Co takhle video-recenze?

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Co takhle video-recenze?

Ze života 10.09.08

Vyloženě s notebooky u nás dělá videa snad jen Živě.cz (konkrétně Tomáš Holčík). Jejich recenze se mi líbí, ale není to úplně to, co by bylo v mých silách a navíc u videa jsem radši, když je co nejkratší při zachování informační hodnoty, což vyžaduje nějakou tu přípravu, a ve výsledku pak platí nepřímá úměra mezi délkou videa a délkou přípravy. Něco takového tedy zatím vidím pro mě jako nereálné.

Jenže video dokáže některé vlastnosti notebooku ukázat mnohem lépe než několik odstavců textu. Mluvím třeba o pozorovacích úhlech a hlavně mechanickém provedení (resp. tuhosti šasi). Po dohodě s vedením jsem se proto odhodlal ke klasickým recenzím dělat kratičké „video-přídavky“, kde budou některé vlastnosti notebooku názorně předvedeny.

Prvním notebookem, kde jsem se s recenzí mírně vyřádil, bude Sony VAIO Z11XN. Protože jde o zajímavý notebook, tak to byl ten nejlepší kandidát pro zkoušení natáčení videa. Techniku zatím teprve dávám dohromady (i když pro jiné účely), a tak je to první video natočeno pouze fotoaparátem (nějaký kompakt Canon s nahráváním 640x480@30fps) na stativu za nasvícení jedním 500W reflektorem. Další videa už naštěstí budou natáčena vhodnějším nástrojem. Ostatně myslím si, že prostoru pro zlepšení bude dost nejen po technické stránce. Časem se uvidí, do jaké míry to má, nebo nemá smysl.

konecne s kamerou

provizorní pracoviště s novou kamerou

EDIT: David z cdr.cz mi napsal, že mají také videa v recenzích. Takže tímto se celému magazínu omlouvám za tuto malou nepřesnost - videa nemá jen Živě :-)


Komentáře

  1. 1 Pezda Michael 10.09.08, 16:24:48
    FB

    No, upřímně, je sice hezké, že se Živě snaží sem vnést nový vítr v podobě videorecenzí, nicméně vetšína komentářů k nim je naprostá tragédie a mnohdy aby raději pan redaktor mlčel než něco komentoval (to je za každým slovem eeeee, hmmm, sem tam a a a, atd.). Takže už se těším na tvé první videodítě :), hlavu vzhůru a směle do toho, konkurence mnohdy zvyšuje kvalitu ;)

  2. 2 Martin Lefler 10.09.08, 16:29:56
    FB

    Určitě kvalitně udělaná videorecenze má v oblasti provedení a vzhledu mnohem větší informativní hodnotu než normální recenze, ale jak napsal už majkicz je třeba, aby byla kvalitně komentovaná.
    Celkem se mi líbí videorecenze od J. Hrmy na SmartManii jako třeba http://smartmania.mobilmania.cz/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=1047...

  3. 3 Diagon Swarm 10.09.08, 17:29:04
    FB

    No, já bych teda na vašem místě neměl moc vysoké očekávání. Ono to bohužel nejde, že by si člověk k tomu poprvé sedl a rozhodl se, že udělá kvalitní videorecenzi. V tuto chvíli jsem si to jednou zkusil s tím Sony na naprosto tragickém vybavení (digi foťák). Druhý notebook (ten na té druhé fotce) jsem zas třeba na jednom kratičkém videu prohmátl a provrzal a na druhém zkusil ty úhly displeje. Nějaké "lepší" video hodlám zatím dělat jen u něčeho, co je zajímavé (ten ASUS na fotce třeba nebyl vůbec ničím).

  4. 4 Diagon Swarm 10.09.08, 22:22:03
    FB

    [1] On pan Holčík to podle mě prostě vybalí z krabice a rovnou začne natáčet. Možná si jen napíše na papírek 5 pojmů, které chce zmínit, ale víc přípravy bych nečekal. Teď to tam u nich začne třeba zas dělat i Dušan. Koukal jsem, že se asi vybodl na svůj "extra-blogísek" a už má rovnou i článek na živě.

  5. 5 Michal Šnajdr 10.09.08, 22:56:20
    FB

    Ve videu byl nepříjemný vysoký šum v pozadí (předpokládám, že se zlepší s technikou) a trochu monotóní, jakoby "nezúčastněný" komentář. Ale jinak na první kousek povedené.

  6. 6 Diagon Swarm 10.09.08, 23:05:37
    FB

    [5] Šum v pozadí už s novou technikou neni. Je zajímavý, že foťáky dělají do zvukové nahrávky takový bordel (to je záležitost snad úplně všech). No a na hlase ještě zapracuju. Stejně tak ještě musim vychytat kompresi toho videa - řekl bych, že to nějak zmršilo zvuk (vyšší frekvence).

  7. 7 Tomas Bryja 15.09.08, 04:53:10
    FB

    Skvele prvni video, jen pro priste prosim malinko pomaleji a zretelneji:) kdyz v takove rychlosti padnou tri technicke terminy hned po sobe, tak si clovek pripada jakoby se octl ve spanelske vesnici a nez se mu v hlave zpetne prehraje co jsi vlastne rekl a myslel, tak nestaci zachytit zacatek dalsiho sdeleni. Takze IMO pekne video s dobrym komentarem, jen nepatrne ubrat na rychlosti vykladu :)

Nový komentář

Pro přidání komentáře se musíte nejdříve  registrovat Facebookem

Banan.cz