Xabatcha blog - Live and let live

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Henselmanuv seznam IT otázek pro pohovory V.

a máme tu další díl seriálu věčné nevědomosti....aneb tohle nikdy neskončí.

21. Může být DateTime null?

Nemůže, jelikož to není třída (class), ale struktura (struct).

22. Co je to JIT? Co je to NGEN? Jaké jsou výhody a nevýhody obou?

JIT - Just In Time

- JIT je zkratka označující způsob zpracování kodu. Hlavním účelem JIT kompilace je docílení optimalizované kompilace, která se provádí až těsně před spuštěním kódu. To má za následek celkově delší dobu spuštění, tzv. startup time delay. Tento nedostatek však plně vyváží optimalizovaný kód, který je kompilován s ohledem na prostředí, procesor či paměť a který urychlí běh aplikace oproti statické kompilace během vývoje.

Link of the ddMMyyyy {10062008}

Odkaz dne 10.06.2008

100 knih, které by měl nejlepší z nejlepších programátorů mít přečtené ... uff (to bych asi nedělal nic jiného) publikoval na svém blogu Jurgen Appelo, šéf jedné holandské IT firmy. Takovýchto rádoby seznamů existuje stovky, ale tento je zajímavý způsobem, jakým byl vytvořen. Výběr byl tvořen 4 kritérii, které již mají jistou vypovídající hodnotu, viz dále:

  1. počet uživatelských hodnocení na Amazon
  2. průměrné hodnocení na Amazon
  3. Google hits
  4. Jolt awards

SCSF: Použití toolbaru v MDI

Při použití toolbaru v MDI aplikaci je častým cílem, v tomto případě i mým, měnit sestavu jednotlivých položek toolbaru dle zobrazeného (aktivního) okna. Klasická konstrukce použitá v SCSF předpokládá využití v podstatě statického toolbaru, který je nahrán při načtení business modulu. Tj. v třídě ModuleController v metodě. Tento přístup nelze tedy použít v případě MDI.
Jak tedy na to?
Update

Grunge is not dead - skupina Seether

Seether

Jihoafrická kapela pocházející z Pretorie. Původní název kapely byl Saron Gas, který byl po podepsaní smlouvy s nahrávací společnosti změněn na dnešní Seether. Komerční úspěch kapely nastartovalo až jejich třetí album Disclaimer II. v řade. Úspěch a větší ohlas jim jednak přinesla koncertní šňůra s kapelou Evanescence a písně "Broken" a "Sold me", které byly použity ve filmu "Punisher".

Kapela byla ovlivněna kapelami jako jsou Nirvana, Pearl Jam, příkladem může být píseň World Falls Away, při které si lze bez problému představit na pódiu Kurta Cobeina, alespoň pro mne. V roce 2005 následovalo další album "Karma and Effect", původně pojmenované "Catering to Cowards", opět změněno z ohledem na veřejné mínění.

Link of the ddMMyyyy {07052008}

Odkaz dne 07.05.2008

Pokud se alespoň trochu zajímáte o věci jako je Dependency Injection, Model-View-Presenter nebo SCSF doporučuji se ponořit do série článků od Jeremiho Millera. Jeho obšírné články o tom proč nepoužít CAB je velmi poučný a obsahují mnoho informací, jež pomohou pochopit jak implementovat MVC nebo MVP patterns ve vašich skvělých aplikacích.

Henselmanuv seznam IT otázek pro pohovory IV.

Dnes se podíváme trochu na Assembly. Pod pojmem Assembly si lze představit jakoukoliv knihovnu, fyzicky tedy soubor s příponou dll nebo exe soubory. Podrobnější definici můžete na najít na Wikipedii po heslem .Net Assembly.

16. Používá metoda Assembly.Load(...) statickou či dynamickou referenci?
Metoda Load() používá dynamické reference.
Rozdíl mezi statickou a dynamickou referencí je, že statické reference jsou uložené v metadatech během kompilace a zde jsou pak dostupné. Dynamické reference se zjišťují během běhu aplikace, tzv. Run-Time.
Referencí se zde myslí třeba odkaz na metodu definovanou v dané Assembly.

SCSF: Jak přidat submenu pro jednotlivé moduly

Tak se tak prokousávám tím chytrákem SmartClientem a dneska se mi podařilo vyřešit jedna z mnoha věcí a to přidání submenu při načítání modulu.
Problém spočíval v tom, ža objekt UIExtensionSites nepodporuje Get metodu, takže se nemůžete dostat k již existující položce kolekce. Podporované metody jsou jen Add a Remove. V případě menu pak nelze přidat dynamicky menu dle potřeb na příslušné místo.
Jedno řešení je použít další třídu, která pomocí svých public metod bude vracet případné existující objekty. Pomoc jsem našel na SCSF fóru. Komentář obsahuje kompletní zdroják takovéto třídy, kterým jsem vložil do nového projektu, zkompiloval a vložil do referencí jako nový projekt. Záměrně jsem tuto třídu nedával nikam do složky Infrastructure, kde sou rootové projekty, které se automaticky linkují do modulů. Nebyl jsem si jist kam bych mohl tuto třídu dát, jako jediná možná volba by mohl být projekt Infrastructure.Interface, ale ten obsahuje záměrně jen Interface objekty, čímž bych zjevně porušil pravidla nezávislosti.

Link of the ddMMyyyy {10042008}

Odkaz dne 10.04.2008

Na světě jsou lidi, kteří mají dar. Rudolf Havlík je jedním z nich. Každý nový článek na jeho blogu je jak záblesk z čistého nebe. Prostě Vás dostane. Mě alespoň jo.

SCSF - MDI workspace a problémy s ním spjaté

Při použití MDI workspace v SCSF narazíte na pár problémů, které vám udělají pár vrásek na čele. Prvním z nich je, jak správně reagovat na zavření formuláře alias MDI okna pomocí klasického křížku.
Pokud se uzavírá View programově, tak se volá metoda OnCloseView definovaná v Presentru, která zavře View a případně ho i odstraní z WorkItem kolekce. Viz příklad:

Link of the ddMMyyyy {05042008}

Odkaz dne 05.04.2008

Velmi rád čtu blog Johna Vanhara. Jméno zní dost agnlicky, ale jde o našince, který žije dlouhodobě v US. Pan Vanhara zde píše o svých zkušenostech s podnikáním v US a jde o velmi poutavé a inspirující čtení. Velmi mě zaujal jeden z jeho posledních článků. Řeč je o placení daní.

Nejvíce mě zaujal tento odstavec, dovolím si citovat: "Kdyby každý vložil stejné usilí do rozvoje svých podnikání, tak garantuji, že vydělá více než přemýšlením jak ušetřit na daních.". Parafrází je další vyřčená myšlenka z blogu Miroslava Macka, bohužel jsem nenašel originální text, ale dovolím si vyjádřit podstatu myšlenky: "Je lepší přemýšlet nad tím jak vydělat než kde ušetrit."