Xabatcha blog - Live and let live

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Henselmanuv seznam IT otázek pro pohovory III.

Po nějaké době se vracím k seriálu o tématům, které by měl znát, alespoň všeobecně, každý Net programátor pro úspešný průběh pohovoru. Tady je dnešní dávka.

11. Popište rozdíl mezi výrazy Class a Interface
Interface definuje seznam dostupných metod a proměnných, které budou dostupné pro všechny zděděné implementace. Mimo tuto definici neobsahuje žádný jiný kód.
Class neboli třída, obsahuje implementaci tříd a proměnných definovaných na základě zděděného Interface nebo vlastní implementace. Třída tedy obsahuje vlastní kód, který provádí vlastní provedení instrukcí.

SCSF dokumentace

Tak se postupně snažím pochopit smysl všech těch pro mě nových výrazů v programování, např. MVP, MVC, Dependency injection, Smart parts a mnoho dalších. Musím říci, že to není vůbec jednoduché a pokud to člověk nepotřebuje během své normální pracovní doby, tak se do toho člověk dostává dost těžko, alespoň takhle po večerech.
Tento příspěvek píší ze záměrem pomocí případným zájemcům o SCSF implementaci usnadnit pátrání po případné dokumentaci, příkladům či průvodcům.

Grunge is not dead - skupina Godsmack

Godsmack

Založení kapely v podstatě inicializoval bubeník Sully Erna, kterého asi přestalo bavit po dvaceti letech bouchat jen do bicích :-) Proto oslovil Robbie Merrilla, aby mu psal texty a připojil se k vzniknuvší kapele. Kapelu doplnil kytarista Lee Richards a bubeník Tommy Stewart. V roce 1995 tak vznikla v Bostonu kapela, která zprvu hrála muziku ve stylu Alice In Chains, ale rychle přehodila výhybku a začala prosazovat svůj osobitý styl. V počátcích hráli dost po lokálních klubech, ale raketový obrat nastal, když Bostonské rádio WAAF (FM) začalo hrát jejich hit "Keep Away". Nebylo cesty zpět. jejich album se začalo prodávat po tisících. V létě 1998 podepsali smlouvu s nahrávací společností The Universal Motown/Universal Republic Group a vydali svoje debutové album Godsmack.

Kapela se pak několikrát účastnila turné "Ozzfest", taktéž hráli na Woodstocku99 a účastnili se evropského turné s kapelou Limp Bizkit.

Zatím posledním počinem kapely bylo vydání Greatest hits alba obsahující dvd záznam akustického představení z Las Vegas, cover písně "Good times bad times" od Led Zeppelinu a samozřejmě nejúspěšnější písní kapely.

 

Link of the ddMMyyyy {04022008}

Odkaz dne 04.02.2008

Ten kdo má, měl možnost potýkat se s klonováním objektů v Net aplikacích jistě řešil jak správně a jak hluboko :-) se má klonovat. Mým problémem je, že chci do svých Base objektů implementovat metodu, která vrátí Deep copy objektu v nové instanci. Tedy, že v paměti vzniknou dva různé avšak identické objekty.
Pod tlakem událostí jsem to řešil né příliš efektivní cestou o to tím, že jsem metodu implementoval až na úrovni zděděných objektů, přičemž jsem ovšem porušil pravidlo viditelnosti Base objektů a zpřístupnil jsem některé privátní proměnné jako protected tak aby šli nastavit. Spokojený s tím moc nejsem, takže se mi snad podaří prosadit změnu ve smyslu implementace na úrovni Base objektů a navrácení viditelnosti změněných vlastností.
Na toto téma jsem trochu googloval a našel jsem velmi vydařený článek, který obsahuje i praktické příklady.

[Update]

Tak jsem si vyzkoušel jak to funguje a nakonec jsem použil verzi s metodou MemberwiseClone(). Tady se můžete podívat na zdrojáky: [attachment=164:CLone.zip]

Prázdný Exception.StackTrace

Při použití vnitrofiremní knihovny pro logování v Net aplikacích jsem se dostal do problému, kdy se zpráva logovala do databáse. V tomto případě SQL Server 2000. Při hledání řešení jsem narazil na několik chyb. Zde musím říci, že je mimo mou moc něco změnit v této knihovně. Což mě nečiní moc šťastným, spíše naopak.
Chybou bylo, že pokud byla nějaká vstupní hodnota rovna null, v mém případě StackTrace z Exception objektu, tak to padalo jemně na pusu. Důvodem je, že SQL Server neakceptuje null hodnotu tak jak ji interpretuje Dot.Net. Musí se provést test hodnoty na null hodnotu a pokud je object roven null, musí se přiřadit jiná null hodnota, které SQL Server rozumí. V tomto případě System.DBNull.Value.

Link of the ddMMyyyy {04012008}

Odkaz dne 04.01.2008

Na Codesqueeze jsem narazil na skvělý článek, akorát nevím jestli je k smíchu nebo pláči.

Osobně jsem nemohl udržet smích v rozumných mezích. :-)

SCSF - trable se spouštěním

Pro ty kdo ještě neví co je to SCSF alias Smart Client Software Factory nechť následují bílého králíka.
Začal jsem se seznamovat s tímto programovacím modelem a narazil jsem na pár záludných chyb.
První byl problém po instalaci při vytváření nového SCSF projektu ve VS2005, kdy celý proces spadl a zahlásil chybu, že nemůže vytvořit nové solution a v error message byl odkaz na nějaké chybějící VB soubory. Dle informaci na stránkách projektu jde o dnes již vyřešený bug a to buď nutnou doinstalací Visual Basicu nebo s modifikací instalačního balíčku případně nainstalované verze.

How good are you?

Firma jež zaměstnává guru of CSLA, Rockforda Lhotku, hledá nové zaměstnance. Hádám, že nic pro našince, jelikož všechny její pobočky jsou v USA, ale určitě je zajímavý jejich vstupní test, který je online dostupný na internetu. Kriterium pro možnost přijetí je dosažení 70 bodů ze 100.
Obsahem testu jsou v podstatě elementární otázky týkajicí se Net frameworku. Nic o CSLA, jen základy. Teoreticky, ten kdo pilně studoval celý Henselmanuv seznam otázek by neměl mít větší problémy dosáhnout velmi vysokého hodnocení.
Určitě je zajímavé zjistit, jak na tom jsme....osobně jsem dosáhl 50 bodů a test jsem vyplnil behěm 10 minut bez toho abych se vracel zpět.

Tak co, jak dobří jste?

Grunge is not dead - skupina Smile Empty Soul

Smile Empty Soul

Kapela ze slunné Californie z města Santa Clarita. Založena v roce 1999 v složení Sean Danielsen (vocal, kytara), Ryan Martin (basa), Derek Gledhil (bicí). Derek Gledhil opustil kapelu v roce 2004 a místo něj hrál na bicí Dominic Weir, který zůstal v kapele približně rok. Po něm si za bicí sedl Jake Kilmer (původně The Flipper Babies), který do nich buší do teď.

FAQs pro Asp.Net a Winform.Net

Nedalo mi abych neupozornil na velmi přehledný web s FAQs :
- pro ASP.Net
- pro Winforms

Určitě stojí za prozkoumání a pár hodin to jistě zabere wink.gif