Nokia 5800 XpressMusic - minirecenze, pozitiva a negativa

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Nokia 5800 XpressMusic - minirecenze, pozitiva a negativa

Symbian 13.01.09
Nokia 5800 ExpressMusic

Testuji právě pro MobilMania.cz telefon Nokia 5800 XpressMusic aka Nokia Tube s firmware 11.0.008 z 9.12. 2008. Tube je první přístroj od Nokie s kompletně dotykovým ovládáním, tedy věcí známou dávno z Windows Mobile, SonyEricsson UIQ a nedávno i od Apple.

Displej má rozlišení 640x360 bodů při úhlopříčce 3.2", je tedy netradičně úzký, což umožnilo vznik kompaktního telefonu (v porovnání na ostatní chytré telefony).

Není to telefon přímo srovnatelný na etalon ve formě HTC Touch HD, spíše než na práci se soustředí na studenty, děti a obecně mladší klientelu, která preferuje hudbu, video a styl před prací a dokonalým napojením na Microsoft Exchange a špičkovým zpracováním kontaktů a kalendáře (nicméně i zde je Tube vcelku použitelný).

Pokud vás zajímají nějaké konkrétní věci, napište je do komentářů, pokusím se na ně v následné recenzi zaměřit.

Osobně bych si Nokia Tube nekoupil, nejsem cílová skupina, ale pro mladší bych jej viděl jako ideální nástroj, je totiž robustnější a méně náchylný na zničení displeje než Touch HD, a také o 4-5.000 Kč levnější.

Pro náročné uživatele bych samozřejmě doporučil HTC Touch HD, pokud jim nevadí cena ve výši 14.000 Kč, popřípadě Samsung Omnia.

Pozitiva:

  • příjemně kompaktní a lehké provedení (109 gramů)
  • kvalitní kontrastní displej
  • poměrně pohotové reakce
  • opravdu hlasitý reproduktor pro přehrávání hudby (na mobil)
  • otevřený operační systém (podobně jako Windows Mobile)
  • funkční multitasking a přepínání aplikací
  • integrace na "Nokia Market" přímo z telefonu
  • výměnná 8GB paměťová microSD karta
  • hardwarové "šoupátko" na straně telefonu pro odemčení displeje je mnohem snazší než odemykání pomocí tahů prstem na displeji na Windows Mobile či iPhone
  • spuštění telefonu je hodně rychlé, jako většina Nokií reaguje téměř ihned po zapnutí (pokud často zapínáte a vypínáte telefon, může to být pro vás důležitá věc)
  • čeština a české prostředí napříč celým systémem

Negativa:

  • zcela nedostatečná a téměř nekonfigurovatelná "Today" obrazovka
  • ovládání prstem není tak snadné jako na Touch HD či Apple iPhone
  • dotyková vrstva vyžaduje vyšší tlak (než na Touch HD či iPhone)
  • psaní na QWERTY klávesnici vyžaduje překlopení displeje, a není tak vidět samotná aplikace do níž se píše, nicméně docela rychle se dá psát i pomocí T9 na 0--9 klávesnici
  • složitý přístup k funkcím jako je zapnutí a vypnutí Wifi či Bluetooth (několik kliknutí oproti jednomu kliknutí na Windows Mobile)
  • nekonzistentní rozhraní - občas je nutné klikat 1x pro potvrzení, občas 2x, není přitom poznat kdy a jak
  • (zatím) naprosté minimum aplikací třetích stran
  • Nokia Mail for Exchange synchrononizuje jen Inbox a ignoruje další složky, v Kontaktech se nesynchronizuje "Zařadit jako" (takže místo "Máma" tam budete mít "Jméno Příjmení")
  • (zatím) neexistuje sync Windows Live pošty (Hotmail), kontaktů a kalendáře; běžný POP3 třeba na Seznam.cz ale funguje spolehlivě
  • zvláštní je sada asi deseti nekonzistentních aplikací pro propojení s PC (ještě horší pojetí než sync pomocí hudebního přehrávače iTunes u Apple), zde Windows Mobile snadností značně vede
  • navigace s Nokia Maps je jen za příplatek (jinde to samé zobrazení mapy zastanou Google Maps)
  • neexistují hardwarová tlačítka pro přehrávač hudby (přestože je v názvu ExpressMusic), takže pokud se přepnete do jiné aplikace, je složité hudbu zastavit, spustit, přepnout se na další skladbu...
  • skrolování v seznamech (třeba kontaktů) nefunguje přirozeně tahem prstu po celé obrazovce, musíte najet na poslední či první položku v seznamu a tam držet prst, což je zdlouhavé a pomalé
  • GPS modul je málo citlivý, tam kde HTC Touch HD vidí 6 satelitů nechytá Nokia ani jeden
  • kontakty se vyhledávají poměrně složitě, nejdříve totiž musíte spustit aplikaci Kontakty, pak kliknout na dolní lištu, zobrazí se poloviční A-N klávesnice, případně kliknout na její druhou část (lidi začínající O-Z), začít psát první písmeno; Nokia poté filtruje další možná písmena (takže se vám jejich pozice mění neustále pod rukama), ale zpočátku nevidíte vůbec samotné kontakty; funkce SmartDialing ve Windows Mobile je jednoduše mnohem efektivnější a rychlejší

Krátká sumace:

Osobně mi první vstup Nokie na trh mobilních telefonů nepřijde špatný, byť trošku uspěchaný. Zejména pokud neznáte moderní Windows Mobile zařízení od HTC s TouchFlo 3D a snadnost jejich použití a obrovskou konfigurovatelnost, budete s Nokia 5800 ExpressMusic určitě spokojeni.

Zásadní problém vidím jen v nekozistenci ovládání (což může opravit nový firmware), nedostatečné konfigurovatelnosti (toto opět může opravit nový firmware), složitému ovládání u některých funkcí (oproti Windows Mobile) a relativně nízké citlivosti dotykové vrstvy (to bude zřejmě hardwarová záležitost).

Je to od Nokie první verze dotykového telefonu, HTC je dělá řadu let a Windows Mobile jsou ve verzi 6.1, nikoliv pomyslné 1.0 jako u Nokie. Uvidíme, jak se systém bude dále vyvíjet...

Ve srovnání na Apple iPhone vynikne u Nokie zejména otevřenost operačního systému (bez závislosti na monopolním Apple Marketplace), multitasking a bezvadná podpora češtiny, což je pro hodně lidí důležité rozhodovací kritérium.

Screenshoty:

Kalendářkalendář
Nokia MapsNokia Maps
Psaní SMSPsaní SMS
Today obrazovkaToday obrazovka

Komentáře

  1. 1 Hozák Michal 13.01.09, 09:00:08
    FB

    Je to první vlaštovka, měl jsem možnost si pohrát před nějakou dobou s předprodukční verzí a mírné zklamání nešlo skrýt. Je pravda, že jsem od Nokie čekal hodně, nicméně ten podivný systém ovládání, kdy občas musíš kliknou jednou, jindy zase dvakrát, je na zabití. Jak jsi se s tím sžil? Co kompatabilita starších aplikací a použitelnost navigace (Nokia Maps jsou výborné, ale mě zajímá spíš TomTom)?
    Škoda, že Nokia zaspala, dle parametrů velmi nadějná N97 tu už měla být.. Jinak u iPhone není třeba žádný tlak, má totiž kapacitní display. Snad na stejnou technologii přejdou i ostatní, jak si člověk jednou zvykne... :-)

  2. 2 Radek Hulán 13.01.09, 09:02:09

    [1] kapacitní displej je horší technologie, výrobně mimochodem levnější a méně přesná, nedá se třeba kreslit, nefunguje rozpoznávání písma, nedá se ovládat v rukavici ani s mírně mokrou rukou. Ideální je tlakový displej jako v Touch HD, ale s maximální citlivostí. Ten je složité a drahé vyrobit, ale výsledek stojí za to :-)

    Jako kapacitní spínače se třeba dělají tlačítka v obyčejných výtazích (v lepších ne), průser zde je v tom, že v zimě musíš sundávat rukavice, aby jsi se rozjel ;)

  3. 3 Jakub Brabec 13.01.09, 09:05:20
    FB

    Osobně jsem přemýšlel že bych si za mou E90 pořídil tuhle, ale raději zůstanu u kanceláře.
    Radku, jsem rád že začínáš psát odborné články, ale mrzí mě že už nejsi takový rýpal a drzoun :-(
    Tak to by bylo OT, teď ke článku:

    Jde na Today obrazovce konečně nastavit počet zobrazujících se záznamů z kalendáře? Sice je to spíš otázka na sw do PC, ale přibyla podpora synchronizace alternativních emailových klientů jako je např. Thunderbird? Jak rychlý je prohlížeč když se odzoomuje stránka na celé pozadí? Stále se tak silně seká pokud je na stránce použit Adobe Flash? Existuje k telefonu kolébka?

  4. 4 Radek Hulán 13.01.09, 09:18:31

    [3] Nokia 5800 se nehodí pro práci, na to jsou lepší telefony (pokud chceš zůstat u Nokie, tak třeba model E71).

    Ale jsem si jistý, že třeba moje dcera by z Tube byla unešená :-)

  5. 5 Vratislav Harabiš 13.01.09, 09:40:35
    FB

    Kdyby měl operační systém WM, šlo by o něm uvažovat :-)

    OT: Když se porovnává, tak se porovnává něco "s" něčím.

  6. 6 Jakub Brabec 13.01.09, 10:22:38
    FB

    [5] Takže máš vybraný dárek k narozeninám?

  7. 7 Miroslav Jordán 13.01.09, 10:54:17
    FB

    Asi jsem divný a nekamenujte mne za to, ale asi sem skupina na kterou je tento mobil mířen, protože ani jeden z mínusu mi nevadí. Mně stačí základní kalendář, česká T9 (nebo obdoba) jednoduché uskutečnění hovoru. Žádnou synchronizaci, GPS apod. (dnes už většinou standard) nepotřebuji.Zajímaly by mne ale tři věci.
    1) Rychlost reakce mobilu v menu, načítání kontaktů, tvorba knihovny z MP3 apod.
    2) "Kvalita" fotografií a pořízených videí. Nehodlám tím fotit akty, ale abych měl po ruce něco, čím se dá pořídit alespoň fotka na které se focené osoby poznají.
    3) Webový prohlížeč. Jedná se o něco s dílny Nokie nebo o nějakou verzi Opery a práce s ním

    Díky za odpovědi.

  8. 8 Radek Hulán 13.01.09, 10:58:42

    [8] 1) práce s kontakty je nepohodlná, načtou se rychle, ale musíš kliknout do políčka vyhledávání a tam začít až psát, na Windows Mobile píšeš hned
    2) otestuji
    3) je tam Nokia Browser, poměrně schopná věc, ale 360px displej není moc ať už na šířku nebo výšku (zase porovnávám na 800x480 Touch HD)

  9. 9 Hayk Divotyan 13.01.09, 11:27:14
    FB

    [3] Hm zajímavý, zkoušel jsem s namočenou rukou a iphone ještě šel ovládat ale přes látku (rukavice nemám) vůbec nejde :o. Jak to vůbec funguje?

    Jinak souhlasím s Meeschou, k tlaku bych se nevracel - kolegovo HD mi taky moc nevyhovovalo (největší výtku bych právě teď na iphonu označil právě to jediné mačkací tlačítko)

    ps Itunes sync není tak hrozný - po pár dnech si člověk zvykne a má to celkem dost možností (lepší než poslední palm a 2 SE co jsem měl) - překvapila mě především, skvělá synchronizace s Outlookem (dokonce i mobilMe to umí)

  10. 10 Radek Hulán 13.01.09, 13:38:19

    [10] iTunes na Windows je opravdu otřesná aplikace, kvůli které klesne výkon libovlného počítače na polovinu. Navíc instalovat hudební přehrávač a Quicktime s obrovským množstvím bezpečnostních děr je ve firemním prostředí nemožné.

    Osobně jsem třeba kvůli iTunes prodal iPod až mě přestalo bavit kompilovat Rockbox a koupil si (podstatně lepší) Zune.

  11. 11 Jan Havlíček 14.01.09, 05:09:23
    FB

    [10] Displej Apple iPhone funguje vlastně na stejném principu jako touchpad třeba na notebooku, takže stačí najít nějaké odborné články týkající se touchpadu.

    Něco málo třeba zde - http://notebook.cz/clanky/technologie/2007/ovladani-dotekem-jak-funguje...

  12. 12 František Bína 14.01.09, 09:25:52
    FB

    Mohl by jsi porovnat kvalitu zvuku oproti Zune? Nokie byli nic moc, tak by mě zajímalo jestli se to zlepšilo

  13. 13 Miroslav Jordán 14.01.09, 12:19:44
    FB

    Hmm, tak jedna horší věc jak druhá. Čekal jsem že to bude alespoň trochu fotit, ale fotky na netu vypadají příšerně.
    Ovládání, jak už Radek naznačil je kostrbaté, nezvládá (snad zatím) nejrozšířenější formát videa.
    Mimochodem jak je to s TV outem. Mohl by jsi prosím Radku zkusit i ten. Jde mi hlavně o to k čemu to je a zda se přenáší i zvuk.

  14. 14 Vojtěch Mráz 15.01.09, 02:16:26
    FB

    [1] Nokia nezaspala, pouze její vedení uvažuje poměrně racionálně. Začnou prodávat 5800XM s bohatým příslušenstvím za cenu cca 10 000Kč, aby oslovila a rychle se rozšířila mezi co nejvíce uživatelů (ano, především těch mladších). N97 pak začnou prodávat až bude pro novou platformu dostatečné zázemí. Kdyby Nokia přišla nejprve s N97 a až poté s 5800XM nesklidila by takový úspěch ;-)

  15. 15 Hozák Michal 19.01.09, 04:23:51
    FB

    [16] Však ta posloupnost je naprosto v pořádku, jen kdyby to vše bylo o půl roku dříve... V tom zaspali dobu a až úspěch iPhone je probudil.

Nový komentář

Pro přidání komentáře se musíte nejdříve  registrovat Facebookem

Banan.cz