
blog

Jsou to 4 zcela odlišné produkty, přesto jsou používány za stejným účelem, tedy na vedení osobního či odborného blogu. Veškeré produkty jsem osobně vyzkoušel, a nabízím jejich programátorské a koncepční hodnocení. A protože málokdo si dá tu práci aby všechny 4 uvedené programy prošel, zejména jejich kód, a koncepční návrh, udělal jsem to za Vás ;)

Aby nedošlo ke zbytečným flames. Vážím si Petra Staníčka, Jana Biena, Martina Malého, a Libora Krayzela, protože na rozdíl od některých jiných, totálně zbytečných, blogů a ukradených článků některých bloggerů, bez citací, kteří se tváří jako že něco vědí, ale jejich blogy jsou naprosto neužitečné, tito lidé něco dělají, a nabízejí to zdarma (ne vždy v GNU licenci, ale alespoň zdarma), všem ostatním.

To si zaslouží maximální obdiv a úctu! Podobnou službu pro bloggery dělá i Jirka Lahvička se svými (na první pohled triviálními, ale už na druhý podhled velmi komplexními a velmi užitečnými) www.weblogy.cz.

Ještě jednou tedy opakuji, tito lidé dělají něco pro nás zdarma, a to si zaslouží úctu. Děkuji.

Mimochodem, patřil by sem rozhodně i Pooh.cz, a Lide.cz, ale... osobně je neznám. Nemohu hodnotit.