Markoniuss - blog o ekonomice a počítačích

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

PHP tutoriál pro začátečníky (2)

Začínáme s MySQL

MySQL je databáze, kterou pravděpodobně mnozí z vás znají a mnozí také ne. Dump mé databáze je uložen v souboru zdrojak.zip (podadresář SQL), a pokuď to umíte, můžete ho importovat do databáze s jménem „Test" (jméno databáze lze změnit v souboru index.php).

Pokuď nemáte s MySQL mnoho zkušeností, můžete jednoduše použít aplikaci PhpMyAdmin, k nalezení na adrese http://127.0.0.1/home/mysql/ (samozřejmě pouze v případě, že máte spuštěno EasyPHP). Poté jednoduchým klikáním vytvoříte vlastní databázi „Test", v které vytvoříte tabulku Colors se dvěma proměnnými, „id" a „name".

PHP tutoriál pro začátečníky (1)

Úvod

Na internetu naleznete nezpočet PHP tutoriálů, které vás provedou ledasčím, ale pokuď se začnete zajímat o profesionální vývoj aplikací v PHP, zjistíte že mnoho tutoriálů pro začátečníky k dispozici není. Hlavně velmi často se profesionální programátoři zabývají tím, jak zajistit čistý kód, ale už o dost méně často je zajímá jak zajistit vysokou rychlost vývoje.

Kombinace databázového layeru EzSQL a šablonovacího systému Smarty, kterou Vám představím , ovšem zajišťuje oboje. Tato kombinace nevyniká pouze čistotou kódu, ale také doslova šílenou rychlostí vývoje. Výhody jsou zřejmé, databázový layer EzSQL dokáže přímo z výsledku, které vrací MySQL vytvořit jednoduchý objekt s kterým lze v šabloně Smarty přímo pracovat. Tím, že je výsledný HTML kód oddělen od PHP kódu je zajištěna vysoká přehlednost, ale to není vše.

V dalších dílech se dozvíte o tom, jak psát plug-iny pro Smarty tak, aby při změně designu automaticky zmizel i nepotřebný PHP kód. To je ostatně častý problém při dlouhodoběji udržovaných projektech, že už není možno poznat, který PHP kód je používaný, a který pouze překáží a zdelšuje načítání stránky.

Také se v dalších dílech naučíme, jak jednoduše Smarty umožňuje pomocí výstupních filtrů gzipovat výsledný HTML kód, tak aby ho prohlížeč co nejrychleji načetl.

Blogování: konkurence balastu

Kamarád se mě ptal, jak psát úspěšný blog, a tak mu povídám, že to není tak těžké. Stačí dvě věci, psát pravidelně a krátce, nic extrémního za umění na tom není a během pár měsíců si váš blog vybuduje návštěvnost.

Jak je to možné? Ať se vám to líbí nebo ne, blog konkuruje tradičním médiím jako je MF Dnes, Blesk či Aha!. Nechci zde shazovat všechna tradiční média, ale většina z nich je prostý balast, za jejich prodejním úspěchem stojí pouze pravidelnost a nepřerušovanost vydávání, o kvalitě informací se dá často pomlčet.

Většinou se setkáme s informacemi, které jsou přepisem tiskových zpráv či o tom, co dělá vláda. Ale upřímně řečeno mě vláda zas tak moc nezajímá, a nechápu proč bych jí měl věnovat tolik pozornosti. Málokdy v médiích ovšem narazíme na informace ze života. Tradiční média nepíší o něčem ze života, protože by mohli někomu udělat dobrou reklamu - rozuměj přišli by o inzerci, nebo špatnou reklamu - přišli by o inzerci + možnost žaloby.

No a tomuhle konkurují blogy, a nyní upřímně kolik je na českém internetu blogů, které pravidelně vydávají články? Po skromnu? Slabé slovo, skoro žádný. Většina bloggerů píše článek za měsíc, a to není o ničem, člověk si k takovému blogu nenajde vztah. Je potřeba psát často a pravidelně, ale o čem? O čemkoliv co se vám přihodilo, o tom přeci blogování je, ne?

O autorovi

Autor vlastní blog markoniuss.blogspot.com, předtím vlastnil blog s čteností nad 1.000 UIP denně a má několikaleté zkušenosti s psaním blogu.

Chtěl bych začít podnikat

Počítače 12.09.2010

Abych byl upřímný, dlouho jsem žádnou potřebu po podnikáním neměl, neboť jsem byl v IT, kde jsou platy vysoké a práce pohodová. Už jsem několik prací měnil a troufám si říci, že rok od roku je situace v IT horší, jak menší peníze, tak se hůře shání práce, ostatně viz. článek http://www.root.cz/clanky/na-jedno-misto-v-it-v-cesku-prumerne-ceka-90-uchazecu/. Je pravda, že zatímco před deseti lety člověk získal jednoduše práci i jako student bez praxe, tak dneska ani s letitou praxí, zkušenostmi i znalostmi je sehnání práce oříšek.

Je potřeba říci, že když vidím kolik investuji času do získání práce, tak si říkám, že kdybych stejné množství investoval do podnikání, možná bych narazil na lepší výsledky, ale těžko říci. Zpočátku bych chtěl začít s nějakou franschízou, nabízí se spousta možností. Kupříkladu se mi líbí franschízové prodejny Relay, jedná se o jednoduchou trafiku, kde vám veškeré vybavení pronajmout a můžete začít podnikat s minimální investicí. Úvaha je ovšem taková, zda-li začít dělat něco v mém oboru, nebo kompletně přesedlat. Co si myslíte vy?

Zdroj: http://markoniuss.blogspot.com/2010/09/chtel-bych-zacit-podnikat.html

Co způsobilo finanční krizi?

Ekonomika 11.09.2010

Představte si, že se zaručíte za někoho, že splatí svůj dluh. Že byste to neudělali, a co kdyby jste za to dostali zaplaceno? Řekněme, že máte afroameričana, který žije se sociálních dávek a chtěl by si koupit ohromné sídlo s pěti bazény, vířivkou a saunou. Samotnému by mu nikdo nepůjčil, ale když se AIG (velká pojišťovna v USA) zaručila, že pokuď afroameričan nebude platit splátky, zaplatí je ona sama, banka nakonec povolila.

Pojišťovna tedy na derivátovém trhu prodala produkt nazvaný CDS (Credit Default Swap), tedy pojistku že afroameričan bude platit. Cena se vypočetla jednoduše z historických dat, prostě se vzalo kolik lidí kdy nesplácelo hypotéku v minulosti, a podle této pravděpodobnosti si AIG vypočetla výši své pojistky.

Jakási potíž byla ovšem v tom, že oni geniální matematici AIG nepočítali s tím, že dříve se hypotéky jen tak někomu nedávali a už rozhodně ne, na 100% nemovitosti. Nicméně i přes zřejmé chyby matematiků vše pěknou chvíli fungovalo, aby také ne, když splátky byly nastaveny tak, že první rok platíte absolutní minimum, a po roce vám zvýší velikost splátek i o desítky procent. Jednalo se o pyramidovou hru, a když už nebyl nikdo kdo by kupoval a cena nemovitostí přestala růst, všechno to prasklo.

Lidé přestali platit svoje hypotéky, a tak banky přišly do AIG, a logicky chtěli peníze po ní. AIG vůbec nepočítala s tím, že se může zhoršit ekonomická situace celé země - pravděpodobně matematici neměli základní lekce ekonomie :), a tak krachla.

Pro banky to byl šok, z kapitálově zaručeného vkladu s absolutní jistotou návratnosti, se najednou stala půjčka afroameričanovi na sociálních dávkách. Banky potřebovali peníze, ale lidi neplatili své splátky, a přeci jenom vydražit a prodat nemovitost chvíli trvá, takže banky začali rapidně krachovat, aneb takhle začala finanční krize, trošku více o ní snad i někdy jindy.

Zdroj: http://markoniuss.blogspot.com/2010/09/co-zpusobilo-financni-krizi.html