AJAXové hodnocení komentářů

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

AJAXové hodnocení komentářů

Implementoval jsem na tomto webu hodnocení komentářů čtenáři. A aby to bylo moderní a rychlé, je to uděláno samozřejmě pomocí AJAXu (základem je tento script). Na příklad se můžete podívat v tomto článku. Skript i s navazujícím PHP kódem bude volně dostupný v příští verzi BLOG:CMS.

Jaká jsou tedy kritéria pro nové komentáře?

  • nový komentář administrátora získá automaticky 10 kladných hlasů
  • nový komentář registrovaného člena (zhruba 60 lidí) získá automaticky 5 kladných hlasů (pokud se chcete stát registrovaným členem, musíte mít minimálně 10 pozitivně hodnocených komentářů a poslat email s žádostí o registraci, dále je to na zvážení administrátora, na registraci není právní nárok)
  • komentáře člověka, jehož kombinace jméno + IP adresa dosud neobdržela minimálně dvakrát v komentářové historii jeden pozitivní bod, získává 1 záporný hlas
  • ostatní komentáře získávají 2 kladné hlasy (tedy komentujících, kteří už mají alespoň 2 pozitivně hodnocené komentáře, postačí +1 bod)

Jak můžete hodnotit?

Každý čtenář má právě jen jeden hlas (rozpoznává se IP adresa), hodnotit samozřejmě nemůžete své vlastní komentáře. Ikona koše přidává -1 bodů, smajlík přidává +1 bodů, ikona „neutrál“ nedělá nic (ale můžete si přesto kliknout). Pokud komentář dosáhne -10 bodů, přestane se pro čtenáře zobrazovat jeho obsah (administátoři jej samozřejmě stále vidí). Komentáře s hodnocením -9 až 0 bodů jsou zobrazeny šedou barvou, mezi 1-9 body žlutou, a nad 10 bodů oranžovu barvou.

Komentáře administrátorů mají mimochodem vždy plný počet bodů (nachová barva), nemá tedy smysl je hodnotit.

Jaké jsou další podmínky hodnocení?

Administátoři webu mají kromě hodnocení možnost daný komentář i "zabanovat", což znamená udělení -10 bodů a blokaci IP adresy pro jakékoliv další komentáře. Stačí tady napsat jeden exkrement, a skončili jste. Administrátoři mohou rovněž negativně hodnocené komentáře dle svého uvážení resetovat.

Váš komentář rovněž musí projít SPAM filtrem, pokud obsahuje jistá zakázaná slova, je automaticky mazán (a po 5 takovýchto SPAM pokusech je vaše IP adresa automaticky zablokována systémem).

Systém rovněž nepovoluje zadat druhý komentář dříve než za 180 sekund na jednu IP adresu, což je ale spíše ochrana proti SPAMovacím robotům.

Pokud jedna IP adresa bude mít 3x více záporných hodnocení různých komentářů než kladných hodnocení, její další záporné hlasy nebudou zaznamenávány.

Závěrem

Metodika hodnocení komentářů čtenáři je moderní, nicméně spoléhá se na inteligenci čtenářů při zprůměrování (Web 2.0) jejich názoru. V zahraničí to funguje docela dobře, uvidíme, jak se tomu bude dařit v ČR…

Moderování je samozřejmě zcela nejlepší možnost pro diskuse, nicméně to šlo dělat s 2.000 lidmi / denně, s 10.000 lidmi / denně je to nemožné.


Komentáře

  1. 1 Radek Hulán 22.01.07, 11:14:51

    Diskuse k tomuto článku (upozorňující na možná zlepšení) byla smazána, vše navržené bylo implementováno. Děkuji za pomoc při doladění!

  2. 2 carnero 22.01.07, 13:22:40
    FB

    Aktuálně obravuješ komentáře podle toho, zda mají kladný či záporný výsledek hlasování. Nemyslíš, že toto barvení po prvním hlasu bude mít tak trochu snahu o "předurčení"? Například někdo napíše komentář, druhý klikne na "super" a komentář je tedy od teď žlutý. Lidi si zvyknou, že žluté jsou kladné, šedé záporné. A mám obavy, že naprostá většina lidí bude podle toho přistupovat ke komentáři - tedy s jistým předsudkem, čímž předem odsoudí i dobrý komentář. Nebylo by lepší zbarvit komentář například při +3/-3 bodech? A mezi těmito mezemi jej nechat neutrální - třeba bílý.

  3. 3 Radek Hulán 22.01.07, 13:30:27

    [2] chápu, o co ti jde, ale nový komentář je ... šedý. Má defaultně -1 bodů, takže musí probublat nahoru, někdo jej musí přečíst a označit za dobrý. Jak sleduji to, jak se kliká, zdá se mi zatím tato metoda dobrá. Uvidíme, co přinese čas, třeba i bílé pozadí pro -2 .. +2. :-)

    Podívej se sem, hromada komentářů je žlutých, a přesto začínaly na šedé...

  4. 4 vlk 22.01.07, 13:52:20
    FB

    AJAX .. AJAX !!!.. vymyslime moderni nazev pro davno zname a stare postupy .. a jeste se tim chlubime .. proste kus kodu v JavaScriptu, XML a nejake to PHP ... co je na tom moderniho ? .. ale ano, funguje to, jen nechapu tu nutnost davat novy kabat osvedcenym vecem jen proto abych byl vice 'IN'.

  5. 5 Radek Hulán 22.01.07, 14:06:12

    [6] tys to nedomyslel ;)
    1) nikdo na mínusy nijak extrémně nekliká
    2) i kdyby klikal, pošle tím do koše komentář jiného člověka, nikoliv admina
    3) i kdyby poslal, i největšího pitomce to po chvíli přestane bavit
    4) i kdyby nepřestalo, dá se napsat omezení na (třeba) maximálně 10 negativních kliknutí po sobě

  6. 6 bukaJ 22.01.07, 14:29:51
    FB

    Radku, nastává tu zvláštní situace, kdy se objevují komentáře na negativně hodnocené (tedy skryté) příspěvky. Někdy bych si rád přečetl, na co někdo odpovídá, mohl by tu být nějaká možnost, jak vynutit zobrazení negativně ohodnocených komentářů. Např. zajímavě to měl třeba udělané Pixy na svém Pixlophone. Nesmlysly opticky splývaly s pozadím.

  7. 7 honny 22.01.07, 14:50:03
    FB

    Administátoři webu mají kromě hodnocení možnost daný komentář i "zabanovat", což znamená udělení -10 bodů a blokaci IP adresy pro jakékoliv další komentáře.

    Což může být docela špatný v případě větších wifisítí s jedním IPčkem... Ale chápu, že jinak to půjde ošetřit těžko...

  8. 8 Radek Hulán 22.01.07, 14:56:16

    [8] komentáře zabanované (ty co mají -10 hlasů) nejsou a rozhodně nebudou dostupné pro veřejnost. Administrátor je stále vidí, a pokud se bude jednat o něco hodnotného, může je "odbanovat", dát jim 0 hlasů...

    Jinak ale naprosto chápu tvoji zvědavost :-)

  9. 9 pavel 22.01.07, 15:03:19
    FB

    ehm, asi je hloupé ptát se jaký je rozdíl mezi volbou neutrál a tím že človék pro daný příspěvek prostě nebude hlasovat?

  10. 10 Radek Hulán 22.01.07, 15:06:25

    [12] žádný :-) Je to zde jen kvůli psychologii, někteří lidé chtějí za každou cenu klikat, a když neměli možnost kliknout na "docela ok" a "super" na ně bylo moc, tak dávali koš, teď klikají na neutrál..

  11. 11 MikeMin 22.01.07, 15:51:57
    FB

    Prispejem časťou svojho komentáru k hodnoteniu komentárov, ktorý som omylom napísal do inej diskusie :) ... aj s opravou, lebo som sa v jednej vete sekol.

    Záporné hodnotenia by mali dostávať príspevky, čo nesúvisia s témou, nedodržujú určité morálne hranice, alebo nemajú obsah (nejaké odvrknutie jednou vetou bez názoru). Prečo mám ale pocit, že návštevníci dávajú záporné body normálnemu príspevku (názoru), len preto, že s ním nesúhlasia??? Potom tu čítam reakcie vytrhnuté z kontextu na niečo, čo sa už nezobrazuje. Nedá sa urobiť niečo, aby sa komentáre, na ktoré bolo x reakcií, neprestávali zobrazovať? Tento systém stavia na inteligencii ľudí, takže si myslím, že na splašky reakcie nebudú.

  12. 12 felipe 22.01.07, 16:42:16
    FB

    BLOG:CMS většinou chválím a občas nějakou zmínku vpašuji i do tisku. Tady to navštěvuji o něco méně, protože Radek nedodržuje svůj slib, že přestane mluvit do politiky.

    Ale tentokrát mi to nedá: robustnost systému novou funkcí jistě vzroste, ale čitelnost a přehlednost se stále zhoršuje. Trávím u počítače 15 hodin denně (někdy i víc) a přiznávám se, že na Well.Done přestávám vidět. Když si jej zvětším v prohlížeči, mají mě nyní oslepit duhové komentáře a arcibiskupský purpur adminova názoru? :-)

    Chápu reklamu, chápu peníze, chápu vše. Přesto si myslím - počítačový laik - že základem by měl být dobře čitelný text, pak reklama, pak eventuálně komentáře, a pokud mají být odlišeny, tak méně násilnou formou. Přeji pěkné odpoledne.

  13. 13 Petr 22.01.07, 16:47:36
    FB

    [11] Jenže reakce na zabanovaný komentář je pak vytržena z kontextu a podle mne vytváří chaos v diskuzi. Zcela zjevný je tento jev ve Vašem dalším článku o sobcích a lakomcích.

  14. 14 Philip Seyfi 22.01.07, 17:42:02
    FB

    [16] Udělal bych to tak že při kliknutí na link v "reakce na [link]" by se ten schovaný kometář zobrazil, jinak by se však vůbec nezobrazoval jak je tomu teď

  15. 15 Radek Hulán 22.01.07, 17:45:16

    [17] diskutujete o něčem, co se nezmění, komentář s -10 body se prostě veřejnosti nezobrazí. Tečka.

  16. 16 MzK 22.01.07, 18:01:31
    FB

    [15] Taky se mi barvy nelíbí. Odlišil bych to jinak, třeba počtem hvězdiček vlede IP adresy. případně ještě jinak. Čitelné to je dost, s tím nemám problém, působí to jako barevný cirkus pro děti.

  17. 17 SUK 22.01.07, 20:52:58
    FB

    Zavedl bych tu nějaký button který by zobrazil i skryté komentáře, jak už říkal [8]. Vím že jsi odpověděl že to nikdo nemůže vidět, ale proč to nikdo ne. Trošku si říkám že jako admin můžeš udělit mínusové body jak budeš sám chtít, a jakmile někdo napíše něco co se ti nebude líbit tak místo neuznání komentáře dostane mínusové body. A bude to. Stará známá "cenzura" na kterou si všichni stěžovali ( já ne, je to tvůj web a můžeš si s ním dělat co chceš, který komentář uznáš a který ne opravdu není moje věc :) )

  18. 18 Radek Hulán 22.01.07, 21:11:14

    [21] soukromý web nemůže praktikovat cenzuru, neexistuje žádný veřejný zájem na tom, abych já nemohl nakládat s mým osobním majetkem, jak uznám za vhodné.

    Takže ano, pokud někdo bude bezdůvodně napadat či poškozovat jiné komentující, či autora webu, a bude toto dělat například v článku o Microsoftu, nikoliv nazvaném "O autorovi webu", bude jeho komentář (ex-post) zrušen. Nebudu přece na moje náklady zveřejňovat zvratky proti někomu jinému či proti mé osobe, od závistivých pičmulínků. Zatím to vypadá ale velice dobře, drtivá většina komentujících umí diskutovat, a ne někoho osobně pomlouvat :-)

    I pravidla, která jsou zde zveřejněná, nakonec říkají "Administrátoři webu mají kromě hodnocení možnost daný komentář i "zabanovat". Nicméně, procházet stovky komentářů denně je opravdu nereálné..

  19. 19 Bobesh 22.01.07, 21:20:27
    FB

    Mohu se zeptat, jaké kritérium je použito, aby byl komentář "vyhodnocen jako spam"? Vyplnil jsem captcha, napsal normální příspěvek ke článku 100:97 a nepustilo mě to... Můžu se zeptat, kde je problém?

  20. 20 Melda 22.01.07, 21:25:02
    FB

    Při používání AJAXu bych doporučil, sdělit ihned po začátku akce, že tato akce byla započata. Uživatele může zmást, že se chvíli nic neděje, klikne několikrát na dané tlačítko a po vykonání akce se nestačí divit, kolikrát je mu oznamováno, že již na tlačítko kliknul...

    PS: proč máte u obrázku kontroli proti spamu stav "already activated" ?? Nelze pak u prohlížečů se špatnou správou cachovaných obrázků nebo špatně nastavené proxyny načíst nový kód...

  21. 21 Radek Hulán 22.01.07, 21:26:32

    [23] opraveno.. Je tam filtr na určitá slova, IP adresy, a mraky dalších věcí, a omylem jsem tam zadal do filtru i jedno vulgární slovo, které je částí jednoho slova nevulgárního :-)

  22. 22 felipe 22.01.07, 22:02:31
    FB

    Věc je tedy, jak vidíme, jasná. Cílem je přinutit uživatele, aby klikali na Well.Done, jak si stojí jejich komentáře. :-) Jelikož o purpuru nepadlo slovo, zdá se jedinou metodou, jak se zbavit odporně barevných poznámek hostitele, trpělivě klikat na "koš" na každý jeho názor. :o)

  23. 23 Bobesh 22.01.07, 22:09:00
    FB

    [26] Je pravda, že ta barva mě vyloženě irituje. Radku, prosím, nešlo by to trošku změnit? :-) Určitě existují i jiné výrazné barvy... Myslím, že "pozitivně hodnocené" komentáře by měly spíš vybízet k přečtení. Neuraž se, ale ty "purpurové" mě spíš vybízí k tomu, abych je rychle odscrolloval někam pryč a nemusel na tu barvu koukat :-)

  24. 24 Petr 22.01.07, 22:41:25
    FB

    [18] Ale svůj názor napsat, že se mi toto přerušování diskuzního vlákna nelíbí napsat můžu, ne?
    Budu sledovat, jak se Vám dlouho tento podivný systém vydrží. Míním však, že je to ku škodě tohoto webu.

    Je to můj názor a klidně jej můžete "vybanovat" ;-)

  25. 25 mailmarek 22.01.07, 23:06:29
    FB

    Radku jen tu vidim malou estetickou chybku.

    Jedná se o barvy komentů. Koukam koš je takovej šedivej, tak sou i posty šedivý, ale neutrál ikonka je oranžová (ale posty jsou žlutý), super ikonka je žlutá (ale posty červený).

    Trochu mě to zprvu mátlo a myslel jsem si, že žlutej je ten supr (ale přitom tj obyčejnej komentář)

  26. 26 Radek Hulán 22.01.07, 23:10:45

    [28] za názor k článku nikdo nedostane ban, ban je pouze za off-topic pomluvy..

  27. 27 dENISM 23.01.07, 01:40:23
    FB

    rADO, není někde možnost dostat se k mým zamítnutým komentářům? Teď když se to může...víš, že bych je pěkně napral, tam kam patří:))

    Růžových komentářů je tu jak máku, jejich psaní zabere určitě více času, než moderování diskuse.
    Proto se mi ten nový systém komentování jeví spíše jako tvoje nová hračka. Sledovat, jak si plebs (držený doteď na uzdě) poradí s komentářovou svobodou, může být zajímavé:)

  28. 28 Marek 23.01.07, 12:39:11
    FB

    Doporučuju přehodnotit stávající řešení, kdy se karma ke komentářům donačítá až po jejich zobrazení - neskutečně se tak zpomaluje načtení stránky (98x volaný konstruktor AJAX objektu, dotaz, zpracování, .. děsivé - viz třeba diskuse pod článkem o dobrovolnosti příspěvků). Navrhuji načíst vše "klasicky" a AJAXem řešit až případné zásahy do karmy čtenářem.
    BTW Jsem jediný, kdo má problém se zdejší captchou?

  29. 29 Radek Hulán 23.01.07, 12:44:47

    [32] hloupost, karma se generuje v PHP, hlasovací tlačítka JavaScriptem, a tak to zůstane, protože zase jen lidé s podporou JavaScriptu mohou hlasovat. Anebo si pořiď lepší prohlížeš než je Firefox, taková Opera či MSIE7 mají řádově rychlejší JavaScript. Firefox se zapotí i při 30 komentářích..

  30. 30 Gringo 23.01.07, 16:46:25
    FB

    Takže můžou existovat komentáře s karmou zilion (proti čemuž nic nemám), ale komentáře s karmou pod -10 exitují bez šance na oživení, i když třeba jsou kvalitní (záleží na úhlu pohledu, samozřejmě to neplatí o všech komentářích), jenom prostě byly minusové body rychlejší než ty plusové. Kdyby existovala možnost "zobrazit vše včetně koše" bylo by to asi lepší.

  31. 31 Gringo 23.01.07, 16:57:22
    FB

    [33] Tady jde spíš než o rychlost JavaScriptu o rychlostí připojení. Při sto komentářích se i moje megová linka krapet zapotí (v IE).

  32. 32 dENISM 23.01.07, 20:58:08
    FB

    ...Metodika hodnocení komentářů čtenáři je moderní, nicméně spoléhá se na inteligenci čtenářů při zprůměrování... Podle mého soudu je bohužel výsledná zprůměrovaná hodnota dost nízká. Možná se to časem spraví, ale to, co se tady v komentářích momentálně děje je pěkný humus. Názorným příkladem je diskuse k článku o uhořelém procesoru. Hejno natvrdlých postižených hus uklove hlasováním komentář, který je potrefil:)

  33. 33 Trupik 24.01.07, 09:09:08
    FB

    Myslím, že současný systém má tu nevýhodu, že čtenář klikne na "koš" nejen v tom případě, že komentář je off-topic (nebo jenom nějaké plácnutí), ale taky často když s komentářem prostě nesouhlasí.

  34. 34 Jirk4 03.02.07, 11:26:40
    FB

    Co takhle pridat fci, ktery by umoznila zobrazeni komentaru podle bodu? :)

Nový komentář

Pro přidání komentáře se musíte nejdříve  registrovat Facebookem

Banan.cz