MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Červenka - Jo Nesbø potřetí

Mám rád... 16.03.2014

Zhruba před rokem nám KnihaZlín.cz naservírovala Šváby, tento rok na jaře přilétá Červenka. Třetí díl Harry Hole série vyšel v češtině už v roce 2005 v nakladatelství MOBA, ale pokud chcete mít vše v jedné kolekci od Knihy Zlín, neváhejte.

Kromě klasické (papírové) knihy bude od 20. března k dispozici i audiokniha a e-kniha.

Červenka je román odehrávající se v několika časových rovinách.

Začíná příjezdem amerického prezidenta do Norska. Harry Hole je jeden z lidí, kteří zajišťují jeho ochranu, ale bohužel v rámci akce postřelí jednoho pracovníka CIA. A aby tato událost byla zahlazena, udělají z něj hrdinu - je povýšen na místo komisaře norské tajné služby.

Poté se dostáváme o 50 let zpět, do období 2. světové války, kdy se řada norských dobrovolníků přidala k Němcům a byli převeleni na východní frontu v Rusku. Jeden z těchto vojáků, nyní stařec umírající na rakovinu, se rozhodne po 50 letech dotáhnout svůj boj do konce.

Zde se zpět dostává ke slovu Harry Hole, který se věnuje případu pašování speciální atentátnické pušky Märklin do Norska. A postupně objeví souvislosti, které obě historické roviny propojují.

Detektivka mě bavila, prolínání historických rovin je poutavé, Harry se zde seznámí se svou životní láskou Rachel, a poznáme i jeho úhlavního nepřítele, Toma Waalera.

Přečetl jsem ji na jeden zátah :-)


E-kniha: Kosmas.cz nebo PalmKnihy.cz se prodává za cenu 183 Kč

Willsoor - reklama na Le Prémiové košile

Mám rád... 10.03.2014

Eva Klusová mě požádala, ať jí napíšu reklamu na Willsoor košile.

Jsou z kvalitní 100% bavlny. Prémiově ušité v EU. Stojí rozumné peníze (kolem 1000 Kč za košili). A když se vám nelíbí, do 14 dnů je vrátíte.

Nevracel jsem je... :-)

Zpomalte, protože jiní lidé dělají chyby

Auta 15.01.2014

Osobně jsem zastánce přiměřeně rychlé jízdy, bezpečné ale svižné, což samozřejmě neznamená neustále tupě dodržovat ono jedno jediné úředníkem stanovené číslo (třeba 90km/h v různých podmínkách). Ale prostě používat vlastní mozek.

Nicméně, obecný apel "zpomalte, protože jiní lidé dělají chyby" je platný i v oné rovině "jedu rozumně rychle" a je potřeba s tím počítat.

Skvělá reklama.

Rezervujete si hotel? Zkuste HotelsTip.com. Více než 160 tisíc hotelů online

Webdesign, CMS 08.01.2014

Pro našeho klienta jsme spustili v minulém roce rozsáhlý informační a rezervační systém více než 160 tisíc hotelů online. HotelsTip.com.

Velice snadno a rychle si můžete vyhledat to nejlépe vyhovující ubytování pro vás, s online dostupností, podrobnými informacemi o službách hotelu, fotkách, k dispozici jsou TripAdvisor recenze, plus vše s garantovanou nejnižší cenou.

V pozadí je používáno Expedia API pro poskytování těchto služeb.

Pokud si plánujete vaši další dovolenou či služební cestu, rozhodně zařaďte HotelsTip.com do vašeho seznamu, kde hotel hledat.

HotelsTip.com

Zapomeňte na iOS i Android. Pořiďte si 8" tablet s Windows

ThinkPad 06.01.2014

Miix 2 8" je novinka od Lenovo, která si zaslouží označení nejlepší tablet v ceně kolem 10 tisíc Kč (koupě třeba Alza.cz nebo CZC.cz). 8" je dle mého pro tablet ideální velikost, je akorát velký do ruky, dobře přenosný a lehký (váha 350 gramů).

Nový čtyřjádrový Intel Atom Z3xxx procesor se přitom stará o luxusní výkon, vše je opravdu rychlé a plynulé.

8" IPS displej je jasný, kontrastní, s širokými pozorovacími úhly. Dotyková vrstva je velmi citlivá. Máte k dispozici microSD, microSIM (3G modem), microUSB a sluchátkové konektory. Plus standardní Bluetooth a Wifi.

V tabletu jsou dobře známé Windows 8.1 v plné verzi, takže můžete spouštět dotykové "Metro UI" aplikace i ty desktopové. Tablet má samozřejmě normální filesystém, není to tedy omezená hračka jako iPad s telefonním iOS7 systémem, do kterého je extrémně obtížné dostat jakékoliv soubory, sdílet je mezi aplikacemi a pracovat s nimi.

A také to není sekající se Android, který nefunguje rychle a plynule  ani na tabletech za 15 tisíc Kč.

Perfektně integrovaný v systému je SkyDrive, v podstatě nepoznáte rozdíl práce s lokální kopií souboru a tou vzdálenou v cloudu, bez ohledu na aplikaci.

Zatímco na iPad padá prach, Miix 2 je konečně tablet, který mi dává smysl.

Přeji všem úspěšný a šťastný nový rok 2014!

Mám rád... 23.12.2013

Přeji všem čtenářům MyEgo.cz, MyWindows.cz a klientům MyWebdesign.cz krásné Vánoce a Ať se vám firemně podaří vše čeho chcete dosáhnut, a v osobním životě ať potkáváte samé úžasné a báječné lidi.

Spotify, nejlepší hudební služba je konečně v Česku

Hudba 12.12.2013

Spotify, první a celosvětově největší hudební služba přistála v Česku. Základní verze je k dispozici zdarma, placená bez reklam, s možností stáhnout si hudbu na mobil offline a vyšší kvalitou streamingu pak za €6 měsíčně (zhruba 165 Kč).

Služby jako Deezer, Rdio, Google Music mají ve Spotify velkou konkurenci, která je zavedenější, má lepší hudební aplikaci pro desktop a dokonalý výběr (DJ) skladeb. Nejhorší z těchto skužeb je asi Google Music, nabízí jen špatného webového klienta a menší výběr hudby. Dost slušné je Rdio, ale jeho app není tak funkční a rychlá jako Spotify a služba je mírně dražší (180 Kč vs 165 Kč).

Kromě špičkové Spotify aplikace pro PC existují i Spotify klienti pro iOS, Android a Windows Phone (pokud není app povolena pro CZ trh, změňte si region v telefonu na US a pak instalujte).

Na lokálním disku mám asi 100GB skladeb, desítky tisíc. Oproti desítkám miliónů na Spotify je to nic. V poslední době jsem tu lokální hudbu vlastně skoro vůbec neposlouchal. Spotify je oproti tomu mnohem zábavnější, zvolíte si autora, styl či žánr, který chcete poslouchat a automatický DJ dělá výběr za vás. Čím víc posloucháte a hodnotíte, tím lépe se trefuje do vašeho vkusu.

Plus můžete sledovat co se líbí vašim přátelům či autorům hudby a hned to poslouchat.

Díky obrovské sbírce hudby a dokonale propracované Spotify desktopové aplikaci (o tom si konkurence může nechat zdát) je hudba opět zábavou :-)

Spotify

Seagate Barracuda 3TB v RAID-5 na Adaptec 5805

Technologie 11.12.2013

Používal jsem 4 roky celkem 4 kusy WD Caviar Black 1TB v RAID-5 poli na Adaptec 5805. Výborné disky, i po těch letech bez jediného problému zaznamenaného ve SMART. Nicméně, v rámci prevence jsem je stejně vyměnil, a to za Seagate Barracuda 3TB.

CZC dodal nejnovější verzi se třemi 1TB plotnami, ale se starším firmware CC27. Aktualizoval jsem je na CC29, což nebylo zrovna snadné (aktualizační program padal při přítomnosti Adaptecu v PC, disky bylo nutné připojit na Intel řadič a Adaptec fyzicky z PC vyjmout).

Při provozu jsou disky velice tiché.

Výkon vypadá hodně dobře, Adaptec 5805 ještě nepodporuje 6Gb/s rozhraní, jen starší 3Gb/s, nicméně Average Read na 500MB/s a Random Access na 12.7ms je na hardwarově redundantní RAID-5 pole výborný.

Spokojenost. Tak snad zase 4 roky vydrží :-)

HDTach a Seagate 3TB

A nejlepší trialové kolo je Colnago

Cyklistika 10.12.2013

Chromebook. Vše co potřebujete? To těžko :-)

Android 06.12.2013