Blog o společnosti a moderních technologiích

MyEgo.cz

home foto blogy mywindows.cz kontakt

Jak na zapomenuté přílohy

Určitě to znáte. Napíšete e-mail, kliknete na odeslat a pak si uvědomíte, že jste e-mail odeslali špatnému adresátovi, bez přílohy, nebo byste do něj ještě rádi něco doplnili. V Microsoft Outlooku (a jiných offline e-mailových klientech) je řešení jednoduché.

Gmail.com + Microsoft Outlook 2007 + Xobni: Nepřekonatelná trojka

   V poslední době stále více lidí používá webové rozhraní svého e-mailového poskytovatele – webmail. Ale pokud máte jeden počítač, ze kterého převážně čtete poštu, bude asi pohodlnější a efektivnější používat  e-mailového klienta, nejlépe Outlook v kombinaci s velmi užitečným rozšířením (od třetí strany) Xobni. Právě o těch budu dnes psát; se zaměřením na Xobni, které vám (poté, co zaindexuje vaši poštu) zobrazí maily v souvislostech, zobrazí mnoho informací o odesilateli, včetně např. statusů ze sociálních sítí a ještě poskytne detailní statistiky o vaší e-mailové komunikaci.

Jak posílat SMS z internetu zdarma

Určitě se vám někdy stalo, že jste seděli u počítače, přišla vám SMS a vy jste si řekli: Proč teď musím odpověď ťukat do klávesnice na mobilu, když na počítačové klávesnici píši 10krát rychleji? V takovém (ale třeba i jiném) okamžiku přichází na řadu Kubik SMS DreamCom: rychlý a spolehlivý program (zdarma s reklamním bannerem) na posílání SMS zdarma přes internet do sítí všech českých operátorů.

Wolfram Alpha: Interaktivní encyklopedie

V poslední době se v titulcích na IT sitech objevuje hodně vyhledávač Bing od Microsoftu. Mě ale více zaujal alternativní vyhledávač, nebo spíše answer engine Wolfram Alpha. Nejedná se o vyhledávač webových stránek, ale informací: Odpoví vám na otázky podané přirozeným jazykem, nebo vám nabídne všechny dostupné informace (a většinou je jich poměrně hodně) o vyhledávaném výrazu.

Říkáte si, že od vyhledávání informací je tu Wikipedie? Wolfram podává informace velice přehledně, poskytne i vizualice (vč. grafů), obrázky; informuje vás o stáří dat atd.. Protože má tento "odpovídač" uzavřenou databázi, můžete se spolehnout, že podávané informace jsou objektivní.

Digsby: ICQ, Facebook a Twitter v jednom

Digsby je

  • výborný IM klient
  • užitečný pomocník pro všechny, kdo používají Facebook nebo Twitter
  • rychlý pošťák - upozorní vás na nové e-maily

Digsby jako IM klient

Hlavní důvod, proč používám na instant messaging Digsbyho je integrace FB chatu - chatovací prostředí Facebooku není vůbec pohodlné, takže možnost psát si s lidmi na FB úplně stejně jako na ICQ je prostě bomba. Digsby bez problému zvládá i zobrazovat současné statusy lidí na Facebooku. Nechybí ani podpora protokolu Google talk.

Je skvělé mít kontakty ze všech protokolů v jednom Contact listu a mít možnost, bez ohledu na protokol, dělit je do skupin, řadit podle abecedy nebo - a to je neobvyklé a přitom poměrně užitečné - seřadit je podle velikosti logu, tj. podle toho, jak často s nimi konverzujete.

Kromě toho je možné kontakty na tytéž osoby z různých protokolů spojit do jednoho kontaktu, čímž se Contact list zkracuje a tedy zpřehledňuje.

Digsby také všechny konverzace (opravdu všechny, vč. FB chatu) přehledně archivuje a je i možné je později pohodlně prohledávat.

Abych však nepřechválil, Digsby má i určité nevýhody: narozdíl o Mirandy nebo QIPu pro něj neexistují žádné pluginy (to je však způsobeno poměrně malým stářím programu a, zatím nepříliš velkým, množstvím uživatelů) a nepodporuje zatím protokol Skype, ani na úrovni chatu.

Rudá záře nad Karlovarskem a Ostravskem

Společnost 18.11.2008

Česká politika mě vždy znovu a znovu překvapí: Přes 6 let nemáme stabilní vládu. Český premiér (S. Gross) byl naprosto neschopný ve všech ohledech, např. naprosto nezvládl svoji aféru. Jak je možné, že někdo jako J. Paroubek mohl pomoci ČSSD téměř vyhrál volby? No a co teprve jeho památný povolební projev, založený na nesprávně odhadnutých výsledků voleb (Paroubek se domníval, že ČSSD+KSČM mají dohromady těsnou většinu 101 hlasů), zpochybňující základní demokratické principy země; mající za cíl odsravedlnit menšinovou vládu ČSSD tolerovanou rudým zlem?

Hurá! USA jsou konečně (ne)rasistické!

Společnost 16.11.2008

Zvolení Afroameričana prezidentem Spojených států mnoho lidí oslavovalo jako konečnou porážku rasistických předsudků. Myslím, že na to si budeme muset ještě "pár let" počkat. Cca 95% afroamerické menšiny totiž volilo "svého" kandidáta a netrvďte mi, že to nemělo nic společného s barvou jeho pleti...

Nesnášíte čekání na Rapidshare.com? Problém vyřešen!

Možnost stahovat hudbu a filmy z internetu je skvělá věc. Ne, to není nelegální (viz článek Radka Hulána)! Pokud pouze stahujete a nesdílíte ani dále nevypalujete kamarádům, je to zákonem dovolené. Download bez současného nabízení dalším uživatelům není možný v klasických P2P sítích (DC, eMule, Bittorent atd.); je nutné na nějakém fóru potřeba najít linky na soubory, které jsou uploadované na hostingové servery. Mám pro vás tip, jak si stahování z nich velice usnadnit.

Není Avivo jako Avivo!

Nedávno jsem si pořídil 24'' palcové LCD Samsung 245B+ s plánem sledovat video v HD rozlišení. Ale moje tři roky staré Pentium 4 vysoké rozlišení těžko zvládá. Někde jsem si přečetl, že technologie Avivo (u graf. karet Radeon) umožňuje akceleraci HD videa, a tak jsem si koupil Radeon X1600, který touto technologií disponuje. Je to slabá karta, ale můj procesor by stejně rychlejší kartu brzdil. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že procesor je zatížen stále stejně.

Smutný stav české Wiki

Asi jste už někdy četli (anglicky psané) pochvalné ódy na Wikipedii, které vám přišly trochu přehnané. Možná to bylo tím, že autor psal o Wikipedii anglické. Ta je totiž skutečně velmi kvalitní a mimořádně rozsáhlá).

Ta česká sice nedávno překročila hranici je 100 000 článků (což je na zemi naší velikosti docela dost), ale spousta z nich je velmi krátkých a/nebo nekvalitních. Čím to je?