MyEgo.cz - Radek Hulán webzine

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

LiteStep :: lepší Windows než Longhorn už dnes

Technologie 30.03.2004

LiteStep je prostředí pro Windows 2k/XP, které funguje jako kompletní náhrada shellu explorer.exe. Na rozdíl od zbytečností typu StyleXP či WindowBlindsLiteStep zcela jiný cíl, a to sice přinést do OS Windows nové UI, které se podobá prostředí AfterStep, Motif, a další, a které není jen "obalem" exploreru, ale jeho kompletní náhradou. A daří se mu to!

Výhody LiteStepu:

  • minimální nároky na pamět, oceníte to, i když Váš počítač má gigabajt RAM a běží v něm nejrychlejší Athlon či Pentium-IV.
  • menu a správce souborů ala Motif.
  • totální konfigurovatelnost přes *.rc soubory.
  • neomezeně konfigurovatelné "horké klávesy", včetně kombinace Win+něco.
  • neustávající vývoj.
  • překvapující stabilitu.
  • virtuální desktopy.
  • podporu DLL extensions pro rozšíření možností.
  • instalační balíčky témat, které si hlídají verze extensions, a umožňují je natahovat v reálném čase v potřebné (otestované) verzi.
  • update a auto-update.

Screenshot LiteStepu na mém počítači (140kb).

Pokud by se Vám LiteStep nelíbil (není to pravděpodobné, ale přesto), v menu zvolte LiteStep :: Utilities :: SetShell - tato volba provede náhradu LiteStepu v registrech opět za Explorer.exe.

#lama se dnes žení!

Happy birthday!

No, ne tak docela, nežení se dnes, pár (desítek) let má ještě čas, protože je mu právě dnes 14 let. Takže, "Happy Birthday To You! :)". Nevíte kdo je #lama? No, na svých 14 let má hodně dobré dotazy a odpovědi třeba na interfóru.

Já jsem ve 14 letech dostal od rodičů svůj první slušný počítač, konkrétně to byl na svoji dobu naprosto fantastický Commodore C128, včetně monochromatického (14" VGA) monitoru. V tu dobu to byla skutečně naprostá bomba, a roku 1985 bylo 20.000 Kčs za Commodore C128 spousta peněz. Jeden celý Trabant. Nehledě na to, že sehnat "západní marky", a provést počítač do tehdejšího socialistického Československa nebylo až tak snadné...

Nicméně, podařilo se. A protože jsem byl v širokém okolí jediný, kdo tento počítač, s výborným operačním systémem CP/M, měl, musel jsem si napsat všechno, drivery tiskárny, klávesnice, české fonty, grafické knihovny, databáze, i stvořit svoje vyšší programovací jazyky. V assembleru jsem si napsal obdobu dnešní dBase, a v ní poté, v interpretu, programoval. Byla to ta nejlepší doba počítačů. :)

Trochu ty dnešní kluky lituji. Neznají již tyto pionýrské doby. Přijdou ke klikacím Windows a je pro ně těžké pochopit "nitro". Je příliš skryto. Nicméně, chápete-li základy, snadno se dostáváte k vyšším jazykům, protokolům, systémům.

Takže, vše nejlepší, Ondřeji (alias #lama), a citát na závěr: "k dokonalosti vede jediné: programovat, programovat, programovat" :)

FIREWALL - základ bezpečnosti (díl 2/3)

Bezpečnost 29.03.2004
Security 1

V předchozím díle článku Firewall je základ, antivir je k ničemu!, jsem se věnoval především tomu, k čemu slouží sandbox a firewall, a proč je použití antiviru spíše dodáním falešného pocitu bezpečí, než skutečným řešením.

Obsah:

Cíl tohoto článku: vysvětlit pokročilé principy nastavení a fungování firewallu a sandboxu.

Teď trochu více teorie, mírně zaměřené na Tiny Personal Firewall (existují i jiná řešení, nicméně TPF je mocné, a to jako firewall + sandbox, jiná řešení obvykle kombinují 2 i více softwarových balíků, které se hůř ovládají a vyjdou Vás i dráž).

Nicméně, teorie bezpečnosti je pochopitelně platná i pro jiné kombinace, než TPF.

Firewall slouží jako "filtr", který určuje, jaké procesy mohou komunikovat s okolním světem, a na kterým portech se, případně, počítač okolnímu světu otevře a bude naslouchat.

Komunikace se v zásadě dělí na:

  • Outbound - výstupní, někdy v nastavení firewallu označovaná jako Local, Trusted Zone, či Allow Access.
  • Inbound - vstupní, někdy označovaná také jako Server, či Internet.

FIREWALL - základ bezpečnosti (díl 1/3)

Bezpečnost 29.03.2004
Firewall

V následujícím seriálu bych se chtěl věnovat bezpečnosti počítače připojeného k internetu, a to pro středně pokročilé uživatele. Seriál je rozdělen do 3 dílů.

Obsah:

Máte na svém počítači antivirus? Spoléháte se jen na něj, popřípadě ještě na triviální firewall ve Windows XP? No, potom je dost pravděpodobné, že to nejste jen Vy, kdo počítač “kontroluje”…

Antivirus je v dnešní době k ničemu. Pokud je Váš počítač připojen k internetu jen přes dial-up, či přes GPRS (zde je výhodou předřazená firewall providera), tak Vás antivirus nemá šanci ochránit. Při připojení pevnou linku, ADSL, WiFi je to ještě horší…

Antivirus je primitivní software, který hledá známé virové sekvence v operační paměti počítače, boot sektoru disku, a v souborech. Některé antiviry implementují navíc pop3 a smtp proxy, a hledají viry i v emailech a přílohách. Nicméně, přestože existuje heuristická analýza, tak antiviry na nové viry a zejména trojany a mallware nemají šanci.

Základem bezpečnosti je prevence. Léčit, antivirem, “nemocný” počítač je často marné, někdy je konečným řešením jen low-level formát disku a čistá instalace. Podobně jako je rozumnější prevence u lidí, tedy žít zdravě a jíst vitamíny, než… polykat velké dávky antibiotik, platí to i u bezpečnosti počítačů.

Jak je "objemný" Váš web? Je rychlý pro návštěvníky?

Technologie 26.03.2004

Většina webů má titulku kolem desítek až stovek kilobajtů. To je moc. Moje titulka má jen 10kb (mluvím tu o textu, ne o obrázcích a CSS, ty jsou v cache prohlížeče; naprostá většina čtenářů je stálých, mají tedy vše co jde v cache), titulka Yuhůa 24kb, Pixyho 33kb, a to já mám, na rozdíl od nich, na titulce i řadu statistik článků, statistik komentářů, blogroll 6 webů a další věci. Oni tam mají jen články a nic jiného. Přesto mám titulku 3x menší, při více informacích...

Doplnění:

Někteří lidé argumentují, že mít články na titulce celé je... dobré. No, podle mě je to hrubá demagogie. Vydávat neexistující, chybějící funkci nějakého jiného systému než Nucleus vlastně za výhodu, je... podivné. Já taky mohu mít články celé na titulce. Nicméně, když mám rozsáhlý článek, co má 50kB, mám jej mít celý na titulce? To je hloupost! Od toho existuje kliknutí na nadpis, či na "pokračování článku"..

Rovněž, když jsou rozsáhlé články celé na titulce, a přechází se jen přes anchor, blbě se v tom vyzná, titulka je 30 "obrazovek" dlouhá, a pro lidi, co čtou blog denně, což je většina čtenářů, se u mě načítá 10kb, a jinde 20-100kb... To je jasná a objektivní výhoda pro stálé čtenáře.

Webdesign jde špatným směrem!

Technologie 24.03.2004
Techno :)

Musím odkázat na spot Yuhůa, s nímž nelze nesouhlasit, a především na jeho mimořádně zajímavý anglický zdroj (Jason Fried).

Potom, co jsem já psal o přeceňování formy (CSS) v článku "černá nebo bílá, nic mezi tím", a dočkal se pár flames od lidí, co ani nemají svůj web (kvůli mé bystré a pokrokové úvaze o tom, že CSS je pouze nástroj, ale někteří lidé jej spolu s validitou používají jako výmluvu pro jejich totálně nudné a neužitečné weby, které jsou dobré jen v té validitě), tak, Yuhů přichází s podobnou myšlenkou.

Cituji (v překladu Yuhůa):

Máme tady trend příliš mnoho hovořit o CSS a o XHTML a o standardech a o přístupnosti, ale nemluvíme dostatečně o lidech. CSS a kód psaný podle standardů jsou pouze nástroje -- musíte ale vědět, co s těmito nástroji chcete postavit. Fajn, mám radost, že vaše uživatelské rozhraní nepoužívá tabulky. Ale co z toho? Koho to zajímá, když lidé stále nemohou dosáhnout svých cílů?

A v anglickém originále:

There's way too much talk about CSS and XHTML and Standards and Accessibility and not enough talk about people. CSS and Standards Compliant Code are just tools -- you have to know what to build with these tools. Great, I'm glad your UI doesn't use tables. So what? Who cares if it still doesn't let people achieve their goals. Web standards are great, but people's own standards include getting things done (and that's still too hard to do online).

CSS: černá nebo bílá. Nic mezi tím!!!

Technologie 22.03.2004
červená

K této noční úvaze mě přivedl, tak trošku, Yuhů. V jednom předchozím emailu krátce poukazoval na (ne)smysl validity. Yuhů v určitém smyslu pravdu. Zkusím to v tomto článku rozvést, v čem je validita, v dnešní době, nesmírně přeceňována.

Doplnění: Webdesign jde špatným směrem!.

Dnešní pohled mnoha lidí na web je buď černý nebo bílý. Nic mezi tím. Ten bílý, nový pohled, říká, že jen CSS je dobré. Ten druhý názor, černý, oponuje, že i tabulky jsou dobré, a validita je prakticky k ničemu.

Skutečnost je ale taková, že ať už černá či bílá, ti lidé jsou.. naprosto mimo. Přesto se dnes a denně, na mnoha (inter)fórech, setkávám s naprostým odsouzením lidí, co jsou černí. Proboha proč??

Nevládne tu totiž ani černá, ani bílá (jo, i uctívaný Pixyho blog je příkladem "profesionálně nudného" webu a ryze vyhraněného bílého postoje... web třeba Yuhůa, taky sice formou nudný, je mi ale, subjektivně, mnohem sympatičtější v tom, že si na "něco nehraje", na (jakousi) "dokonalost", je zaměřen na praktičnost poskytování informací...). Jsou tu i lidi, co mají rádi červenou, žlutou a zelenou barvu. Jak to souvisí s webem? No, dost... Spousta mladíků se v poslední době shlédla v CSS, a jakkoliv navržený web je pro ně dobrý pouze tehdy, je-li kompletně bílý, tedy pokud je celý layout dělaný v CSS, barvy a obrázky rovněž, a je to celé navíc validní minimálně XHTML 1.0 STRICT.

Spousta mladíků začala dělat web složený s poskládaných čtverečků a obdélníků, s obarveným pozadím, a s případně tečkovanou (dotted) linkou kolem. Někteří si dokonce, vrchol kreativity, namalovali obrázek, tečkovaný, aby to vypadalo stejně i v Internet Exploreru.

Nicméně, jaký je rozdíl tohoto pojetí, oproti 3-4 roky starší, obrázkové mapě, velké záplavě barev, a spousty použitých stylů a fontů? Proč je, tato, bílá forma, pro řadu lidí ta jediná přijatelná? No, jediný skutečný důvod je, že ...ono je to módní...

A pozor, o módě se nedá říci, že je dobrá či špatná, je prostě jen odrazem své doby. Móda pomine!

Vždyť, ono nejde o formu, ono jde o to, jak se web prezentuje klientům. Jak vypadá zvenku. Jaké nabízí služby. Jaké nabízí informace. Na "střeva" nikdo normální nekouká.

A dnešní záplava nudných designů ve stylu levý sloupec (div) s menu, pravý sloupce (div) další informace, prostřední sloupec (div) hlavní, okolo (div) na matrjošku, nahoře nějaká hlavička a logo, dole patička a tiráž, je pořád stejně nudná. Jen pár webů je skutečně skvělých, inovativních. Jen pár webů má myšlenku.

Jak na Apache, PHP 4 a MySQL pod Windows?

PHP 19.03.2004

Používám sice na serveru Linux, a Apache, PHP, MySQL, firewall a další věci mi běží na něm, nicméně se mě už pár lidí ptalo jak rozchodit PHP a MySQL a Apache na Windows.

Nemáte Windows, a zajímá Vás, jak na PHP, Apache a MySQL pod Linuxem?

Pod Windows je to poměrně snadné (pod Linuxem taky). Potřebovat budete:

  • binární formu Apache 2.0.49 (soubor apache_2.0.49-win32-x86-no_ssl.msi).
  • PHP 4.3.5, rovněž doporučuji stáhnout si manuál (v .chm formátu).
  • MySQL 4.0/4.1, včetně manuálu a dokumentace.
  • velice doporučuji stáhnout si z mysql.com i aplikaci nazvanou MySQL Control Center (aktuální verze 0.9.3), je to grafická utilita pro práci s databází, na lokále mnohem pohodlnější než phpMyAdmin (který Vám asi nabízí hosting).

Z uvedených webů si stáhněte binární formu daných souborů, pro Windows, a následně proveďte instalaci standardním způsobem. Kompilaci, jako na Linuxu, provádět nemusíte ;)

Pokud se Vám nechce nic konfigurovat, tedy nastavovat httpd.conf a php.ini, stáhněte si jen instalační soubory a potom připravený soubor apache2_php4_win.zip ;) Vše bude ihned fungovat, stačí rozbalit a zkopírovat…

Miranda IM rulezzzzz!

Technologie 15.03.2004
Miranda

Zjistil jsem, že existují lidé, co neznají Mirandu IM... Nechápu. Já sám používám Mirandu na komunikaci mezi přáteli, vnitro-firemní komunikaci, komunikaci se zákazníky, s partnery, prostě, s každým... Nicméně ICQ ani ICQ-lite na toto není vhodné. Jednak zabírá mnoho paměti, není open-source (otázka bezpečnosti), má podivnou funkčnost a... i lite verze zobrazuje nechutné množství reklam.

Řešením je samozřejmě Miranda IM. Malý, velice funkční a pohledný messanger, který nepřekáží, není na obrazovce skoro vidět (má nastavitelnou transparentnost), a funguje lépe než ICQ.

Jak Miranda vypadá?

Doporučení:

  • Stáhněte si Mirandu. ;)
  • Předtím, než navždy smažete ICQ, tak si nainstalujte Mirandu IM a proveďte import kontaktů a historie z ICQ.
  • Stáhněte si taky pluginy History++ (dost dobrá historie Mirandí konverzace), CopyIP (IP adresa protistrany), ChangeInfo (změna Vašich registračních údajů v ICQ), SmileyAdd (smajlíky), SMS (posílání SMS zpráv z Mirandy), a TextFormat (formátování textu á-la phpBB).
  • V Options / Contact list / Window si nastavte Transparent Contact list, okno Mirandy tak (téměř) nebude vidět, nebude Vás rušit a rozptylovat při práci, a pouze se Vám zobrazí ve chvíli, kdy máte novou zprávu, popřípadě změní svoji transparentnost při focusu / najetí myší.
  • V Options / Events / Messaging si nastavte Send message on Enter, tak budete moci odeslat text jen stiskem klávesy Enter, je to velice pohodlé a rychlé (pokud potřebujete přesto novou řádku, jde to přes Ctrl+Enter).
  • V Options / Network / ICQ Privacy si nastavte Allow others to view my online/offline status from the web (jinak budete pro okolí pořád offline...).
  • Pokud chcete, můžete si do Mirandy doplnit řadu dalších pluginů a protokolů, například protokol MSN, RSS čtečku, IRC, AIM nebo Jabber.

ČESKO a SLOVENSKO a jejich (téměř) validní RSS!

Technologie 12.03.2004
Pěkná bloggerka čte moje validní RSS!
Včera jsem zkoumal validitu, dle W3C norem, (X)HTML a CSS vybraných českých a slovenských blogů (dle toplist-50, a popostrčil jsem některé weby k tomu, aby pár, opravdu triviálních, věcí, opravili, a stali se validními), předtím jsem se věnoval subjektivnímu hodnocení jejich obsahu, a dnes bych se chtěl podívat na poslední část, a to validitu RSS exportů těchto webů.

Pokud je nabízených více verzí RSS exportů, zkoumal jsem preferenčně RSS verze 0.91/0.92. Jako validátor RSS jsem použil http://feedvalidator.org. Testování bylo provedeno 11.3.2004, od 16:00 do 16:05. V případě validity (X)HTML a CSS kódu může ještě někdo polemizovat o praktickém či akademickém smyslu této validity, v případě RSS exportu ale rozhodně ne, jedná se o XML dokument s přesně danou strukturou, a pokud tato struktura je odlišná, t.j. není validní, RSS export nemusí být vůbec čitelný pro RSS čtečky, které se chovají zcela podle norem.

Navíc, řada návštěvníků blogů používá právě RSS čtečky pro jejich monitorování.

Nevalidní RSS export je tedy MNOHEM větší problém, než (vědomě) nevalidní (X)HTML a CSS kód.

Doplnění: na základě konstruktivních připomínek Ronyho a V. Málka budu feedy o víkendu testovat i v RSS čtečkách a rovněž validátorem na http://www.walidator.com/. Tabulka validnosti RSS feedů (pokud je autoři opravili) v tomto článku upravována nebude, protože se k celé věci budu vracet, je ale možné se vyjádřit v komentářích...