MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Mám rád XHTML!

Mám rád... 18.02.2004
XHTML

Máte rádi XHTML? Já ano. Mám XHTML rád. XHTML je moderní, pokrokové, dynamické. XHTML je MTV, kdežto HTML pouhý starý, němý, černobílý film. V čem je tedy XHTML tak úžasné? Mám na to, samozřejmě, opět svoji teorii:

<ironie>
[1] XHTML má v sobě progresivní písmeno ‘X’, kdežto HTML ne!

[2] XHTML vypadá lépe, protože někteří lidí dosud neví co to je, pokud tedy děláte web v XHTML, jste pokrokový, nejste žádný zpátečník!

[3] XHTML používá důsledné uzavírání značek, a takové <br />, <hr />, <img src=” alt=” /> vypadá prostě mnohem lépe než obyčejné <br>, <hr>, <img src=”” alt=”“>!

[4] XHTML kodéři častěji preferují apostrofy nad uvozovkami, dělám to taky, jsem pokrokový (cítím se být tak moderní!), no posuďte sami, co je hezčí na pohled, <a href=’http://odkaz.nekam’> nebo <a href=”odkaz.nekam”>? (jinak, technicky, ony ty apostrofy mají ještě jinou výhodu, můžete tak v PHP, přes echo, dávat přímo href do apostrofů, celé echo je uvozovkách, obsah se parseruje, a nemusíte ten řetězec oddělovat tečkama kvůli proměnným…)

[5] XHTML používá malá písmenka pro tagy, a malá písmenka, jak všichni víme, jsou tak svůdná, opět jeden příklad: <a href=’http://odkaz.nekam’> nebo <A HREF=”odkaz.nekam”>. Vidíte ten rozdíl?:) Co je malé, to je milé!

[6] XHTML strict téměř nedovoluje používání tabulkového layoutu (třeba valign=’middle’), oproti HTML se tak musíte, kvůli W3C validitě, chtě nechtě, naučit CSS. A to se počítá! CSS je svůdné. Kdo používá tabulky pro layout je nemoderní a na intervalu.cz musí zahynout (je zcela jedno, že to uživatel nepozná…).

[7] XHTML atribut id=” je mnohem více sexy než name=”“!

[8] XHTML se mnohem lépe prodává klientům, často neví totiž co to je, a pokládají to za cosi strašně moderního. O HTML už slyšeli, tím je nedostanete…

[9] XHTML, last-but-not-least, zní daleko lépe než HTML. Schválně, řekněte si to nahlas. X–H–T–M–L. Slyšíte to? Zní to dobře, co? :)
</ironie>

Mám rád Volvo!

Auta 16.02.2004
Volvo

Měl jsem už 4 auta značky Volvo. Mám je rád. A Volvo má rádo modrou barvu. A zkratky. Volvo, a každý pravověrný volvista, prostě miluje zkratky. Každý nový bezpečnostní rys Volva musí mít totiž svoji zkratku. Novou. Dynamickou. Bez pořádné zkratky to u Volva nemůže být nikdy bezpečné. A tak tu máme dnes ABS, EBD, TRACS, STC, DSTC, AWD, SIPS, WHIPS, VCC, VPC, AutoVue a taky ROPS (ale to samozřejmě jen u modelu cabrio).

Volvo přišlo jako první na světě s řadou bezpečnostních novinek, jako vůbec první vymyslelo tříbodové bezpečnostní pásy (v roce 1958!, asi nejdůležitější vynález) boční a hlavové airbagy (1995!, nyní je nabízí téměř každý), nebo ochranu krční páteře při nárazu zezadu (nazvaná WHIPS, v roce 2000, Opel a Saab ji rok nato drze okopírovali), či ochranu při převrácení (ROPS, což jsou, u modelu kabrio, oblouky za sedadlem, které při převrácení auta okamžitě vystřelí a zabrání tomu, aby Vám byl zlomen vaz, což je docela užitečná věc :)), anebo od roku 1985 standardně ABS...

Už v roce 1944 byl jako základ auta u Volva pořádná kovová "klec", z důvodu ochrany pasažérů při havárii.

Mám moc rád Volvo :)

Můj známý byl s Volvem S80 T6 na dovolené v Chorvatsku. V jedná horské serpentině jim tam vjel náklaďák. Letěli pár desítek metrů vzduchem a dopadli na střechu. Na skálu. Manželka, on, i dvě malé děti byli v pohodě. Auto to vydrželo. Jel domů vlakem a tam si koupili auto nové. Volvo S80 T6.

Oni mě sledují!!

Flowers

Ne nejsem paranoidní, oni mě opravdu sledují!!

Moji sousedé. Čtou si, tajně, můj blog.

Ale má to i své kladné stránky. :) Ta sousedovic holka. Moc pěkná holka. Krásný pevný tělo. Pozval jsem ji na drink!

Tak dneska večer v osm, jo?

Mám rád Elán!

Mám rád... 14.02.2004

Myslím slovenský Elán. Jožo Ráž. Jaký jiný, ne? Jako malej kluk jsem poslouchal Čaba neblázni na monofonním Tesla gramofonu, když rodiče byli doma tak jsem to musel pouštět potichu, a když nebyli, tak to řvalo přes ulici k sousedům, ba i přes rybník, prostě "co to šlo". Desky jsem si kupoval za 45,- Kčs, z kapesného. Moc krásná věc. Písničky Elánu se mi líbí i teď, ve 30-ti, a budou i v 80-ti letech :)

Čaba neblázni

Pred polnočným barom nemá nikto nárok.
Čaba vyhadzovač ignoruje Slovač.
Záleží len na ňom, koho ešte vpustí.
Môžte doňho hustiť maďarsky aj rusky.

Chcem vytiahnúť eso z poznačených kariet.
Zabudol som kde som. V Bratislave, starec!
Chlapci prišli na to, soľ nie je nad zlato.
Dávno som to zistil všade sú tí istí.
Jé hej, hej,hej

Stáli sme tam asi štrnásť dní
A kričali sme naňho: Čaba neblázni;
hej,hej
Stáli sme tam asi štrnásť dní.
A skúšali to hrozbami aj peniazmi.

Čaba,neblázni!
Čaba, neblázni
Čaba, Čaba, Čaba, Čaba, neblázni !

Pusťte si dnes večer Elán. Stojí to za to!

Mám rád Flash!

Mám rád... 13.02.2004
Flash

<beletrie>

Mám rád Macromedia Flash (a necítím se být proto nějak méněcenný). Téměř bych řekl, že naopak. Pokud se podíváte na dnešní libovolné XHTML 1.0 strict (W3C validní), stránky, jsou… všechny do jedné nudné. Ploché. Bez jiskry. Obarvený text nemůže přenést jiskru na čtenáře, ať už je dělaný sebe-profesionálněji.

Firemní prezentace s Flashem tu jiskru ale přenést může. Ne samozřejmě, když je použitá jako část navigace, na to stačí CSS, ale jako oživení, intro, tam přináší tolik žádanou akci, dynamiku, hudbu. Všechno možné, jenom ne obarvenou plochost!

Podívejte se třeba na tento příklad. Primitivní. Ale i tak takováto prezentace upoutá více lidí, než pouhá snůška obarveného textu. V Evropě, tedy alespoň v té části, která je od nás na západ, a samozřejmě v USA, naprostá většina lidí Flash stránky zbožňuje, vyžaduje je, mají rychlé připojení k internetu a chtějí se bavit. Odkojeni MTV a CNN, zbožňují akci, dynamiku, chtějí být v centru dění. Flash je do tohoto centra může dovést. Z reproduktorů se jim line zajímavá hudba, na monitoru běží film a oni… na to koukají. Číst se nikomu nechce. Čtení opravdu není zábavné.

Proč nemají řadoví web-designéři rádi Flash? Protože jej neumí. Naučit se 20 tagů (x)HTML a 20 vlastností CSS je řádově jednodušší než vytvořit film. Flash je pro programátora něco zcela nepřirozeného, Flash vyžaduje nejen algoritmizaci, ale i fantazii. Je to umění. Typický programátor ale fantazii a grafické cítění nemá, nebylo mu souzeno, je to ryzí matematik. Výborný matematik, analytik, ale to je opačná strana, než kterou Flash potřebuje! Matematika, to je opak zábavy a dynamiky.

Proč nemají rádi Flash někteří lidé v ČR? Odpovědí je rozhodně mizerný přístup k internetu, pomalé komutované spojení, tarifikace po minutách. Ve chvíli, kdy by měli k dispozici 10Mbs, bez tarifikace minut či přenesených dat, tedy za paušál, popularita Flashe, videa, MP3, Real Playeru a dalších zábavních aktivit na internetu by prudce vzrostla. Stejně tak jako v USA a v Evropě od nás na západ… Teď se tito lidé musí spokojit s obarveným textem, nic jiného jim nezbývá…

Těším se, až naši web-designéři budou poptávkou donuceni se Flash naučit. Web začne být opět zábavný!

PS: Já osobně mám na firewallu nastaveno filtrování Flashe, ActiveX, reklam, toplistu, navrcholu, a řady dalších věcí… To ale nemění nic na tom, že Flash mám rád, a má smysl ;) I s CSS se dají dělat nádherné věci, ale člověk musí být umělec. Což naprostá většina (x)html kodérů není…

</beletrie>

Monthy Python!

Monthy Python

Dnešní večer na ČT-2 je zasvěcen Monthy Python! To je ta nejlepší, nejgeniálnější, nejvtipnější anglická satira, recese, inteligentní skeče (Monthy Python Flying Circus) a filmy. To musíte vidět!!! Musíte!!!

Terry Gilliam je génius a ostatní lidi z Monthy Python rovněž, IQ minimálně 150. Máte-li v sobě taky kus génia, MonthyPython si zamilujete. Není to ubohá Česká soda. Ani pitomé tele. Je to... pompézně dokonalé. Uchvacující. Překvapivé. Pobuřující. Fantastické. Všechno, jen ne blbé.

Doporučuji: Monthy Python - The Meaning of Life.

Jak se to stalo? Ani nevím, ráno vstanu a přebývá mi jedna ponožka. Hm, raději zavoláme doktora. Ale ne, jen mě něco kouslo. Muselo to mít velký kusadla! (diskuse u ukousnuté nohy, samozřejmě v úchvatné britské, mírně přízvukem přehnané, angličtině)

Proč je aktivace Windows XP tak snadná?

Windows XP 06.02.2004
Microsoft

Instaloval jsem si dnes novou distribuci Linuxu - Mandrake 10, beta 2. Dost dobrý systém. Bez problémů fungoval i i-Tec Bluetooth dongle, který jsem kdysi, jako naprostý lama, rozcházel pod Mandrake 9.1 pár dní… A uvažoval jsem při tom, proč je vlastně aktivace Windows XP tak snadno překonatelná, proč na internetu kolují mraky corporate klíčů (které se neaktivují), a jejich generátorů. Osobně mám Windows XP koupené, měl jsem je neoddělitelně přibaleny ke svojí Dell Precision Workstation. Kdybych si je ale měl kupovat zvlášť (Windows XP), neudělal bych to. Instaloval bych si raději stažený Mandrake.

Myslím, že si to velice dobře uvědomuje i Microsoft… Linux není o tolik složitější na používání, jen řada lidí má stále podstatně lepší znalosti Windows NT 4.0 (2k, XP, 2003) než Linuxu. Hluboká znalost jakéhokoliv operačního systému není záležitostí měsíců, ale celých roků učení se, zkoušení, testování, programování, ladění, řešení problémů. A pro řadu lidí je prostě mnohem snazší, protože se tím zabývají déle, řešit problémy Windows, než Linuxu. Microsoft tudíž nechce, aby běžní lidé byli dokonalou aktivační rutinou Windows XP (a nechutí platit), tlačeni k tomu, aby své zkušenosti a znalosti Linuxu začali prohlubovat…

Pro Microsoft je velice výhodné, že většině lidí je snadno umožněno používat kradené, nelegální kopie Windows. Kdyby to nebylo možné, tito lidé by si de-facto museli osvojit Linux, a během několika málo let by přibylo značné množství odborníků na tento systém a pokročilých uživatelů, a značně by opadla všeobecná znalost Windows. To by, v důsledku, vedlo i k poklesu prodejů Windows samotných, jejich tržního podílů, a drastickému poklesu cen akcií Microsoftu. Bludný kruh úpadku…

Microsoft by samozřejmě mohl, například, při spuštění Windows Update kontrolovat, zda používaný klíč byl skutečně vydán, a pokud ne, takovouto instalaci Windows odmítnout inovovat, popřípadě ji rovnou smazat z disku. Microsoft to ale nechce udělat (s výjimkou 3 konkrétních, nejčastěji užívaných, kradených čísel, začínajících na poměrně zajímavá písmena FCKGW ;) - víte co to má být za zkratku?).

Uživatel, co používá doma, nelegálně Windows, je i uživatel, který si v práci objedná, koupí Windows. Uživatel, který by byl doma přinucen používat Linux, by si mohl i v práci vybrat Linux, a pravděpodobně by to i udělal, protože by mu byl známější. A to je nebezpečné!

Pak už můžeme jen spekulovat, kdo je skutečným autorem generátorů corporate klíčů pro Windows XP, Office XP a dalších. Je to skutečně nezávislý hacker, který chce tento systém, zdarma, zpřístupnit masám? Opravdu tomu věříte? V očích běžných lidí tím Microsoft jen získává roli „mučedníka“, který je poškozován, ať už je pravda jakákoliv…

Už dříve jsem psal, že nebýt mojí (dříve nelegální, a dnes koupené) instalace Opery, nebyl bych ke koupi dospěl, nebýt… keygenu. Operu bych pár měsíců s reklamou prostě nepoužíval. Když jsem si na ni zvyknul natolik, že nechci nic jiného, udělal jsem i dobrý čin, a skutečně si ji za 39 euro koupil…

A používání Windows je o tom samém. O znalostech, zvyku, dostupnosti.

Linuxová komunita by Microsoftu měla „pomoci“ - tím, že se pokusí zabránit šíření cracků na Windows XP a vyšších.:)

Konečně!

Return of the King

Nepamatuji se, kdy jsem tak nedočkavě čekal na nějaký film. Tedy, kdy vůbec pro mě byl nějaký film důležitý. Ale ve zkratce .. "The Return of the King" je .. nádherný, velkolepý, promyšlený, technicky dokonalý. Měl jsem moc rád originál, tedy knihu, a film mě opravdu nezklamal, je to velice dobrý přepis. 

Takovej život je blbej... Můj život je zajímavej!

Nadpis nedává smysl? Hmm. Mě je to jedno.

Pravé umění se rodí z.... bolesti... Poznáváme svět kolem sebe, trpíme, radujeme se, prožíváme city, máme představy, nesplněné sny, touhy. Dokud je máme, je smysluplné žít. Poté, co si je splníme, musíme rychle nalézat nové sny, nový smysl žití. Když jsme ještě nebyli na Kanárských ostrovech, nejezdili S-klasou, máme pocit, že se jedná o něco mimořádného, jedeme ve Felicii a koukáme na lidi kolem, co se vznášejí v luxusních autech, ale přitom vůbec netušíme, že je to ... nuda. Na luxus se dá tak snadno a rychle zvyknout. Je pak obyčejný, nudný, všední, nezajímavý.

Citát týdne

Filosof Friedrich Nietzsche pravil: Bůh je mrtev. Pár let nato Bůh pravil: Nietzsche je mrtev. :)

Rooseveltův pravicový citát týdne: Problém kapitalismu není v tom, že by nefungoval, ale v tom, že jej ještě nikdo nikdy nevyzkoušel. :)