MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

NP_Cache - static pages for Nucleus CMS

Webdesign, CMS 30.05.2004
Fast!

NP_Cache is a new plugin for Nucleus CMS, compatible with version Nucleus 2.0 and above, including its standard, eXtreme Edition, and Light Edition distributions. It creates static pages real-time, automatically, refreshes them as needed. It also calculates some statistics as well. It is based on Cache_Lite PHP class.

Without this plugin, it takes about 0.2 seconds to create a homepage of this blog. With this plugin installed, it takes only 0.0007 seconds! Quite a difference ;)

NP_Cache will cache following Nucleus pages and keep them updated as needed:

  • index page.
  • item pages.
  • archivelist pages.
  • archive pages.
  • member pages.

Atom 0.3 - lepší náhrada RSS

Technologie 28.05.2004
Atom

RSS má za sebou několik verzí, 0.91, 0.92, 1.0, a potom i vcelku povedené 2.0 (obsahuje, na rozdíl od 0.9x například i datum publikování příspěvku, kategorie a pár dalších věcí).

Nicméně, RSS je omezeno na čistý text příspěvku. Atom 0.3 tento problém odstraňuje, příspěvky mohou obsahovat klasické XHTML tagy, a možné je linkovat i CSS stylesheet.

V čem je nevýhoda Atom 0.3? Zatím jej moc čteček nepodporuje. Ale, to se změní. Nucleus CMS nyní nabízí Atom 0.3 feed, naleznete jej v menu vpravo dole.

Čtečky podporující RSS a Atom?

Statické XHTML stránky pro systém Nucleus CMS

Technologie 27.05.2004
Ferrari

NP_Cache je nový plugin pro Nucleus CMS, založený na Cache_Lite PHP třídě. NP_Cache zabezpečuje plně automatické generování statických XHTML stránek, a jejich obnovu v případě potřeby (vložení komentáře, článku, a dalších).

Nucleus CMS je tak dobře navržený systém, že pro automatický systém cachování celého webu, včetně reakcí na změny článků a komentářů, postačí cca 8kB kódu v PHP.

NP_Cache cache je funkční pro:

  • titulní stránku .
  • stránky článků .
  • seznam archívů .
  • výpis archívů .
  • stránky členů.
  • RSS a Atom feedy.

Podrobné srovnání CMS

Technologie 25.05.2004
CMS

Na asymptomatic.net je k dispozici velice podrobné srovnání blogovacích a CMS (content management system) skriptů, založených na PHP, MySQL a Perlu.

Zejména s novými licenčními podmínkami Movable Type, je zde až 400.000 potencionálních uživatelů MT, kteří se poohlížejí po něčem jiném. Nucleus a Nucleus XE je pro řadu lidí vážný kandidát na změnu. :)

We Will We Will Rock You! (playing right now...)

Mám rád... 24.05.2004
Queen

Buddy you're a boy make a big noise
Playing in the street gonna be a big man some day
You got mud on yo' face, you big disgrace
Kicking your can all over the place

Singing
We will we will rock you
We will we will rock you

Buddy you're a young man hard man
Shouting in the street gonna take on the world some day
You got blood on yo' face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

We will we will rock you
We will we will rock you

Buddy you're an old man poor man
Pleading with your eyes gonna make you some peace some day
You got mud on your face, you big disgrace
Somebody better put you back into your place

We will we will rock you... singing
We will we will rock you... everybody
We will we will rock you
We will we will rock you

xhost.cz versus ceskyhosting.cz

Technologie 20.05.2004

Jak pár lidí ví, hostuji svůj poměrně hojně navštěvovaný blog (1.000 jedinečných IP adres denně; pageviews cca 3.000 stránek denně) na www.xhost.cz(400 MB FTP, 20 MB MySQL, plus podpora pro cron, .htaccess, emaily, atd.).

Uvažoval jsem, že bych si objednal domény my.name a my.info. Pro anglickou verzi blogu. Předpokládal jsem sice, že to nejde, nicméně, co bych to nevyzkoušel, že? Poslal jsem tedy email / objednávky na registraci domény "svému" xhostu. Petr CIHELKA z xhost.cz mi během pár desítek minut odpověděl:

Lituji, ale domenu my.info nelze zaregistrovat, 
protoze porusuje pravidla pro registrace domen 2 radu 
v zone .info.

Tušil jsem to. Nicméně, následovalo další kolo ;)

Obrátil jsem se, jen tak, s tím samým požadavkem na www.ceskyhosting.cz. Tedy, online jsem si u nich objednal registraci domény my.name a my.info, včetně hostingu. To bylo 2 týdny dozadu, 7.5.2004, odpoledne. Během večera mi přišlo oznámení, abych zaplatil celkem 1.880,- Kč za registraci domén a za web-hosting.

Skript pro import dat z EasyBlogu do NucleusCMS

Technologie 20.05.2004

Připravil jsem skript pro automatický import dat z EasyBlogu do Nucleus eXtreme Edition. Před vlastním importem je nutné provést modifikaci template.htm šablony, a provést generování článků s touto, upravenou šablonou. Následně se nakopíruje soubor import.php do adresáře Nucleus XE, kde jsou i soubory config.php a index.php, spustí se, vybere se zde daný soubor a.. je hotovo :)

Skript předpokládá, že datum je v souboru ve formátu dd. mm. rrrr a čas ve formátu hh:mm. Pokud tomu je jinak, dejte mi vědět, skript během 10 sekund upravím ;)

NP_ExtraSkin - even better than sliced bread

Webdesign, CMS 19.05.2004

With NP_Table and NP_ExtraSkin plugins, you now have an extremely easy way to include extra pages (like favourite links, contact info, personal pages, projects, etc.), to Nucleus CMS.

You can also edit all this information through user-friendly interface in Nucleus CMS Admin Area. So, no more using <%phpinclude%>, no more using external files, and FTP file transfers! With this extension, Nucleus becomes a true CMS!

And not only that! NP_ExtraSkin supports also "FancyURLs", user defined, they are in a form of http://your.domain/extra/my-fancy-url-title. E.g. http://your.domain/extra/contact! Each ExtraSkin can have FancyURL defined. If it does not, you can still call it as a skinVar, from your current skins, or even templateVar by using syntax <%ExtraSkin(skinname)%>.

And, last, but not least, NP_ExtraSkin enables you to include calls to plugins and skinVars in your template. So, you can use. e.g., NP_Table plugin to maintain a list of links, and NP_ExtraSkin plugin to display it on your webpage, by specifying <%Table(links)%> in ExtraSkin's skin :)

No more you have to create files like header.inc and footer.inc. You will create ExtraSkins, called header and footer, and place <%ExtraSkin(header)%> and <%ExtraSkin(footer)%> at start / beginnig of each skin. And Admins will be able to edit this in Nucleus CMS Admin Area.

Possibilities are limitless...

Download at: https://myego.cz/other/NP_ExtraSkin.zip (18kB).

Odpovídejte na emaily nejpozději do 30 minut!

Technologie 19.05.2004
email

Znám jen několik málo lidí, kterým pošlete email, a oni si nehrají na mimořádně pracovně vytížené (i když jsou!), nedělají to, že každý email odloží, z principu, a vyřídí jej až za den, dva, či za týden.

Pokud někomu napíšu email, je to mnohem méně násilná forma komunikace než ICQ, SMS, či telefon. Respektuji to, že mi daný člověk může odpovědět, kdy on chce. Nicméně, typicky odpověď chci, a to co nejdříve! Očekávám, že daný člověk toto bude respektovat.

Na něčem pracuji, teď, a odpověď až druhý pracovní den mě nemůže uspokojit! Chcete-li, aby Váš business, a Vaše osobní či pracovní vztahy byly úspěšnější, odpovídejte na emaily ihned jak Vám dojdou! Stejně na ně budeme muset odpovědět, a to, že jejich "vyřizování" posunete na zítřek, tím časově nic nezískáte, naopak, ztratíte.

Váš potencionální nebo současný klient, Váš kolega, rozhodně nenabude dojmu, že jste "strašně moc vytížen". Nabude dojmu, že jste křupan, co je tak lenošný, že neodpovídá v rozumném čase. Že jste člověk, který je pomalý, a je s ním těžké spolupracovat.

Dobře řízená firma se pozná podle toho, že se dočkáte odpovědi na libovolný email nejpozději do 30 minut! Na jednoduché emaily do 10 minut! Firma, která mi odpoví za 2 pracovní dny ztrácí definitivně moji důvěru, a já přecházím ke konkurenci, která je flexibilnější.

Člověk, který Vám posílá email, potřebuje pomoci. Pokud by za Vámi tento člověk přišel, také jej necháte čekat 2 dny na chodbě? Ne? A proč to tedy děláte v případě emailové komunikace?

Osobně odpovídám na naprostou většinu emailů do 5 minut od jejich obdržení. Občas dostanu po 5 dnech jakési nemastné, neslané "děkuji" za rychlé vyřízení. Něco nám to říká o obou lidech :)

Temná zákoutí lidské povahy

soldier 1

Mučí američtí vojáci irácké vězně? Divil bych se, pokud by tomu tak nebylo. Je to totiž naprosto normální! Být ze všech stran ostřelován, pod neustálým napětím, pod neuvěřitelným tlakem, být nucen dostat ze zajatců informace, které povedou k tomu, že zahyne méně amerických vojáků, v této situaci naprostá většina jinak "normálních" lidí, začne zastávat zcela jinou morálku. Morálku síly.

Jakákoliv uzavřená komunita, kde je na jedné straně moc, a ne druhé straně omezení svobody, k tomuto tíhne. Ať už to je šikana na vojně, ve věznicích, anebo i ve školách. Ano, i děti dokážou být kruté...

To, že jsou tato "temná zákoutí" dnes medializována, až zneužívána, tiskem, je fakt. Řada lidí má ráda, doslova miluje, protiamerické nálady. Je to pro ně paradox, že i občané jednoho z nejdemokratičtějších států světa, USA, jsou jen lidé, a jako lidé se také chovají. Ale proč ne? Tak to prostě je, a nikdy to nebude jinak. Lidé nejsou stroje, nejsou to ideální altruistické bytosti (jak by zjevně chtěl, a předpokládá, každý dementní člen KSČM), jsou to tvorové jeden od druhého odlišní, mírně či více stádovití, hledající ochranu, pohodu, hájící své přirozeně egoistické zájmy.