Recenze dvou levných PDA od Asusu a HP

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Recenze dvou levných PDA od Asusu a HP

PC Hardware 11.08.05
mini PDA

V této recenzi se podívám na dva levné zástupce PDA, tedy osobních organizérů, s operačním systémem Windows Mobile 2003 a Microsoft Pocket 2003. Jedná se o Asus MyPal A620 Bluetooth v ceně 8,800 Kč a HP iPAQ rz1710 v ceně 6,800 Kč. Obě zařízení k recenzi poskytla společnost CzechComputer.cz.

K čemu vlastně PDA?

Nutno předeslat, že nejsem příznivce PDA, o čemž asi po tomto článku uveřejněném na MobilMania.cz nikdo nepochybuje. Osobně nerozumím tomu, proč PDA používat, protože kromě mírně většího displeje nenabídne PDA oproti platformě Symbian 8.0 / SmartPhones nic navíc. Nejsem také příznivce pomalého psaní na dotykovém displeji PDA, kdežto externí Bluetooth klávesnice pro chytrý mobil mě dokáže nadchnout. A v neposlední řadě se mi nechce tahat v jedné kapse obyčejný telefon i PDA, když chytrý telefon zastane tutéž práci. Toliko k úvodu.

Na druhou stranu je nutno říci, že hlavní devizou PDA je větší displej, ten zatím do SmartPhones nedorazil (i když nová Nokia N90 má rozlišení displeje úžasných 352 × 416 px), takové čtení knížek na rozlišení 240 x 360 px jde přece jenom trochu lépe než na 178 x 208 px u současné Nokie 6630/6680/6681.

Nevýhodou PDA je naopak nižší dostupnost software, přes větší displej je prohlížení internetu na SmartPhone s Operou 8.0 lepším zážitkem než na PDA s vestavěným a značně omezeným Pocket Internet Explorerem.

Asus MyPal A630BT versus HP iPAQ rz1710

Pokud jsem Vás dosud neodradil od koupě PDA, pojďme se podívat na hlavní rozdíly obou PDA:

Asus a iPAQ PDAAsus MyPal a HP iPAQ
PoložkaAsus MyPal A620BTHP iPAQ rz1710
CPUIntel PXA255, 400MHz Samsung S3C2410, 200MHz
RAM55MB dostupné pro uživatele27MB dostupné pro uživatele
OSWindows Pocket PC 2003 Premium Windows Mobile 2003
Češtinaano, nutno doinstalovat z dodaného CD, SunnySoft Interwriter 8.5 Pro ano, nutno doinstalovat z dodaného CD, SunnySoft Interwriter 8.5 Pro
Bluetoothano (Widcomm 1.4.1)ne
Dobíjeníběžná nabíječkanabíječka zastrčená do USB kabelu
SlotCompact Flash Type II SD/SDIO
Displej10 cm, 240x320 px8.9 cm, 240x320 px
Audiointegrovaný mikrofon a repro integrovaný mikrofon a repro
Synckolébka k PC s USB kabelem jen USB kabel
SoftwarePocket Word, Excel, Outlook, IE Pocket Word, Excel, Outlook, IE
Váha141 g120 g
Cena8,830 Kč 6,800 Kč
boční pohledboční pohled

Podrobné srovnání

Asus MyPal je o 2,000 Kč dražší a obsahuje 2x více volné uživatelské paměti, 2x rychlejší procesor, Bluetooth a mírně větší displej. Rovněž je o 20 gramů těžší. Osobně si dokážu představit použití Asus MyPal PDA, nikoliv však levného HP iPAQ rz1710, absence Bluetooth je neomluvitelná, PDA bez připojení se na internet za pomoci Bluetooth telefonu s GPRS/EDGE je v podstatě bezcenné. Mohu si na něm samozřejmě psát poznámky a úkoly, ale to zvládne i levný telefon.

Bluetooth do HP iPAQ rz1710 samozřejmě můžete doplnit pomocí SDIO karty, ale potom zase tento slot nemůžete použít pro paměťovou SD kartu, se zásobou MP3, filmů a elektronických knížek, integrovaná paměť dostupná uživateli o kapacitě 27MB je směšně malá.

Asus MyPal obsahuje kvalitní Bluetooth ovladače od firmy Widcomm, včetně audio profilu. Nebyl problém se spojit na moji Nokii 6630 a zprovoznit během jedné minuty internetové spojení. Dostupná paměť pro uživatele o velikosti 55MB je rovněž dostatečná.

Kvalita displeje obou konkurentů je v podstatě srovnatelná, Asus má o centimetr větší úhlopříčku displeje, při stejném rozlišení 240 x 360 px, nicméně oba displeje jsou typicky poměrně špatně čitelné při venkovním osvětlení. V tramvaji, vlaku či čekárně doktora to ale vadit nebude.

Rychlost Samsung 200 MHz procesoru u iPAQu, který je 2x pomalejší než Intel na 400 MHz u Asusu, se ukázala v praxi jako dostatečná, a to na renderování stránek v IE či čtení knížek v Readeru.

Synchronizace obou PDA na PC je zajištěna přes Microsoft ActiveSync 3.7.1, v testu probíhala synchronizace na Microsoft Outlook 2003 zcela bezproblémově.

Závěr

Nutno říci, že po seznámení se s novou řadou levných PDA jsem svůj názor nezměnil, pokládám PDA za přeživšího dinosaoura z minulého století odsouzeného k poměrně rychlé záhubě. V dnešní době potřebuje člověk komunikovat, a PDA bez telefonu komunikovat neumí, s tím, že jako organizátor času jeho funkci více než dobře zastanou SmartPhones třeba společnosti Nokia. Nokia už nově nabízí i displeje o rozlišení 352 × 416 px, a poslední argument pro PDA, větší displej, tedy padnul.

Na druhou stranu, dokážu si představit využití obou přístrojů při omezených financích, levný Asus MyPal s Bluetooth je vhodná koupě pro lidi, co nechtějí měnit svůj současný obyčejný telefon (s Bluetooth), a přesto potřebují komfortního email klienta, Word a Excel.

A ještě levnější HP iPAQ je zase vhodný doplněk pro všechny co rádi čtou, případě sledují filmy, po doplnění o SD kartu o kapacitě 1GB, a bez požadavku na online spojení na internet, zastane tento iPAQ dobře svoji funkci.

Na druhou stranu je potřeba dobře zvážit, zda nebude lepší zainvestovat poněkud více peněz do Nokia N90, která umí vše co tato PDA, a k tomu dokonce i telefonuje, fotografuje, přehrává MP3/OGG a video, a podporuje datové přenosy GRPS/EDGE/WCDMA.


Komentáře

  1. 1 Peavy 11.08.05, 14:19:26
    FB

    Ked porovnávaš Operu pre Symbian s Internet Explorerom v PocketPc, miešaš jablka z hruškami. Opera pre S60 je platená záležitosť a preto ju treba porovnávať s platenými browsermi pre PocketPc - Netfront, ThunderHawk. Odhliadnúc od toho, že čo nevidieť bude Opera aj pre PocketPc. A ak porovnávať Nokiu N90 s nejakým PDA na Windows Mobile platforme, treba si vybrat na porovnávanie niečo rovnocennejšie a neodraďovať najlacnejšími PDA. Skús napríklad HP iPAQ 6515 alebo niečo podobné.

  2. 2 pv 11.08.05, 14:23:53
    FB

    Myslim ze ve vyctu moznosti chybi jedna skupina zarizeni - existuje cela rada pocket pc s integrovanzm gsm telefonem, takovy MDA compact je velikosti velmi blizko dnesnim "blbym" telefonum i smartphonum, a pritom je to plnohodnotne pocket pc s rychlym procesorem atd.

  3. 3 JP 11.08.05, 14:24:23
    FB

    No nevím, ale tyhle dva modely jsou už pěkně staré. V telefonu mi bohužel stále chybí WiFi a ten větší a hlavně dotykový display taky není k zahození. Proto ssebou pořád (už přes 2 roky) tahám iPAQ h5450.

  4. 4 Xabatcha 11.08.05, 15:21:55
    FB

    Jaký byl záměr objednavatele recenze? Aby se zvedl prodej PDA nebo chytrých telefonů.
    V prvním případ bych přirovnal situaci, kdy šťastný novomanžel právě zjistil, že mu manželka zahýbá.
    V druhém se myslím jedná o mistrovský kousek.

  5. 5 lukas 11.08.05, 16:09:18
    FB

    Ten Asus má rozhodně standardní viditelnou úhlopříčku 89 mm (čili stejně jako iPaq, nikoliv 10 cm). Osobně bych spíš preferoval levnější řadu Fujitsu Siemens (ale nemám teď přehled, kolik vlastně stojí).

    Osobně myslím, že PDAčko je to nejlepší věc na čtení knížek ever. Už jenom ten dotykový display. Stačí kliknout na slovíčko a už vidíš jeho český překlad.

    Zrovna si píšu skript (v Pythonu), který mi přes noc prohledá komp a resamluje nalezené filmy pro PDA. BSPlayer je skvělý na přehráváni DivXů, jen nevím, jestli by ho ten 200Mhz iPaq zvládal.

  6. 6 Milan 11.08.05, 16:10:42
    FB

    Najprv ku kvalite článku. Neviem, či to je, alebo nie je vyžiadaná recenzia, ale ak áno, tak by som s ňou bol, ako zadávateľ, veľmi nespokojný. Iba 1/3 textu sa priamo týka recenzovaných PDA. Zvyšná časť je venovaná tvojmu názoru na PDA ako také.
    Ďalej by som sa chcel vyjadriť k tomu, o čom tento článok je. Teda k otázke PDA vs smartphone. Sám som mal dlho nokiu 6600 a mal som ten mobil naozaj veľmi rád. Smartphone S60 mi, však, nevyhovoval z dvoch dôvodov (spomeniem neskôr) a tak som sa po dlhom premýšľaní rozhodol miesto 6630 kúpiť PDA. Vlastne nie tak úplne PDA, ale SE P900 - PDA s telefónom. Pre naše účely to však môžeme považovať za PDA.
    1. dôvod je, že som potreboval funkcie na organizáciu času a tie mi baculka (familiárne označenie N6600) nemohla poskytnúť. Doteraz neexistuje ani žiadny doinštalovateľný software, ktorý by to v dostatočnej miere dokázal. PDA sú primárne určené na túto úlohu, a teda majú organizačné funkcie zvládnuté na výbornú. Keď už nič tak PDA je skvelá náhrada intenzívne používaného diáru.
    2. dôvod bol ten, že som baculku využíval veľmi intezívne na mnoho účelov. Napríklad čítanie ebookov, browsovanie, dokonca som si, občas, na dlhšej ceste pozrel aj film. Tým sa dostávame k druhej výhode PDA a tou je väčšia "počítačovosť" PDA. Na smartphone si síce môžem (napríklad) prehliadať office dokument, ale je to až príliš nepohodlné a núdzové riešenie, zatial čo na PDA je to podstatne pohodlnejšie.
    Nechcem tvrdiť, že PDA alebo smartphone je lepší. Závisí to na každom, čo mu viac vyhovuje. Tým by som chcel prejsť k tomu, čo sa mi na tomto, ináč super, blogu nepáči. Je to spôsob vyjadrovania Radkových názorov. To, čo jemu vyhovuje je to jediné správne a každý, kto používa/robí niečo iné je, pri najlepšom, hlupák. Kedysi dávno tu autor napísal ako sa dajú veci chápať rôznymi spôsobmi, v závislosti na uhlu pohľadu rôznych ľudí. Myslím, že by sa tohto mal viac držať.

    Milan (na SF som BigHead)

  7. 7 lukas 11.08.05, 16:51:02
    FB

    Ehm, jestli hodláš uveřejnit můj předchozí komentář, tak jsem si patrně zpletl BetaPlayer a BSPlayer. Pochopitelně, na PocketPC funguje jen ten první.

  8. 8 Haldyr 11.08.05, 17:31:51
    FB

    i telefonuje, fotografuje, přehrává MP3/OGG a video, a podporuje datové přenosy GRPS/EDGE/WCDMA....ale neumí vybrace!!!

    Nokia neumí udělat telefon, který by uměl vše....
    No, zatím to neumí snad žádný výrobce, ale SE má docela šanci...

  9. 9 Radek Hulán 11.08.05, 17:44:21

    [6] to jak funguje Windows Pocket PC není potřeba popisovat, je to pořád stejné, tudíž to není ani v recenzi. Smysl má poukázat na různá plus a mínus těchto zařízení, to je skutečně podstatné pro případné kupující.

    Ohledně recenze, CzechComputer.cz telefony neprodává, ale já nepíšu recenze tak, abych se zalíbil objednavateli, živí mě úplně jiné věci, ale píšu je reálně, na rozdíl od všech jiných médií.. ;-)

  10. 10 Starforce 11.08.05, 18:22:22
    FB

    " ale píšu je reálně, na rozdíl od všech jiných médií.. ;-)" - například živě.cz ;-)

  11. 11 pablo 11.08.05, 21:43:12
    FB

    Nevýhodou PDA je naopak nižší dostupnost software, přes větší displej je prohlížení internetu na SmartPhone s Operou 8.0 lepším zážitkem než na PDA s vestavěným a značně omezeným Pocket Internet Explorerem.

    To je myšleno vážně? Ten "značně omezený" Explorer je na rozdíl od Opery přímo v zařízení a uživatel nemusí nic dalšího hledat / instalovat / kupovat. Ale to jen na úvod. Podstatné je, že tak jako existují různé prohlížeče pro smartphone, existují, představ si to, i různé prohlížeče pro PDA, které doplňují a rozšiřují vestavěný Explorer a/nebo běží jako zcela samostatné aplikace. A to jsou pak zážitky! Kdybys nerecenzoval takové shity, ale výkonné PDA s VGA displejem, viděl bys, že v kombinaci s ovládáním dotykovým displejem je to tak pohodlné, že se smartphon může jít zahrabat.

    Jo a tu nižší dostupnost software bych taky ještě zvážil. Už jenom proto, že PDA (ať už na Windows nebo Palm) jsou mezi námi o nějaký ten rok déle než smartphony.

    Ale je vidět, že PDA nemáš rád, stejně jako Apple, takže nemá smysl se o něco pokoušet. Jen jsem doplnil informace o browserech, v původním článku evidentně záměrně zkreslené v neprospěch PDA.

  12. 12 Radek Hulán 11.08.05, 21:53:40

    [11] ta fantastická Opera je přímo Nokií instalována na 6680/6681 ;-)

    Jinak je možné, že PDA s VGA displejem a GPRS/EDGE modulem, a WiFi by dopadlo v recenzi hodně jinak, ale o těchto top PDA, a top ceny, recenze není.. Místo takového "PDA" je už lepší si pořídi mininotebook, se slušnou klávesnicí.

  13. 13 lukas 21.08.05, 23:17:30
    FB

    Tak už vyšla Opera i pro Windows Mobile :-)

Nový komentář

Pro přidání komentáře se musíte nejdříve  registrovat Facebookem

Banan.cz